MOŽE LI PARTIZAN ONO ŠTO NIJE USPEO PRE 36 GODINA? Isti je zaostatak kao tada protiv Fljamurtarija

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Avg.2023, 10:01

MOŽE LI PARTIZAN ONO ŠTO NIJE USPEO PRE 36 GODINA? Isti je zaostatak kao tada protiv Fljamurtarija

Meč počinje u 21.

FK Partizan igra na svom terenu od 21 čas revanš meč trećeg kola kvalifikacija za Ligu konferencija protiv Sabaha iz Azerbejdžana. Crno-beli su izgubili u prvom meču sa 2:0, a navijače Partizana je taj rezultat podsetio na sada već davnu 1987. godinu.

Tada su fudbaleri Partizana započeli takmičenje u Kupu UEFA u sezoni 1987/88 u primorskom gradiću u Albaniji u Valoni protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Fljamurtarija.

Prvi meč odigran je 16. septembra na prepunom lokalnom stadionu, pred oko 12 hiljada veoma grlatih navijača.

Partizan je olako shvatio suparnika i nije uspeo da se isključi iz svega što se dešavalo oko terena.

- Otišli smo tamo ne znajući tačno šta da očekujemo. Sada je mnogo lakše doći do informacija, tada je bilo zatvorenije. Bilo je mnogo neizvesnosti, sa bezbednosnog aspekta jeste prošlo sve kako treba, ali mi nismo psihički spremni. U to vreme ekipr sa Kipra, Malte, Albanije i slično bile su vrlo slabe, molili smo Boga da izvučemo takve timove, ali eto, mi smo izgubili više nego što su oni pobedili - rekao ej sbvojevremeno za Sport klub Goran Stevanović, tadašnji prvotimac crno-belih.

Pošlo je po zlu od starta, a taman kada se činilo da se Partizan oslabađa pritiska, Đorđević je poslao loptu u sopstvenu mrežu. Trgao se tim Fahrudina Jusufija u drugom poluvremenu, propušteno je nekoliko prilika. Pre svih soateć upamćene one koje su imali Stevanović i Vokri, a to je kaznio Ilijadi u 82. minutu kada pogodio za 2:0 koje je bilo i konačan rezultat.

Fljamurtari – Partizan 2:0 (1:0)

Valona, 16. septembar 1987.

Gledalaca: 12.000

Strelci: Đorđević 30. (ag), Ilijadi 82.

Fljamurtari: Arapi, Petro Ruči, Čipi, Iljadi, Taho, Kušta, Vasil Ruči (od 70. Daulja), Ferko, Zijai (od 65. Memuši), Bubeći, Đondeda.

Partizan: Omerović, Miodrag Bajović, Đorđević, Vermezović, Katanec, Radanović, Smajić, Stevanović, Vokri, Klinčarski (od 65. Kolb), Vučićević (od 85. Milorad Bajović).

U revanšu 30. septembra, na stadionu Jugoslovenske narodne armije, pred 35 hiljada pristalica, Partizan je upravo golovima Gorana Stevanovića u 43. i Fadilja Vokrija u 60. minutu, anulirao prednost Albanaca iz prvog meča.

I onda je došao 76. minut i šut Sokola Kušte koji nje neodrbranjivo pogodio gornji levi ugao i nastao je muk u Humskoj.

Ipak, i unutar ekipe bilo je nesuglasica između trenera Fahrudina Jusufija i Milka Đurovskog, pa je napadač zamenjen već u 35. minutu revanša.

- Na prvu utakmicu nisam ni putovao, a u drugoj sam bio samo 20 minuta na terenu (35, prim. aut). Jusufi je imao nameru da me ponizi, a ja sam izašao, istuširao se i otišao kući, uopšte nisam znao rezultat do kraja meča. Posle sam video da smo ispali – bili smo bolji od njih, imali smo mnogo šansi, ali dadoše nam neki gol, čovek šutnuo u rašlje, šta da se radi… Mislim da je Jusufi izgubio tu utakmicu. Da sam igrao, možda bismo i pobedili jer smo imali mnogo prilika. Taj potez Jusufiju se vratio kao bumerang - rekao je Đurovski o tom meču za Sport klub.

Partizan – Fljamurtari 2:1 (1:0)

Stadion JNA, Beograd, 30. septembar 1987.

Gledalaca: 35.000

Strelci: Stevanović 43. (pen), Vokri 60. – Kušta 76.

Partizan: Omerović, Klinčarski, Đorđević, Vermezović, Radanović, Katanec, Smajić Stevanović (od 81. Šćepović), Vokri, Milko Đurovski (od 35. Milorad Bajović), Vučićević.

Fljamurtari: Arapi, Petro Ruči (od 65. Memuši), Čipi, Ilijadi, Taho, Kušta, Vasil Ruči (od 55. Ziu), Ferko, Zijai, Bubeći, Đondeda.

Nakon što su godinu dana kasnije iz Kupa UEFA izbacili Partizan, Albanci su priredili još jedno iznenađenje i u narednom kolu eliminisali istočnonemački Vizmut Aue (0:1 u Karl-Marks-Štatu i 2:0 u Valoni).

Žreb je hteo da se u trećem kolu Kupa UEFA susretnu sa Barselonom od koje su prethodne godine ispali samo zbog pravila gola u gostima (bilo je  tada 0:0 u Barseloni, a 1:1 u Valoni). Katalonci su preko Garija Linekera (dva), Urbana i Karaska poveli sa 4:0, a poraz je iz penala ublažio Vasil Ruči.

Domaćini su u revanšu golom sjajnog Kušte pobedili sa 1:0. Nedovoljno za prolaz dalje, ali sasvim dovoljno da ova generacija Fljamurtarija iz sredine osamdesetih godina prošlog veka uđe u istoriju albanskog klupskog fudbala.

Može li Partizan danas da ispiše novu stranicu svoje istorije i nadoknadi 2:0 protiv Sabaha i dođe na korak od grupne faze Lige konferencija ostaje da se vidi. Mogli bi mnogo pomoći navijači, ali ne očekuje se veliki broj pristalica usled svih događaja u trofejnom srpskom klubu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zrinjski ulazi u istoriju BiH fudbala

Izvor: B92, 17.Avg.2023

Fudbaleri mostarskog Zrinjskog igraju na Islandu revanš meč trećeg kola kvalifikacija Lige Evrope protiv Brejdablika.

Nastavak na B92...

OVO NIKAD NISTE VIDELI: Istok i Zapad grme, a Jug... (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Avg.2023

Meč je počeo u 21 čas...Partizan dočekuje Sabah u revanšu trećeg kola kvalifikacija za Ligu konferencija, a atmosfera na stadionu u Humskoj je, blago rečeno, neobična...Zapad i Istok su dobro popunjeni, dok je Jug prazan. Poznato je da najvatreniji navijači Partizana bojkotuju utakmice crno-belih...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Tuča navijača u Mariboru, meč sa Fenerbahčeom bio pola sata u prekidu VIDEO

Izvor: B92, 17.Avg.2023

Revanš meč utakmice trećeg kola kvalifikacija za Ligu konferencija, Maribor - Fenerbahče, bio je prekinut u 67. minutu.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.