Oproštaj od Stjepana Bobeka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Avg.2010, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oproštaj od Stjepana Bobeka

BEOGRAD -

Poštovaoci legendarnog fudbalera Partizana i jugoslovenske fudbalske reprezentacije Stjepana Bobeka oprostili su se danas od njega na komemoraciji u Skupštini grada Beograda.

Odlazi zauvek Stjepan Bobek, nenadmašni majstor fudbala, izuzetna ličnost, simbol Partizana, ali i jedan od simbola Beograda, istakao je na komemoraciji nekadašnji predsednik Fudbalskog kluba Partizan Ivan Ćurković.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Podsećajući da je iz Zagreba, u kojem se gotovo nisu videli tragovi rata, došao u razoreni Beograd, Ćurković je rekao da se mladi Bobek uplašio, ali je odmah zavoleo Beograd i voleo ga je do poslednjeg dana.

Nije prestajao da voli ni Zagreb i stalno ga je posećivao, kao što je voleo i Skoplje, Atinu, Tunis i sve gradove u kojima je radio i sticao prijatelje, istakao je Ćurković.

Ćurković je rekao da je Bobek, od svih uspeha koje je postigao, posebno istakao dve srebrne medalje sa Olimpijskih igrama.

Naglašavajući da je sa razlogom dobio nadimak majstor, Ćurković je rekao da je Bobek oplemenio fudbal i učinio ga igrom inteligencije.

Ćurković je rekao da je posetio Bobeka dan pre nego što je umro i zatekao ga slabog, ali vedrog duha.

"Uz osmeh, pokazao mi je grb Partizana na majici u kojoj je bio u krevetu. Te noći je umro. I eto velike simbolike. Veliki majstor je otišao u dresu Partizana", opisao je Ćurković poslednji susret sa Bobekom.

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić naglasio je da tuguju svi ljudi na svetu koji su poznavali Bobeka i gledali ga na terenu.

Karadžić je rekao da je Bobek, sumirajući utiske o životu, najbližim prijateljima govorio da je rođeni Zagrepčanin, srcem Beograđanin, delimično i Atinjanin, po osećaju Jugosloven i, zahvaljujući fudbalu, građanin sveta.

On je naglasio da je Bobek bio fudbalski velikan, šarmantan, duhovit i druželjubiv, uvek spreman da pomogne mlađima.

Karadžić je istakao da je, po Bobekovom mišljenju, najviše u jugoslovenskom fudbalu postigao Dragan Džajić, a sa pijetetom je govorio o zlatnim nogama Rajka Mitića i Zlatka Čakovskog, nikada ne ističući sebe.

On je podsetio da je Bobek za Partizan na 478 mečeva postigao rekordnih 425 golova, a u reprezentaciji Jugoslavije rekordnih 38 golova na 63 meča.

Predsednik Nogometnog saveza Hrvatske Vlatko Marković je istakao da je, posle Rajka Mitića, otišao još jedan fudbalski velikan, koji nikoga nikada nije uvredio i uveo broj 10 zauvek u fudbal.

On je veličina sa kojom se, isto kao i Beograd, ponosi i Zagreb, kao što se ponosi Brankom Zebecom, Brunom Belinom i ostalima koji su ovde igrali, rekao je Marković.

Marković je naglasio da se ono što je Bobek uradio u Partizanu teško može ponoviti.

Na komemoraciji su govorili i generalni sekretar Sportskog društva Partizan Milan Obućanina i nekadašnja gradonačelnica Beograda Radmila Hrustanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.