Izvor: MozzartSport.com, 14.Jun.2020, 09:18

Ličnost nedelje: Umar Sadik prvi na svim listama

Čime je Nigerijac oduševio ljude u Partizanu i kakva je projekcija za letnji prelazni rok

Obožavali su Grobari Lamina Dijaru, rešetao je Gabrijel Kleo i maltene sam uveo Partizan u Ligu šampiona, Leonardo da Silva Soza je u paru sa Urošem Đurđevićem bio barjaktar pohoda na duplu krunu, međutim, stranca kakav je Umar Sadik Humska dosad nije videla. Slavodobitno >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << je baš tim rečima partiju Nigerijca u polufinalu Kupa Srbije opisao Ivica Iliev, a da je Partizanov špic pomerio granice najbolje pokazuju – podaci.

Za nepunih godinu dana u Beogradu postigao je 17 i namestio 16 golova, što je učinak ravan onom koji je u poslednoj šampionskoj sezoni imao Leo (26+8), ali kako su sadašnjem napadaču ostale još tri utakmice na raspolaganju – počev od današnje sa Čukaričkim – lako može da se desi da izjednači ili postavi novi rekord. Senegalca Dijaru (21+6) i Brazilca Klea (23+5) već je debelo nadmašio.

Partija protiv Crvene zvezde lansirala je Sadika u žižu interesovanja ovdašnjih i stranih medija do te mere da je posrtao centralna sportska ličnost u Srbiji, u sedmici na izmaku. Piše se o potencijalnom transferu već ovog leta, pominju se izuzetno atraktivni klubovi, a svi oni i pre nego što krenu u akciju barataju informacijama koje ukazuju na moć 192 centimetra visokog fudbalera iz Kadune. Takmičarski ciklus bliži se kraju, a Umar vodi u gotovo svim statističkim kategorijama kad je individualni učinak prvotimaca crno-belih u pitanju. Taman da ga stranci nikad nisu gledali, upalila bi im se lampica da u Humskoj 1 stanuje atipičan igrač.

Konkretno: prvi je na listi igrača sa najvećim indeksom korisnosti prema platformi InStat (269), lider u procentu učešča u napadu sa završnicom (ispred Sejdube Sume, Saše Zdjelara, Bibarsa Natha i Zorana Tošića), kolege mu gledaju u leđa kad je reč o ukupnom doprinosu timu (17 pogodaka, 16 asistencija), po čemu je ostavio iza sebe Sumu (13+9), Natha (10+9), Asana (9+4) i Tošića (7+6).

Zanimljivo da je lider i u kategoriji driblinga. Mada se to ne bi reklo na prvi pogled, Sadik dominira u tom segmentu, po utakmici prosečno pokuša šest puta na taj način da prevari rivale i četiri puta mu uspe. Nije li antologoijsko zalamanje Miloša Degeneka u sredu veče pokazatelj koliko je napredovao. Sadikov procenat uspešnih driblinga na nivo sva tri takmičenja (prvenstvo, kup, Evropa) iznosi 58 procenata. To nije najveći postotak u ekipu, u tom segmentu ubedljivo je prvi Strahinja Pavlović (77%), međutim, caka je u tome da budući štoper Monaka ređe pokušava, što je prirodno, s obzirom na obaveze u odbrani. Jedini koji može da parira Sadiku kad je reč o driblinzima je Sejduba Suma, dosad je Gvinejac pokušao 160 puta na taj način da napravi višak, a uspeo 90.

Afrički tandem je skoro poravnat ako se razmatra broj dobijenih duela u fazi napada. Sadik je na 40 odsto uspešnosti, a prati ga Suma sa 39%. Postoje fudbaleri sa većim procentima, poput Pavlovića (69), Zdjelara (63) ili Uroševića (62), ali su oni znatno manje puta bili u toj fazi igre od tandema Sa-Su. Još nešto izdvaja Sadika: jedini je fudbaler Partizana ove sezone koji je više od 100 puta probao da ugrozi protivničke golmane. Primera radi, prvi sledeći je Asano koji zaostaje oko 30-ak šuteva. Što se može tumačiti činjenicom da Umar praktično nije ni imao konkurenciju, igrao je neprekidno i tek mu je zimus stigla ispomoć u vidu Bojana Matića, sa zadatkom da ga malo rastereti. Sadik vodi i na klupskoj listi igrača nad kojim je napravljen najveći broj faulova, a posle njega najveći broj prekršaja u ekipi iznudio je Saša Zdjelar.

U Partizanu su posebno srećni zbog načina na koji je Umar Sadik odgovorio obavezama u utakmicama visokog intenziteta, na međunarodnoj sceni i protiv Crvene zvezde. Recimo, Astani je dao četii gola i upisao asistenciju, protiv AZ Alkmara iznudio jedanaesterac, u beogradskom okršaju sa Mančesterom znao da namuči odbranu renomiranog tima i malo mu je nedostajalo da se upiše u strelce, pošto je pogodio stativu. Iako u prethodna dva okršaja sa crveno-belima nije imao statistički vidljiv učinak, znao je da pritisne štopere srpskog prvaka, a kao kruna stigla je minijatura iz drugog poluvremena polufinala kupa, kad se je bacio na zemlju Degeneka i asistencijom Nathu potvrdio da je prevazišao nesuglasice sa Izraelcem.

Ono što je najzanimljivije, u Humskoj su uvereni da ovo nije maksimum Umara Sadika i da je sezona života uvod u još bolja ostvarenja. Čak se i trener Savo Milošević poverio saradnicima i ljudima iz kluba rečima da je Sadik trenutno na 50 odsto mogućnosti, te da ako ostane na Topčiderskom brdu može da bude duplo bolji nego sad. U prilog tome činjenica da s njim radi individualno, posle svakog treninga, u cilju poboljšanja realizacije. Ako taj detalj 23-godišnji momak usavrši, procena ljudi iz Partizana je da bi u narednom takmičarskom ciklusu mogao da postane prvi igrač u ovdašnjem fudbalu koji će prebaciti cifru od 30 golova.

S druge strane, ako ode, uvereni su u klubu, biće spreman za „lige petice“. Kao potvrdu te teze uzimaju mečeve u Ligi Evrope kao parametar i konstatuju da igra u visokom intenzitetu garantuje da bi mogao da se snađe na terenima Francuske, Italije, čak i Engleske... Dilema je pod kojim uslovima bi otišao. Zimus je Savo Milošević poručio da ga ne bi pustio za manje od 15.000.000 evra, da bi posle predstave protiv Crvene zvezde i pozitivnog odjeka širom sveta kazao kako nije isključeno da sad cena – poraste.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.