Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Feb.2024, 12:21

Može da ošteti srce i IZAZOVE INFARKT! Fudbaler Partizana Nemanja Stevanović inficiran KOKSAKIJEM, a evo kako se prenosi

Opasnost preti od prljavih ruku, a ove simpotme nikako nemojte uzimati zdravo za gotovo!

Golman Partizana Nemanja Stevanović neće igrati tokom prolećne polusezone, kako bi se oporavio od posledica infekcije koksaki virusa, objavio je Partizan na društvenim mrežama. Stevanović se nakon medicinskih analiza nalazi pod lekarskim nadzorom, koji će pratiti tok i brzinu njegovog oporavka.

Koksaki virus često se naziva i bolest prljavih ruku, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << jer se upravo tako i prenosi. Ipak, bitno je da se zna da ovaj virus nije klasičan, prolazan i da može ozbiljno da ošteti srce, ali i da izazove infarkt.

Postoje dva tipa, koksaki tipa A i koksaki tipa B. 

Infekcija virusom tipa A zahvata stopala, šake, usta, a ponekad može izazvati i konjuktivitis, a češće se javlja kod dece. Koksaki tipa B, odražava se na pluća i stomak, izaziva bol, groznicu i glavobolju. Komplikacije kod oba tipa mogu da izazovu ozbiljno zdravstveno stanje, zato se ne treba opuštati.

Srce i koksaki.

Ubrzani rad srce, gušenje, aritmije, umor, naticanje nogu, sve su to simptomi koksaki virusa. Ovo se u najgorem mogućem slučaju, mada je retko može završiti infarktom i popuštanjem srčanog mišića.

Simptomi mogu iznenada i naglo da se pogoršaju zato se ne treba opuštati. 

Kod odraslih, najčešći rani simptom je malaksalost. Ljudi su u toku dana pospani, osećaju nelagodu koju ne mogu da objasne. Bol u grlu se takođe javlja, kao i dijareja. Kada infekcija uznapreduje, tu je i povišena temperatura, glavobolja, stomačni bolovi, povraćanje. Meningenalna faza podrazumeva jake glavobolje i češće povraćanje. Prisutna je i pojačana osetljivost na zvuke i svetlo, refluks uz bol u leđnim i vratnim mišićima, usporen rad srca, opstipacija, a ponekad i poremećaj sa gubicima  svesti.

Prevencija

Kako biste izbegli infekciju, čuvajte creva, ona su ključ dobrog imuniteta, pravilna, zdrava ishrana sa puno voća i povrća, uključujući i probiotike koji čuvaju crevnu floru i dobre baktereije. Uz ovo naravno vodite računa o higijeni i redovno perite ruke. Izbegavajte dodirivanje po licu.
Pogledaj vesti o: Partizan

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.