Najcrnje je pred svitanje

Izvor: B92, 29.Feb.2024, 10:04

Najcrnje je pred svitanje

Košarkaši Partizana u sklopu 27. kola Evrolige dočekuju na svom parketu ekipu Anadolu Efesa (20.30).

Ova utakmca za izabranike Željka Obradovića može biti od presudnog značaja za dalji nastavak takmičenja i u borbi za plasman u plej-in.

Crno-beli su posle 26. kola na 11. mestu tabele Evrolige sa učinkom od 12 pobeda i 14 poraza i zbog toga ovaj meč ima veliku važnost, možda i najbitnijju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od strarta sezone.

Partizan se i dalje nalazi u rezultatskoj kriz. Pobede u Evroligi nema još od duela sa Žalgirisom, a od toga su usledila tri vezana neuspeha (Monako, Virtus i Bajern) zbog kojih se crno-beli trenutno ne nalaze u zoni plej-ina.

Ova utakmca dolazi posle više do tri nedelje. U evropskoj košarci usledila je pauza u Evroligi zbog obaveza klubova, prvo u Kup takmičenjima, a onda i zbog reprezentativnih obaveza.

Crno-beli se nisu baš najbolje proslavili u Kupu Radivoja Koraća. Jeste četa Željka Obradovića lagano došla do finala, ali je tu poklekla i poražena od Crvene zvezde, uprkos dobrom startu i dvocifrene prednosti u prvom delu meča. Ipak loše drugo poluvreme uticalo je da se post Partizana u Kupu produži, pa tako crno-beli nisu se domogli trofeja "Žučkove levice" još od 2020. godine.

Da se vratimo na Evroligu.

Navijačima Partizana sigurno da je prošlogodišnja utakmica sa Efesom ostala u dobrom sećanju, a i sada se mogu povući neke paralele što se tiče tog meča i predstojećeg okršaja u Štark areni.

I tada je Partizan bio u krizi rezultata, čak možemo reći da je pred kraj 2022. godine bilo i mnogo veće nezadovoljstvo navijača nego što je sada, čak su neki i sumnjali u ekipu koju je napravio Željko Obradović, pa se tada tog 16. decembra u največoj dvorani na Balkanu okupilo 13.776 gledala, što je bila i jedna od najslabijih poseta u sezoni gde je Partizan bio na korak od plasmana na fajnal-for.

Uspeo je "parni valjak" da na kraju dobije taj meč, iako je loše počelo po Partizan, jer su crno-beli gubili u većini dela meča, na kraju su pre svega trojkama Džejmsa Nanelija uspeli da se vrate i preokrenu rezultat i dođu do veoma bitne pobede, protiv tadašnjeg i dalje aktuelnog prvaka Evrope, koji je imao znatno jači sastav nego što ga ima sada.

Na kraju kada su svodili računi za prošlu sezonu, svi su bili mišljenja da je upravo ta pobeda i preokrenula sezonu i da je od tog momenta Partizan zaigrao dosta bolje i počeo da pobeđuje u serijama i tako obezbedil plasman u plej-of.

Sigurno da navijači Partizana priželjkuju da se istorija ponovi i da eventualna pobeda protiv ekipe iz Istanbula ponovo lansira crno-bele ka gornjem delu tabele. Jer se dosta već čeka na sledeću pobedu crno-belih u Evroligi.

Crno-beli kao što smo rekli ovaj meč dočekuju posle skoro dve nedelje pauze.

Poslednji meč koji su crno-beli igrali jeste bio onaj u finalu Kupa Radivoja Koraća protiv Crvene zvezde, posle toga je Željko Obradović dao igračima slobodno nekoliko dana da bi se onda nastavilo sa treninzima i ono što je najvažnija pripremom za duel protiv Anadolu Efesa.

Nije Partizan bio kompletan. Zbog obaveza u nacionalnim timovima na treninzima nisu bili: Aleksa Avramović, Ognjen Jaramaz, Balša Koprivica i Uroš Trifunović. Prva trojica su bila odsutna tokom celog prvog prozora kvalifikacija, dok se Trifunović ranija priključio treninzima Partizana.

Sem njih četvorice koji su bili pozvani u reprezentaciju Srbije u Beogradu nisu bili ni Zek Ledej (Azerbejdžan), Mateuš Ponjitka (Poljska), Bruno Kaboklo (Brazil), Džejlin Smit (Hrvatska).

Sva četvorica su odigrala samo jednu utakmicu za svoje nacionalne timove, jer su u dogovoru sa klubom ranije se vratili u tim kako bi imali dovoljno vremena da se spreme za duel protiv Efesa u 27. kolu Evrolige.

Zek Ledej je ranije napustio reprezentaciju Azerbejdžana, jer je u dogovoru sa klubom nije igrao utakmicu protiv reprezentacije tzv. Kosova.

Dok igre Kabokla Ponjitke i Smita u svojim reprezentacijama mogu da raduju Željka Obradoviča pred finiš ligaškog dela Evrolige.

Pred ovaj meč najtrofejniji evropski trener Željko Obradović je pomalo zabrinuo navijače Partizana, jer je otkrio da Džejms Naneli nije trenirao sa ekipom zbog problema sa ramenom i da su male šanse da bude na parketu za meč sa Efesom, dok problema još ima i Tristan Vukčević koji ima povredu kolena.

