Oslobođeni navijači koji su skandirali Brankici Stanković

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Apr.2010, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oslobođeni navijači koji su skandirali Brankici Stanković

BEOGRAD - Prvi osnovni sud u Beogradu odbacio je danas optužnicu protiv šestorice navijača "Partizana" i oslobodio ih odgovornosti za ugrožavanje sigurnosti novinarke Brankice Stanković, zbog skandiranja na fudbalskoj utakmici Partizan-Šahtjor, 16. decembra prošle godine.

Odlukom suda navijači su pušteni iz pritvora, u kome su bili od dana kada se dogodio incident.

Stanković: Pretnje, a ne uvrede
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Autorka emisije "Insajder" na TVB92 Brankica Stanković izjavila je danas da neće podneti privatnu tužbu za uvredu protiv šestorice navijača Partizana jer smatra da je u pitanju pretnja.

Stankovićeva je, kako prenosi televizija B92, navela da su njoj upućene pretnje, a ne uvrede, i da je samim tim to problem države, a ne njen lično.

Ona je ocenila da se odlukom suda o odbacivanju optužnice protiv navijača koji su joj sa tribina poručili da će "proći kao Ćuruvija" praktično opravdavaju pretnje, a da su nadležne institucije, možda nenamerno, postale saučesnici i podstrekači u pozivu na linč.

Homen: Preispitati odluku suda

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen najavio je danas da će ministarstvo podneti inicijativu za preispitivanje odluke suda o odbacivanju optužnice protiv šest navijača Partizana za ugrožavanje sigurnosti novinarke B92 Brankice Stanković.

"Vrlo je važno da se shvati ozbiljnost situacije, pretnji i ugrožavanje bezbednosti Brankice Stanković i smatram da u ovom slučaju sud nije adekvatno procenio ozbiljnost situacije", izjavio je Homen za B92.

Optužnica Prvog osnovnog javnog tužilaštva je odbačena kao podneta od neovlašćenog tužioca, jer prema stavu sudskog veća, u radnjama optuženih za koje se terete nema elemenata krivičnih dela ugrožavanje sigurnosti i nasilničkog ponašanja, već eventualno krivičnog dela uvrede.

Sudsko veće, na čelu sa sudijom Jelenom Milinović, smatra da pevanje stihova "Opasna si kao zmija, proći ćeš kao Ćuruvija" ne sadrži kvalifikovanu i ozbiljnu pretnju koja bi ugrozila bezbednost Stankovićeve.

Sud je optužnicu odbacio rešenjem na koje tužilaštvo može da uloži žalbu Apelacionom sudu u roku od osam dana.

Krivično delo uvrede goni se po privatnoj tužbi, koju može da podnese lično Brankica Stankovićeva.

Sud je rešenjem oslobodio odgovornosti Gorana Klještana, Aleksandra Perišića, Milana Gudovića, Dragana Đurđevića, Nemanju Odalovića i Nemanju Bogdanovića.

Optužnica ih tereti da su 16. decembra 2009. godine, na stadionu FK Partizan, za vreme utakmice Partizana i Šahtjora, koja je direktno prenošena na televiziji B92, sa tribina ugrozili sigurnost novinarke Brankice Stanković.

Do incidenta na stadionu došlo je posle emitovanja više emisija "Insajder", koju uređuje i vodi Stankovićeva, a koji se u poslednjem serijalu bavio huliganstvom među navijačkim grupama.

Navijači fudbalskog kluba "Partizan" na utakmici su vređali novinarku B92 i uputili joj pretnje smrću, skandirajući sa tribina "Opasna si kao zmija, proći ćeš kao Ćuruvija".

Sve je bilo praćeno šutiranjem, udaranjem u glavu i probadanjem plastične lutke, koja je predstavljala Stankovićevu.

Zorić: Tužilaštvo će uložiti žalbu na odluku suda

Tužilaštvo će uložiti žalbu na rešenje Prvog osnovnog suda u Beogradu kojim je odbačena optužnica protiv šestorice navijača Partizana koji su sa tribina pretili novinarki B92 Brankici Stanković, izjavio je danas portparol Republičkog tužilaštva Tomo Zorić.

"Tužilaštvo je iznenađeno odlukom Suda da odbaci optužnicu i Tužilaštvo će sigurno uložiti žalbu čim dobije pisani otpravak rešenja", kazao je Zorić agenciji Beta.

Iznenađenje je "tim pre veće" što je optužnica već prošla proveru suda i Krivično vanraspravno veće suda je pre glavne rasprave odbilo sve prigovore branilaca, naveo je on.

"Tužilaštvo će uputiti dopis Visokom savetu sudstva da ispita ovaj slučaj i utvrdi da li je eventualno bilo nekih drugih propusta", kazao je Zorić.

On je naglasio da je značaj optužnice izuzetno veliki, praktično istorijski, pošto je to prva optužnica na osnovu prošlogodišnjih izmena Krivičnog zakona kojim se novinari tretiraju kao službena lica.

