Košarka je cilj putovanja

Izvor: Politika, 25.Maj.2010, 00:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Košarka je cilj putovanja

Nensi Lju, simpatična devojka sa Tajvana, krstari planetom da bi gledala utakmice, a kingse je zavolela zbog naših igrača

Pariz – Nensi Lju (25) s Tajvana toliko voli košarku da uvek pronađe vremena da uživo prati najuzbudljivije mečeve ma gde se oni igrali. Mi smo ovu, kako za sebe kaže, „košarkašku devojku s košarkaškim snom” sreli za vreme fajnal-fora Evrolige uverivši se da je dostojan >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sagovornik o Partizanu, čije su je igre opčinile, ali i o košarci uopšte, pa i o mnogim drugim sportovima. Bilo je i sportskih tema u kojima smo bili osuđeni na ulogu učenika.

Trenutno je na dvomesečnoj evropskoj turneji na kojoj obilazi osam zemalja, gleda 25 mečeva i 50 timova. Kad smo se rastali u Parizu ona je već žurila u Grčku, da bi pratila finale prvenstva te zemlje, a prethodno je obišla Švajcarsku, Italiju, Sloveniju, Nemačku i Francusku.

– Na ideju da putujem svetom i posećujem košarkaške događaje došla sam u novembru 2008. u Austriji. Tamo me je „zarazio“ prijatelj koji obožava putovanja. Ali, on je samo putovao, a pošto su putovanja i košarka moje dve najveće strasti, za mene putovanje bez košarke nije ništa! Zato sam odlučila da povežem te dve ljubavi. Do sada sam obišla blizu 30 zemalja. Želim da osetim život i ljude u svakoj zemlji u koju dođem, da ne bude samo – zdravo i zbogom, objašnjava Nensi Lju.

Kaže da je nedavno, za svoj 25. rođendan, „uzela slobodan dan u ime košarke“. Zapravo, ona sve radi u ime košarke.

Pre dve godine diplomirala je hemiju na „Čijao Tung“ univerzitetu na Tajvanu. Njen engleski je perfektan, a očigledno je da dolazi iz dobro stojeće porodice.

– Igram košarku od 10. godine. Igrala sam je ceo dan, čak i ujutro i po mraku, sve dok nisam teže povredila levi članak. Obožavam sport. Igrala sam čak i ragbi s muškarcima. Roditelji vole sport, otac je bio dobar stonoteniser. Plivala sam s tri godine, zatim igrala badminton, hokej na travi, bavila se padobranstvom, surfovala... Volim sve ekstremne sportove. Na Tajvanu na svakom ćošku ima barem jedan koš. Košarka je jevtin sport, sve što vam treba jesu obruč i lopta.

Dalje objašnjava kako je zavolela klub iz Sakramenta, zbog koga je pre desetak godina cela Srbija bila budna...

– Osnovnu školu sam završila u Pekingu iz koga sam se 1998. vratila na Tajvan. U Pekingu tada nisu imali TV stanicu koja prenosi NBA mečeve, pa sam povratkom na Tajvan mogla redovno da gledam utakmice. Na prvi pogled me je oduševio Predrag Stojaković koji je bio tek stigao u NBA, a zbog njega sam počela da navijam za Sakramento kingse. Bila sam oduševljena rivalstvom između kingsa i lejkersa, nijedan susret nisam propuštala, a za kingse sam prestala da navijam kad ih je napustio Vlade Divac i vratio se u lejkerse. Kad se raspala ona originalna, najbolja postava kingsa, kad su otišli i Kristi, Bibi i ostali, više nije bilo smisla...

Pored NBA, prati i američku koledž košarku (NKAA), Evroligu, Fibina takmičenja... Bila je i na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. Njen blog abasketballdream.blogsport.com je od 8. marta imao 2.000 posetilaca. Pitali smo je kad ćemo je videti u Srbiji, na nekoj utakmici Partizana, a ona je kratko rekla:

– Volela bih da to bude brzo, ali teško da će se dogoditi ove godine, jer za moja putovanja je potrebno prilično novca. Bitno je da želim da posetim Srbiju, tim pre što je Divac sada u njoj.

Aleksandar Miletić

[objavljeno: 25.05.2010.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.