NBS: Besmislene optužbe i neistine Marinike Tepić

Izvor: RTS, 21.Jan.2020, 20:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS: Besmislene optužbe i neistine Marinike Tepić

Sadržina mišljenja Narodne banke Srbije upućenog kompaniji "Partizan Tek" Slobodana Tešića je nesporna, jer se tim dokumentom ne govori o poslovanju te kompanije, navodi se u komentaru Narodne banke Srbije povodom, kako se ističe, neistina koje je iznela narodna poslanica Marinike Tepić.
"Ističemo da je mišljenje Narodne banke Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << upućeno kompaniji 'PartizanTek', na toj konferenciji (za novinare) prikazano samo da bi se NBS dovela u vezu sa Slobodanom Tešićem, a ne zbog sadržine mišljenja koja je nesporna", navodi se u komentaru NBS.

Naglašava se da neistine koje je Tepić iznela nanose štetu državi Srbiji i njenim institucijama.
"Navedenim mišljenjem se uopšte ne govori o poslovanju 'PartizanTek'-a, niti da li ta kompanija može bude kupac, komisionar... Niti je kompanija 'PartizanTek' to pitala, niti je NBS to odgovarala, jer to i nije u njenoj nadležnosti", saopštila je NBS.
NBS ističe da je kompanija "PartizanTek" pitala da li mogu proizvođače u zemlji da isplaćuju u dinarima po komisionom poslu, na šta je odgovoreno da je to moguće, "ali ako se zaključi aneks ugovora o komisionu".
"Pitali su da li može da se produži rok od dva dana da priliv prenesu krajnjem korisniku (da ne prenose odmah novac proizvođačima), a NBS im je odgovorila da ne može, jer je tako izričito propisano našim uputstvom o platnom prometu", saopštila je NBS.
Kako navodi NBS, "u mišljenju nije bilo ničeg nezakonitog, niti spornog, a Marinika Tepić je apstraktno navela njegovu suprotnost Zakonu o deviznom poslovanju i Zakonu u obligacionim odnosima, bez ikakvog navođenja konkretnih članova, znajući da izgovara besmislene optužbe".
Po tvrdnjama Tepićeve, Narodna banka Srbije je Tešićevoj firmi "Partizan tek" omogućila da "posluje kao kupac, a ne kao komisionar" i da robu nabavlja i kupuje u dinarima, a nakon toga da je za višestruko veći iznos "preprodaje u devizama, bez obaveze da to prijavljuje ili da na to plaća porez".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.