Neprepoznatljivi Partizan – gde je nestao ubitačni napad?

Izvor: B92, 05.Jan.2024, 11:19

Neprepoznatljivi Partizan – gde je nestao ubitačni napad?

Košarkaši Partizana se blago rečeno nisu proslavili u trećem ovosezonskom "večitom" derbiju.

Nije to bilo veče za izabranike Željka Obradoviča koji su tako posle meča morali da pruže ruku košarkašima Crvene zvezde koji su zasluženo odneli pobedu u ovom meču (88:72).

Ni sam trener crno-belih nije imao odgovor ne pojedina pitanja zbog čega su njegovi igrači u nekim trenucima izgledali pogubljeno na terenu.

Ako će se tražiti neka pozitivna stvar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u ovom porazu onda to može biti u tome što je Partizan i posle ovog neuspeha i dalje u dobroj poziciji kada se radi o stanju na tabeli, jer crno-beli posle 19. kola se nalaze na 11. mestu sa skorom 10/9, koliki učinak imaju još četiri ekipe, dok im mesto u plej-ofu beži za samo jednu pobedu.

Nije dugo vremena prošlo kada je Partizan bio i četvrti, ali sada se vidi koliko je ova sezona Evrolige još izjednačenija, jer je dovoljno samo nekoliko slabih utakmica pa da se sklizne na tabeli.

Crno-beli su tako ovaj dupli program u Evroligi okončali sa polovičnim učinkom, gde su slavili protiv Asvela i poraženi od Crvene zvezde, a koliko je takmičenje u Evroligi naporno govori podatak da crno-bele već u narednom periodu očekuju novi okršaju u duploj nedelji Fenerbahčea (9. januar), Makabi (12. januar).

Od samog starta meča se videlo da Partizan će imati dosta problema u ovom duelu.

Već u uvodnim trenucima su se pojavili nevolje u organizaciji igre, gde nije bio dobar protok lopte, često su se akcije rešavale nekim lošim i iznuđenim rešenjima koji su samo otvarale kontru rivalu, a on je to znao da iskoristi.

Veliki problem za ekipu Željka Obradovića je bio i to što u sastavu za ovaj meč nije bilo Zeka Ledeja, a znamo koliko je Ledej bitan u igri Partizana i da je u nekim derbijima imao vanserijski učinak i on sam nosio ekipu do pobede. Tako je bilo na drugom derbiju koji se igrao prošle sezone u Evroligi.

Tu je Obradović krenuo sa Tristanom Vukčevićem koji se nije najbolje pokazao u tim trenucima meča, gde je kako se na kraju ispostavilo Zvezda napravila i odsudni prednost koju je sačuvala do samog kraja meča.

Da se vratimo na igru u napadu Partizana, koja je krasila crno-beli tim u ovoj sezoni. Partizan je ekipa sa najboljim prosekom u šutu za dva, kao i sa linije penala, ali to pogotovo u prvom delu igre nisu pokazali.

Često nisu mogli da spoje dva dobra dodavanja, nije bilo te fluidnosti u igri i da stvar bude još gora to je Crvena zvezda na suprotnoj polovini znala da iskoristi.

Greška Partizana je možda bila u tome što je morao da od starta meča forsira bržu igru, ali u tome nisu uspeli, pa je tako rival nametnuo svoj tempo igre koji mu je više odgovarao, gde se Partizan nije dobro privikao na agresivnu igru u odbrani crveno-belih.

Partizan je odigrao možda jednu od najlošijih četrvrtina u ovoj sezoni Evrolige, gde je za deset minuta košarke ubacio samo 13 poena, a za poluvreme 29, što je poražavajuže od jedne ekipe koja je jedna od najboljih po pitanju igre u napadu.

Što se tiče igre u odbrani, tu je Partizan koliko toliko držao priključak, koji je trajao pa sve do polovine prvog perioda kada je večiti rival pogodio neke šuteve za tri i tu se na kraju odlepio.

Mnogo problema je Partizan imao u prvom poluvremenu kada je Bruno Kaboklo bio na klupi, jer Frenk Kaminski nije mogao da brani pik en rol igru protiv Gilespija, gde je poslednje pojačenje Crvene zvezde to dobro koristio i često do poena dolazio posle lakih poena, a često u tim slučajevima je reket bio potpuno prazan, gde je izostala strana pomoć i gde nije bilo igrača koji bi mogao da preuzme i nedozvoli košarkašu Zvezde da tako lako dođe do poena.

