Lekcija zvana Džamar Vilson

Izvor: MozzartSport.com, 09.Mar.2016, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekcija zvana Džamar Vilson

Od indeksa jedan na debiju do indeksa 46 protiv Olimpije. S ove tačke, vredelo ga je sačekati i istrpeti na početku. Ali da li obično klubovi, javnost i navijači imaju dovoljno strpljenja?

Od crne, preko sive do najsvetlije tačke u Partizanovom timu. Džamar Vilson je pravi primer koji pokazuje da je igračima potreban period adaptacije i da od novajlija ne možemo da očekujemo sve, odmah i sada! Čak i kada su tako iskusni. Na debiju u utakmici protiv Zadra >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << imao je indeks korisnosti jedan, u sledećem meču protiv Tajfuna – dva, a u trećem duelu, sa Cedevitom, minus pet. Imao je osam izgubljenih lopti na tom meču.

Mnogi su već tada (s pravom) kritikovali igru Amerikanca, ali neki su išli toliko daleko (predaleko) da su ultimativno zahtevali otkaz za 31-godišnjeg plejmejkera. Džamar je čak na prvom meču zadobio i povredu i to je dodatno otežalo njegovu situaciju. Kada se na sve dodaju porazi, priznaćete, nimalo prijatna situacija.

"Vraćao sam se na teren posle povrede, došao sam bio u novi tim i očigledno je trebalo malo vremena da sve bude kako treba. Drago mi je da sam opravdao ukazano poverenje. Saigrači su mi puno pomogli da se što pre uklopim", kaže Džamar Vilson za MOZZART Sport.

U prvoj narednoj utakmici, protiv Olimpije, Vilson je eksplodirao, ubacio čak 21 poen i od tada su krenule njegove dobre igre.

Posebno je poboljšao utisak dolaskom Aleksandra Džikića, uostalom kao i čitav tim. Paradoksalno, ulogu prvog plejmejkera dobio je Aleksandar Cvetković, ali se Vilson pronašao u ulozi pomoćnog pleja, a neretko je igrao i na poziciji dva u istom trenutku dok je na "kecu" bio Cvetković. Odlično se snašao. Iako ima pomalo čudnu tehniku izbačaja pri šutu za tri, procenat pogođenih šuteva van linija 6,75 je fantastičan – 43,9 odsto!



To iskusnom vuku poput Džikića nije promaklo pa je Vilson, iako je Partizan natrpan na niskim pozicijama, imao prednost u pojedinim momentima na tom mestu u timu i koristio ju je veoma zahvalno i racionalno. Ovakva taktička varka se nije viđala kod Božića, kome opet treba odati priznanje za dovođenje Vilsona, ali i odličnog Kevina Džounsa.

Na skoro svim uslovno rečeno jačim utakmicama Vilson je prikazao sasvim dobre igre. U večitom derbiju u ABA ligi postigao je 15 poena, Cedeviti je ubacio 16, Megi 13, na gostovanju Tajfunu u jako važnom meču 12. U proseku tokom cele sezone - 14 poena, osam skokova, tri asistencije.

Partizan je kroz utakmice dobio iskusnog igrača koji ima poene u rukama. Igrača kakvog je na toj poziciji, posebno stranca, čekao još od Lea Vestermana. I to prilično jeftinog, s primanjima ne većim od 10.000 dolara mesečno.

Vilson igra jako hitro, poput šila probija odbrane protivnika, napada ih "u leđa" i koristi trikove s ulica Bronksa. Polaže podjednako i desnom i levom rukom pa je teško anticipirati na koju stranu je krenuo. Nije mu strano da zatrese mrežicu i na drugi obruč.

Njegov skor u meču protiv Olimpije koji je trajao 60 minuta nije previše realan. Ne može se od Džamara očekivati 41 poen i indeks 46 u "normalnim" utakmicama. Ipak, ono što je on radio tokom dosadašnjeg bivstvovanja u crno-belom dresu sigurno dobija prelaznu ocenu. I više od toga.

Sa ovim 41 poenom izjednačio je skor Fredija Hausa iz 2003. godine i meča protiv Crvene zvezde, koji je, zanimljivo, Partizan takođe izgubio.

"Čuo sam za taj podatak. Prija svakako kada napravite neki rezultat za pamćenje. Ipak, uvek stavljam timski uspeh iznad individualnog. Najbolja partija je uvek ona u kojoj vaš tim pobedi. Individualno sam bio na visokom nivou, sigurno jedna od najboljih utakmica u karijeri, ali bi mi bilo draže da smo pobedili", istakao je Vilson za naš sajt.



A, mogli smo, da je odigrao još jednu, dve ili tri slabe utakmice da mu vidimo leđa. Kao što se to redovno događa mnogim igračima koji odmah na startu ne ispune očekivanja. Takvih primera je i u našoj košarci, ali i u stranoj, na pretek. Toliko mnogo da je praktično postala praksa. Igrači igraju za po tri, četiri tima u jednoj(!) sezoni.

Vilsonu aktuelni ugovor ističe na kraju sezone, kaže da mu je prijatno u Beogradu, ali je pitanje da li ćemo ga i sledeće sezone gledati u istom dresu. Minus su mu godine, mada mu je paradoksalno fizička sprema jedan od njegovih najvećih aduta - uz nisku platu - pa deluje da su pred njim barem još jedna ili dve jake košarkaške sezone.

Da li i u crno-belom dresu?

Pratite MOZZART Sport i na našoj novoj Fejsbuk stranici

(FOTO: Star Sport)

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.