Otkud navijač među službenim licima

Izvor: B92, 13.Maj.2010, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkud navijač među službenim licima

Beograd -- U FK Partizan nam nisu saopštili kako je moguće da se navijač za kojim je raspisana potraga pojavi na atletskoj stazi njihovog stadiona.

Ministarka za omladinu i sport Snežana Samardžić Marković kaže da država mora da nastavi borbu protiv huligana, iako se slaže da je pojavljivanje Miloša Radisavljevića Kimija, navijača Partizana za kojim je raspisana policijska potraga, na poslednjem derbiju vrsta demonstracije sile.

U FK >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Partizan nam nisu saopštili kako je moguće da je Radisavljević prošetao atletskom stazom jer je ulazak na stazu dozvoljen samo ovlašenim licima.

Miloš Radisavljević Kimi za kojim je policija još u decembru raspisala potragu zbog događaja kada je grupa navijača Partizana pretila novinarki B92 Brankici Stanković, slobodno je prošetao atletskom stazom na poslednjem fudbalskom derbiju.

Policija ga nije uhapsila uprkos činjenici da je za njim raspisana potraga, a Radisavljević je pozdravljen ovacijama sa juga Partizanovog stadiona.

Ministarka za omladinu i sport Snežana Samardžić-Marković kaže da ovaj čin ne doživljava kao poruku onima koji se bore protiv nasilja na sportskim priredbama.

"Ja to ne doživljavam kao dijalog sa nama. Mi moramo da radimo svoj posao, ne da se zakoni samo poštuju već da se sprovode u delo i da se primenjuju, a primena zakona je prevashodno na Ministarstvu unutrašnjih poslova i na Ministarstvu pravde, a mi se zajednički borimo protiv ovoga. Borba će biti duga”, očekuje ministarka.

Istovremeno, za ulazak na sportski teren neophodno je ovlašćenje koje izdaje fudbalski klub koji organizuje utakmicu.

U FK Partizan kratko su nam rekli da pre, za vreme i posle utakmice niko od neovlašćenih lica nije prolazio niti boravio u tzv. "restriktivnoj zoni", odnosno tunelu stadiona.

Međutim, u toku dana nisu odgovorili ko je iz kluba i zašto dozvolio da se Radisavljević šeta atletskom stazom.

Inače, neovlašćeni ulazak na sportski teren je prekršaj po zakonu o sprečavanju nasilja u sportu i kažnjava se sa 60 dana zatvora.

Novinar nedeljnika "Vreme”, Slobodan Georgijev, smatra da je Radisavljeviću omogućen ulazak na atletsku stazu.

"Taj čovek koji se pojavio na atletskoj stazi Partizanovog stadiona, koji važi za jednog od vođa na južnoj tribini Partizanovog stadiona, zapravo je čovek kome je neko omugićio to da uradi. Dakle, neko mu je poslao jasan signal da on to može da uradi i uprkos tome što je na nekoj policijskoj potrazi”, ocenjuje on.

Ni dva dana posle emitovanja priloga o tome kako se navijač Partizana za kojim je raspisana policijska potraga pojavio na fudbalskom derbiju, nema jasnog odgovora zašto on nije i priveden.

Direktor policije Milorad Veljović je to obrazlozio ”pravnim vakumom", međutim pravnici i kriminolozi sa kojima smo razgovarali ne prihvataju to obrazloženje, jer po zakonu, osoba za kojim je rapisana potraga mora biti privedena u policiju.

"Dužnost svih policajaca je na terenu da ga privedu određenoj adresi, odnosno određenoj stanici policije da bi se taj pretkrivični postupak dovršio i stoga zaključilo ima li razloga za dalju proceduru”, objašnjava kriminolog Zlatko Nikolić.

Miloš Radisavljević Kimi koji je vodio navijanje prilikom sporne utakmice, nije bio ni među petoricom navijača protiv kojih je istraga obustavljena zbog nedostatka dokaza, niti je bio među šestoricom protiv kojih je podignuta optužnica.

U MUP-u Srbije nam je rečeno da protiv Miloša Radisavljevića nije podneta krivična prijava, jer ona može biti podneta tek kad se lice nađe, privede i sasluša, dok u Tužilaštvu ističu da oni bez krivične prijave nisu ni mogli da traže od MUP-a da Radisavljevića privede.

Podsetimo, ministar policije u decembru je izjavio da je za Radisaljevićem raspisana potraga zbog incidenta koji se desio na stadionu kada su navijači Partizana skandirali autorki "Insajdera” Brankici Stanković: "Otrovna si kao zmija proći ćes k’o Ćuruvija".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.