Manji klubovi uz Zvezdu

Izvor: Politika, 24.Feb.2010, 21:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manji klubovi uz Zvezdu

Većina naših superligaša smatra da bi takvo takmičenje upropastilo srpski fudbal. – Rabrenović (Vojvodina) otvara vrata Mađarima, Austrijancima, Bugarima…

Ovih dana ponovo je otvoreno pitanje organizacije regionalne lige u fudbalu. Predsednik Napretka Dragiša Binić pokrenuo je priču izjavom da je ona spas za srpski fudbal, dok čelnici „večitih rivala” imaju oprečna mišljenja. Prvi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << čovek Crvene zvezde Vladan Lukić je za „Politiku” rekao da je protiv takve lige, dok se njegov kolega iz Partizana Dragan Đurić zalaže za takmičenje s klubovima s prostora nekadašnje Jugoslavije.

Anketirali smo i članove uprava ostalih superligaša. Većina je protiv regionalne lige, a interesovanje su pokazali samo oni koji bi voleli u njoj da učestvuju. Mnogi misle da je preuranjeno za takvo organizovanje, kao i da je potrebno da se ispune brojni uslovi, pre svega, bezbednost.

Evo njihovih odgovora na pitanja da li ste za regionalnu ligu i zbog čega:

Radisav Rabrenović, generalni sekretar Vojvodine:

– Ideja o formiranju regionalne lige nije „za bacanje”. Danas je to medijska spekulacija, koja bi mogla da se uskoro da se realizuje. Neophodno je iz njenog naziva izbaciti „bivša Jugoslavija”, jer bi mogli da učestvuju i klubovi iz: Austrije, Mađarske, Rumunije, Bugarske" Navijači nisu problem. Osnovni problemi za osnivanje ovakve lige su: kako obezbediti sredstva za takmičenje i kako da se ostvari zarada. Neophodno je da se utvrdi i ko će da rukovodi ligom, jer to mora da bude neko ko ima odgovarajuću licencu. Moraju se pronaći i sponzori, pa rešiti pitanje TV prava... To ne mogu da rade nacionalni savezi. Takođe, bitna je i eventualna prohodnost u evrokupove. Recimo, ako bi prvak imao mesto u poslednjem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, takmičenje bi bilo atraktivno. Mislim da bismo razmišljanjem o organizaciji regionalne lige mogli da definišemo sve uslove za pet godina.

Momčilo Minić, predsednik OFK Beograda:

– Jesam za regionalnu ligu, ali uz veliki napor medija i bivših asova. Takva liga bi donela kvalitet, a njenu afirmaciju propagirali bi na primer: Džajić u Beogradu, Zajec u Beogradu, Jerković u Splitu, Oblak u Ljubljani, Sušić u Sarajevu, Pančev u Skoplju" Kada bi oni pozivali publiku na fer i sportsko navijanje, jer fudbalska utakmica nije rat, uveren sam da ne bi bilo problema na tribinama. Moramo da dokažemo da nismo divljaci, da smo civilizovani. Košarkaši su nam dobar primer. Imali su mnogo problema, pa je liga ipak opstala. Ako možemo da igramo jedni protiv drugih u Evropi, zašto ne bismo mogli i ovako. Mi želimo da na Karaburmi ugostimo sve, ali i da se na svakom gostovanju osećamo prijatno i sigurno.

Miodrag Morača, sportski direktor Spartak Zlatibor vode:

– Ne vidim šta bi regionalna liga donela srpskom fudbalu osim štete. Liga u Srbiji bez Crvene zvezde, Partizana i Vojvodine ne bi nikome bila interesantna. O toj „lokalnoj” opciji niko više ne bi razmišljao, niti u nju ulagao. Takođe, ne vidim načine na koji bi se rešila organizacija utakmica, popuna lige i mnogi drugi kriterijumi. Mislim da je to u ovom trenutku iluzija.

Slavko Gajin, generalni sekretar Jagodine:

– Još nije sazrelo, odnosno nisu se stekli uslovi za regionalnu ligu. Rano je iz više razloga, a prvenstveno zbog prevelikog raskola između bivših republika. Pored toga, mnogo je nedorečenih pitanja u vezi organizacije takvog takmičenja. Nas svakako interesuje i na koji način bi se manji klubovi uključili u njega. Fudbal nije košarka. Mislim da bi to bio rat. Kada svest bude na višem nivou može da se priča o tome.

Toma Savić, sportski direktor Habitfarm Javora:

– Regionalna liga u ovom trenutku ne može „da prođe”. Sada je to samo gubljenje vremena, jer je daleko od realne opcije i realizacije. Regionalna liga je apstraktna i po načinu organizacije i po tome ko bi je vodio, kakvu bi imala prohodnost" Druga stvar je što bi trebalo sačuvati domaću ligu. Šta bi radili klubovi koji ne učestvuju u regionalnoj ligi? A, opet naša liga bi bila siromašna bez učešća najboljih klubova. Važnije je da popravimo našu ligu, a suština je u kvalitetnijem radu i takmičenju i poboljšanju infrastrukture.

