Ko-su-ljudi-na-zastavi-sa-drona

Izvor: medio.rs, 14.Okt.2014, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko-su-ljudi-na-zastavi-sa-drona

Dva čoveka čiji su likovi bili na zastavi koja je isprovocirala nerede na stadionu Partizana su političar Ismail Đemali i ratni vođa Isa Bolotini.

Ismail Đemali je albanski državnik koji je učestvovao u pisanju albanske deklaracije nezavisnosti. Bio je prvi premijer i ministar spoljnih poslova nezavisne Albanije u periodu od 1912. do 1914. godine.

Ismail Đemali rođen je 1844. godine u Flori, a umro >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << je 75 godina kasnije u Peruđi. Bio je lider Albanskog nacionalnog pokreta. Radio je u službi Otomanske imperije, bio je upravitelj više gradova na Balkanu. Posle promena u Otomanskoj imperiji bio je u nemilosti vlasti, proteran je u Anadoliju i zatražio je britanski azil.

Posle Mladoturske revolucije postao je poslanik u parlamentu Turske, Tokom ustanka u Albaniji 1911. godine, koji je podržao crnogorski kralj Nikola I, pridružio se vođama ustanka.

Albanija je 28. novembra 1912. godine postala nezavisna država, a on je učestvovao u pisanju albanske deklaracije o nezavisnosti.

Utakmica između Srbije i Albanije koja se igrala na stadionu Partizana prekinuta je u 42. minutuposle upada drona sa albanskom zastavom na teren.

Nastavak na medio.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.