Legenda živi: Prošlo je 29 godina od Manceove pogibije

Izvor: Sportal.rs, 03.Sep.2014, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Legenda živi: Prošlo je 29 godina od Manceove pogibije

Septembar je uvek tužan za sve navijače Partizana, a razlog je poznat - godišnjica smrti Dragana Mancea. U sredu se navršava 29 godina od tragične pogibije jednog od najboljih fudbalera Partizana svih vremena.

Mance je rođen 26. septembra 1962. godine u Beogradu. Prve fudbalske korake načinio je u Galenici pod palicom tadašnjeg trenera Nedeljka Kostića. Jedan od najboljih jugoslovenskih centarfora druge polovine prošlog veka prešao je u >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportal.rs << Partizan 1980. godine, za koji je na 279 mečeva postigao 174 gola, a 1983. godine osvojio je i nacionalnu titulu.

Rođeni Zemunac je bio i ostao miljenik Grobara, a kod većine navijača drugih klubova njegovi lik i delo nailaze na poštovanje. Mancea je karakterisalo posebno proslavljanje pogotka klizanjem po travi i pružanjem ruku visoko ka nebu.

Zanimljiva je anegdota iz Manceovog detinjstva kada su njegov brat Goran i on terali inat ocu i govorili mu da navijaju za ljutog rivala crno-belih Crvenu zvezdu, što se njemu nije svidelo, pa ih je izbacio na ulicu gde su bili sve do kasno uveče kada su ipak prešli da navijaju za Partizan.

Poslednji pogodak u dresu "parnog valjka" postigao je dva dana pre tragične smrti u pobedi protiv podgoričke Budućnosti u Beogradu (2:1).

Mance je nastradao trećeg septembra 1985. godine u saobraćajnoj nesreći u Zemunu žureći na trening kada je autom udario u banderu.

Grobari su mu ubrzo ispevali pesmu: Otiš'o si Dragane, ostala je tuga, uvek će te voleti Grobari sa juga..."

Mance je na svoj rođendan pre tri godine dobio ulicu u blizini Humske.

Dokumentarni film o Draganu Manceu pogledajte OVDE.

(Tekst: Nemanja Banović, foto: MN Press)

Nastavak na Sportal.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportal.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportal.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.