"U pitanju je ozbiljno krivično delo ugrožavanje sigurnosti (novinara) za koje je zaprećena kazna zatvora od jedne do osam godina", naveo je Zorić.

Komentarišući sudsko rešenje kojim je delo navijača označeno kao uvreda a ne pretnja, i preporuku suda Brankici Stanković da ih privatnom tužbom goni za uvredu, Zorić je ponovio "iznenađenje tužilaštva takvim stavom suda".

"I sam zakon je jasan - krivično delo ugrožavanje sigurnosti predviđa da novinari uživaju zaštitu kao službeno lice i vrlo je važno da novinari mogu nesmetano da rade svoj posao", kazao je Zorić i naglasio značaj javnosti (novinara) u procesu demokratizacije nekog društva.

Prema njegovim rečima, činjenica da je neko sa tribina javno poručivao Brankici Stanković da će "proći kao Ćuruvija" jeste pretnja.

Portparol Prvog osnovnog suda Ivana Ramić rekla je da se po mišljenju sudskog veća ne radi o krivičnom delu ugrožavanja sigurnosti koje se toj šestorici stavljala na teret, već da se radi o uvredama na javnom skupu.

Ona je istakla da se postupak za uvrede na javnom skupu vodi po privatnoj tužbi.

Shodno ovom rešenju veća Prvog osnovnog suda pritvor optuženima je ukinut, dodala je Ivana Ramić.

UNS neprijatno iznenađen

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je danas da je neprijatno iznenađeno da je Prvi osnovni sud u Beogradu procenio da navijačko skandiranje novinarki televizije B92 Brankici Stanković ne predstavlja pretnju, već uvredu na javnom skupu.

"Neprijatno smo iznenađeni da je sud procenio da navijačko skandiranje 'Proći ćeš kao Ćuruvija', ne predstavlja pretnju sigurnosti, već uvredu na javnom skupu, delo za koje se postupak vodi po privatnoj tužbi", ocenio je UNS.

Predstavnici tog udruženja ocenjuju da se "grupno skandiranje huligana ne može shvati drugačije nego kao pretnja ubistvom" i dodaju da podržavaju nameru Tužilaštva da se žali zbog ovakve odluke suda.

NUNS: Odbacivanje optužnice će osnažiti napade

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ocenilo je danas da će odbacivanje optužnice protiv šestorice huligana koji su sa tribina, tokom međunarodne utakmice, pretili novinarki Brankici Stanković osnažiti napade na sve kolege čije se izveštavanje nekome ne dopada.

Iz NUNS-a navode da su "zaprepašćeni odbacivanjem optužnice" i podsećaju da je tom optužnicom prvi put u istoriji srpskog pravosuđa novinar tretiran kao službeno lice.

"Bez angažovanog i odgovornog novinarstva i slobodne javne reči Srbija nikada neće postati moderno demokratsko društvo, a zanemarivanje napada na novinare najsigurniji je put da se javna reč i odgovornost zatru", navedeno je u saopštenju NUNS-a.

Predstavnici tog novinarskog udruženja ocenjuju da je strah veći utoliko što je optužnica odbačena u isto vreme kada je pred istim sudom počelo suđenje optuženima za ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona.

"Protagonisti nasilja u više navrata su dokazali da ne prezaju ni od najbrutalnijeg obračuna sa neistomišljenicima. To je dovelo i do zvaničnog zahteva za zabranu najagresivnijih navijačkih grupa", podsećaju u NUNS-u.

Udruženje navodi i da podržavaju najavu Tužilaštva da će se žaliti na sudsku odluku i poziva sud da postupi u duhu Zakona.

Trivan: Novinare niko ne sme da ugrožava

Portparol Demokratske stranke Jelena Trivan ocenila je danas da Srbija mora da bude zemlja u kojoj je svako siguran, a naročito novinari, kojima niko ne sme da preti, niti da ugrožava njihovu slobodu izražavanja, a posebno ne da ih fizički ugrožava.

"Očekujem, stoga, da nadležni organi učine sve kako bi Brankica Stanković bila zaštićena, a oni koji su bili pretnja njenom životu adekvatno kažnjeni", izjavila je Trivan agenciji Tanjug.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odbačena optužnica za pretnje Brankici Stanković

Izvor: Blic, 22.Apr.2010

Beograd - Šestorica navijača Partizana, koji su optuženi zbog ugrožavanja sigurnosti Brankice Stanković, autorke emisije „Insajder“ na TV B92 na fudbalskoj utakmici Partizan-Šahtjor prošlog decembra, juče su pušteni iz pritvora nakon što je sudsko veće na glavnom pretresu odbacilo optužnicu,...

Nastavak na Blic...

Oslobođeni navijači koji su pretili Brankici Stanković

Izvor: Radio 021, 22.Apr.2010

Sud je odbacio optužnicu protiv šestorice navijača "Patrizana" i oslobodio ih odgovornosti za ugrožavanje sigurnosti novinarke Brankice Stanković, zbog skandiranja na fudbalskoj utakmici Partizan-Šahtjor, 16. decembra prošle godine.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.