"Džejms ima problem sa ramenom, desilo mu se u finalu Kupa. Nije trenirao ni Tristan koji je osetio bol u kolenu", rekao je Obradović.

"Navijači Partizana su poznati po tome da će uvek dati podršku. Moram da iskoristim priliku da ih zamolim da podrže tim i igrače i da mi iz te energije, iz onoga što daju timu, dodjemo do dobrih rezultata. Ovaj klub postoji i takav je kakav je zahvaljujući njima. Svi mi ostali smo prolazni, dolaziće novi ljudi, ali ono što je snaga Partizana - to su ovi ljudi. Svi smo mi zamenljivi i ovaj klub će da postoji i bez nas, ali oni su ta snaga, jer su najbolji navijači na svetu", zaključio je Obradović.

Ekipa Anadolu Efesa je posle dve godine sišla sa trona osvjača Evrolige. Gotovo identična ekipa je uspela da ponovi rezultat i da zadrži pehar namenjen osvajaču Evrolige i to na dve godine.

Sada je situacija u klubu dosta drugačija. Ekipu je pre svega napustio kreator i arhitekta ovih uspeha Ergin Ataman, a na njegovo mestu je seo perspektivni trener Ebden Džan koji je trenerski posao učio kod Željka Obradovića kome je bio pomoćnik u ekipi Fenerbahčea.

Trener Džan jeste počeo sezonu sa Efesom koje i nije bila tako uspešna, ali je posle serije poraza odlučeno da on na kraju bude smenjen, tako da je klub iz Istanbula u nastavak sezone ušao sa novim šefom stručnog štaba Tomislavom Mijatovićem koji je bio na mestu pomoćnog trenera, a sada će najverovatnije do kraja sezone obavljati mesto glavnog na klupi tima iz Istanbula. Sa dosta respekta je novi trener Efesa govorio o Partizanu, a pogotovo o Željku Obradoviću.

"Pod broj jedan… Ni pod kojim uslovom ja ne mogu da budem u rečenici sa gospodinom Obradovićem. Svako ko je normalan, njemu je to jasno. Da ne pričam ja sada šta je i ko Obradović. Drugo, sa sportske i ljudske strane, kada si u Efesu, moraš da staviš po strani sve veličine i magnitude njihovih imena i da se boriš", rekao je Mijatović za Meridian sport.

I igrački kadar se nije mnogo promenio. Efes je napustio jedan od najboljih igralča, a to je Vasilije Micić koji je svoju karijeru nastavio "preko bare", gde je prvo igrao za Oklahomu, a sada je član ekipe Šarlota.

Ostali igrači koji su bili članovi tih šampionskih timova su i dalje tu, Pre svega se to misli na Šejna Larkina, dok su u timu i dalje Rodrig Buboa, Ilajdža Brajant, Vil Klajburn i Tibor Plajs.

Ima tu naravno i pojačanja poput Darijusa Tompsona i Justusa Holaca, koji Efesu daju neku drugu dimenziju.

Nije Efes blistao u Evroligi do sada. Trenutno se nalaze na 14. mestu sa 11. pobeda i 15 poraza i ova utakmice sa Partizanom im je možda prilika da uhvate poslednji voz kako bi nekako ostali u šansi za plasman u plej-in.

Efes ni prošle godine nije uspeo da se domogne plej-ofa, dok sve veći izgledi da to neće uraditi ni ove godine.

Gosti iz Istanbula dolaze u dobrom raspoloženju u Beograd. Jeste da su kao i Partizan poraženi u finalu Kupa, ali su pre toga košarkapši Efesa vezali šest pobeda, od kojih su dve u Evroligi (Makabi i Armani).

Na prvi pogled šta se može primetiti, to je da Efes igra slabiju odbranu od Partizana i da su prema statistici oni pretposlednja ekipa po broju primljenih poena u Evroligi.

To bi moglo biti od velikog značaja za crno-bele koji su sa druge strane peta najbolja napadačka ekipa, ali je Efes zaista čudan tim, koji igra dosta efikasno u napadu, a nekad previše neozbiljno u odbrani, tako da na njihovim utakmicama se često dešava da bude postignuto mnogo poena.

Ono u čemu bi Partizan mogao da traži svoju prednost to je u šutu. Crno-beli su precizniji i za dva i za tri, dok su trenutno ekipa koja najbolje šutira sa linije penala u Evroligi, dok je Efes na četvrtom mestu po ovom parametru.

Turski tim bi mogao da ima prednost u skoku, sa kojim Partizan kuburi pa možda od starta Evrolige.

Prednost Efesa i možda njihova najbolja strana je što ne gube mnogo lopti, tačnije svega 10,8 po meči, Partizan je sad u poslednjim mečevima to uspeo da malo smanji, ali na ovom meču će morati da racionalnije kreira napade i tako u mnogome smanji broj prodatih lopti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

PUKOVNIK ILI POKOJNIK: Partizan mora da pobedi Efes, a pomoć traži od 20.000 Grobara!

Izvor: HotSport.rs, 29.Feb.2024

Šansa za plej-in još uvek postoji Košarkaši Partizana su pred izuzetno važnim susretom u okviru 27. kola Evrolige, gde će odmeriti snage sa ekipom Efesa u beogradskoj „Areni“ od 20:30 časova. Sa trenutnih 12 pobeda u 26 odigranih utakmica, tim pod vođstvom Željka Obradovića se nalazi na...

Nastavak na HotSport.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.