Mile Simić, generalni sekretar Smedereva:

– Mislim da je suviše rano za regionalnu ligu. Nisu se stekli uslovi, ni bezbednosni, a ni ostali.

Slobodan Ilić, sportski direktor Borca:

– Jesam za regionalnu ligu, ali 2030. godine. Mnogo toga treba da sazri da bi se ona igrala. Ideja nije loša, ali nacionalna svest mora da se podigne na viši nivo. Ovako, postoji mogućnost za velike incidente. Takođe, osim Srbije i Hrvatske, mislim da ostali nemaju kvalitet za takvo takmičenje. Klubovi jedva sastavljaju kraj s krajem. Zar mislite da su, na primer, Vardar, Pelister, Sarajevo, Željezničar ili Olimpija kvalitetniji od naših superligaša? Zaista, ne vidim šta bi se dobilo. Pre sam za jačanje naše lige, da pokušamo da ponovo oformimo „veliku četvorku”. Pored Crvene zvezde, Partizana i Vojvodine, mi bismo pokušali da se s OFK Beogradom borimo za to četvrto mesto. Neophodno je da poboljšamo infrastrukturu i organizaciju našeg takmičenja. Rano je za regionalnu ligu.

Nikola Džomba, finansijer Hajduka:

– Jesmo za regionalnu ligu, pod uslovom da u njoj učestvujemo. To je nalik na učešće u kvalifikacijama evropskih klupskih takmičenja, bilo Kupu Uefe, ili ranije Intertoto kupu, u kojem smo igrali s timovima iz regiona. Svakako da bi plasman bio bolji. Klubovi žive samo od prodaje igrača, pa bi zaista bilo poželjno da imamo jače takmičenje. Međutim, ako bi u njemu igrala samo četiri kluba iz Srbije, šta bi dobili ostali? To bi bila glupost, koja bi još više unazadila srpski fudbal. Ostale niko ne bi gledao. Izgubili bismo i ovo malo publike.

Slobodan Peličić, sportski direktor BSK-a:

– Nisam za regionalnu ligu, jer je veliko pitanje šta bi bilo i s našom ligom. Naš interes je jaka liga u Srbiji. Bilo bi pogubno da u domaćem takmičenju nemamo Crvenu zvezdu, Partizan i Vojvodinu, koji bi realno po rejtingu i kvalitetu igrali u regionalnoj ligi. Mislim da bi to bila propast srpskog fudbala.

Zvonimir Blagojević, predsednik Mladog radnika:

– Objektivno, nemamo interes za regionalnu ligu. Pored toga, neophodno je i da se ispune mnogi uslovi. Svakako da bi takva liga podigla kvalitet, ali ne bih voleo da bude kao sa „Jadranskom ligom” u košarci, pa da se naša domaća liga sroza. U principu jesam za regionalno organizovanje, ali uz određene uslove, da se reši pitanje naše lige, bezbednosti"

Ranko Stojić, finansijer Rada:

– Apsolutno sam za regionalnu ligu, ali za pet do deset godina. Neophodno je da sazru uslovi za takvo takmičenje. Tu pre svega mislim na bezbednost i negativne propagandno-političke poruke. Nama je najbitnije da uredimo srpski fudbal u našoj kući, a kada to budemo učinili najmanje će nam trebati takva liga. Potrebno je da popravimo kvalitet stadiona, da uslovi budu optimalni. I na Zapadu publika negoduje, vređa i skače, ali je važno da se pojačanom kontrolom i video nadzorom spreči unošenje nedozvoljenih sredstava. Hrvati su malo ispred nas, kada su stadioni u pitanju, ali ne mnogo. Smatram da još nisu sazreli uslovi za regionalna liga. Možda će za nekoliko godina da se popravi i ekonomska situacija i da će biti manje nezadovoljnih, pa će tada biti prilika za razgovore na ovu temu.

Vladan Petrović, generalni sekretar Metalca:

– Jesam za regionalnu ligu. Međutim, mislim da je sada preuranjeno za nju, ali za par godina. Nedavno sam bio 15 dana u Sarajevu i razgovarao sa Fazlagićem i Janjošom. Pričali smo i o zajedničkoj ligi. I oni isto misle da je rano. Još uvek je preveliki emotivni naboj između bivših republika. Uveren sam da bi se utakmice u Srbiji i sada mogle da organizuju bez ikakvih problema, ali nisam siguran ih ne bi bilo u Bosni i Hercegovini ili Hrvatskoj.

Dragoljub Spasenović, direktor Čukaričkog Stankoma:

– Na bazi nečije izjave neozbiljno je da se na ovaj način priča o tome. Neophodno je da najpre sredimo stvari u svojoj kući i da emocije ostavimo po strani. Fudbal se „igra” i van terena i ne čini ga samo jedna utakmica. Udeo politike je neminovan, pa je to razlog više da se ovoj ideji pristupi na drugačiji, ozbiljniji način. Protiv toga sam da se o ovome priča ovako.

Đorđe Smiljanić

[objavljeno: 24/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.