Izvor: Vesti-online.com, 23.Dec.2016, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kukasti krst u centru Beograda (FOTO)

U centru Beograda preko murala engleskog pisca Džordža Orvela koji su uradili navijači Partizana nacrtan je veliki kukasti krst.

Osim toga, iznad kukastog krsta piše "Viva la Franco", odnosno živeo Franko.

Kukasti krst preko murala nacrtan je u prolazu od Terazija ka Domu sindikata i Trgu Nikole Pašića.

Engleski pisac Džordž Orvel krajem 1936. godine otišao je u Španiju da izveštava o građanskom ratu između fašista i republikanaca. Tamo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << se borio na frontovima Aragon i Teruel, gde je dobio čin potporučnika, a tokom sukoba ranjen je u grkljan.

U Španskom građanskom ratu, koji je trajao od 1936. do 1939. godine, Druga španska republika i levičarske grupe borili su se protiv fašista i nacionalista predvođenih generalom Franciskom Frankom.

Franko je u državnom udaru uspeo da svrgne republikansku vladu i uspostavi diktaturu.

U sukobima u Španiji učestvovalo je i mnogo boraca i iz Srbije.

Orvel je i u Drugom svetskom ratu hteo da se bori protiv fašista kao u Španiji, ali su ga proglasili nesposobnim za vojsku.
Pogledaj vesti o: Partizan

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.