Koliko je ovo bilo loše poluvreme za Partizan govori i rezultat, gde su crno-beli gubili sa 50:29, uz svega dve asistencije, što dovoljno govori da protoka lopte u napadu gotovo i da nije bilo, kao i svega dve pogođene trojke (Smit i Panter).

Bilo je očekivano da će Partizan morati nešto da menja na poluvremenu. Željko Obradović mora da je očitao lekciju svojim igračima u svlačionici, jer su crno-beli bolje krenuli drugi deo meča u Štark areni, gde su ovoga puta bili gosti.

Znao je Partizan mnogo puta ove sezone da se vrati posle debelog minusa u prvom delu igre, ali su tada taj preokret najavljivali kroz igru u drugoj četvrtini, a sada te igre nije bilo makar u drugom periodu.

Partizan jeste pronašao igru u napadu gde je laganije dolazio do poena, ali u odbrani nikako nije mogao da nešto odbrani i tako pokuša da smanji prednost rivala, koja se kretala od 20 pa do 16 razlike.

Dosta "malih" faulova koji su imali za posledicu slobodna bacanja su imali košarkaši Crvene zvezde i to pre svega Miloš Teodosić koji je da li na svoje ime, da li nekada na lošu reakciju u odbrani košarkaša Partizana uglavnom stajao na liniji penala. Podatak da je Crvena zvezda u treće periodu imala 16 slobodnih bacanja, a Partizan svega dva pokazuje da do preokreta u ovom delu igre teško da je moglo da dođe.

Uprkos svemu je Partizan uspeo da dobije treću deonicu rezultatom 19:15, gde je krenuo da koristi unutrašnju igru preko Kabokla koga je posle preuzimanja čuvao Lazić i koga je Kaboklo često uspevao da nadmudri u igri u reketu, pa je kapiten Crvene zvezde zbog pet faulova morao da ranije završi utakmicu.

I onda je stigao napokon period kada je Partizan mogao da utiša halu koju su ovoga puta napunili navijači crveno-belih.

Nastavila se dobra igra u napadu, Kevin Panter je kapitenski povukao svoje igrače, prključili su se i drugi igrači poput Doužera, pa i Mateuša Ponjitke koji je nekoliko svojih poena postizao posle skoka u napadu, a posle trojke Frenka Kaminskog prednost Crvene zvezde je iznosila 77:68.

Usledio je tajm-aut domaćih, a Partizan je uspeo da ukrade loptu večitom rivalu u prvom napadu posle minuta odmora, ali je onda imao dve šuta da prednost smanji na šest razlike i tako meč uvede u dramatičan finiš, ali nažalost po navijače Partizana lopte koje su ka košu uputili prvo Smit, pa onda i Kevin Panter nisu prošle kroz odbruč i tu je otišla i poslednja šansa da Partizan nekako dođe do pobede na ovom meču.

Kada se na kraju pogleda lista strelaca jedino je Partizan dobio od Kevina Pantera koji je utakmicu završio sa 17 poena, dok su učinci Doužera sa 12 poena i Nanelija i Kaminskog od po 11 poena bili malo da bi se došlo do treće pobede u "večitom" derbiju u ovoj sezoni.

Na kraju kada se podvuče crta posle ove utakmice, Partizan igrom koju je prikazao na ovom meču nije zaslužio da slavi na ovom meču, ali mesta za revanš večitom rivali i popravljanje utiska će biti. Uskoro nas očekuje novi okršaj ova dva rivala, koji će se tad igrati u sklopu ABA lige.

Ali do tada Partizan mora da se vrati na onaj period od pre mesec dana kada je ređeo pobede, jer sada kako vreme prolazi svaka pobeda u Evroligi možće biti zlatna vredna i može dosta pomoći kada se radi o krajnjem cilju, a to je da se Partizan plasira u top 8.

Prva prilika je već protiv Fenerbahčea kroz nekoliko dana, gde se videlo da su ranjivi na svom terenu, a Partizan dobro zna kako se pobeđuje u toj dvorani. Biće to malo čudan meč, gde će Željko Obradović igrati protiv svog nekadašnjeg tima, koji od skora predvodi Željkov nekadašnji igrač Šarunas Jasikevičus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Večiti derbi

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.