Izvor: MozzartSport.com, 08.Mar.2021, 13:11

Na današnji dan: Partizan prvi put u crno-belom

Prvi meč u novim dresovima 8. marta 1959.

Teško je danas zamisliti Partizan u nekim drugim dresovima osim crno-belog dezena. Bilo je, istina, izleta, pogotovo u Evropi, sa crveno-plavom kombinacijom, koja je bila treća garnitura, ali se i ona vremenom potpuno izgubila.

Crno-beli nisu samo boje, nego i nadimak koji Partizan nosi sa sobom. A, prvi put je dres sa te dve boje obukao baš na današnji dan, podseća sajt Crno-bela nostalgija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com <<
Prva utakmica koju je Partizan zaigrao u dresovima sa crno-belim prugama bila je 8. marta 1959. godine u Kupu Jugoslavije. Rival je bio Borac iz Titograda, tim garnizona JNA. Utakmicu je dobio Parni valjak sa 1:0. To je bio početak prolećnog dela sezone.

Sedam dana kasnije Partizan je i u prvenstvu predstavio svoju crno-belu opremu, na utakmici protiv Vojvodine, a i taj meč je dobio – 2:0. Od tada, do danas, klub iz Humske više nije menjao klupske boje.

Pre toga, nosio je Partizan i skroz bele i crveno-plave dresove, ali tek u martu 1959. se trajno opredelio za jednu garnituru. I to na inicijativu Stjepana Bobeka, jednog od najvećih igrača u istoriji kluba. On je to svojevremeno opisao ovako:

Ja priznajem da sam od detinjstva bio kicoš. Uvek sam želeo da se lepo oblačim, da izgledam uredno. To sam želeo i na terenu. Ja sam, recimo, svoje kopačke glancao po nekoliko puta sve dok ne dobiju visoki sjaj, iako sam znao da će i pre nego što sudija dune u pištaljku, biti već umazane blatom. Ali uvek sam ih iznova dovodio u stanje sjaja. Pa onda, svi su imali crne pertle, a ja sam nabavljao bele. I njih sam redovno prao, sviđala mi se ta kombinacija crnog i belog. Kada je počelo uveliko da se priča da bi Partizan trebalo da odabere jednu boju, ili jednu kombinaciju, ja sam predložio da to bude crno-belo. I to je kasnije usvojeno...“

Pored velike zaostavštine u golovima, asistencijama, trofejima i stvorenim igračima kasnije dok je bio trener, ostavio je Bobek Partizanu u zalog i klupske boje.

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:
Pogledaj vesti o: Partizan

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.