Izvor: MozzartSport.com, 07.Dec.2021, 18:58

Kiprani znaju da naprave problem Partizanu, ne i Anortozis

Tradicija uz crno-bele pred borbu za evropsko proleće

Malo ko je posle dve pobede na početku grupne faze Lige konferencije očekivao da Partizan duel 6. kola protiv Anortozisa u Humskoj može da dočeka u situaciji da strepi za evropsku jesen. Uprkos činjenici da su četu Aleksandra Stanojevića tek očekivala dva duela sa Gentom, nosiocem Grupe B, samo bod iz dva susreta sa Belgijancima, i iznenađujući poraz od Flore u Estoniji doveli su crno-bele u poziciju >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << da vež viđeno mesto u narednoj fazi moraju da overe makar bodom u utakmici zakazanoj za četvrtak od 18.45 u Beogradu.

Duel odluke u Humskoj dragocen je iz niza razloga, pa osim što bi Partizan u slučaju pobede ili remija overio mesto u šesnaestini finala Lige konferencija, takav rasplet doneo bi dodatnu finansijsku injekciju vicešampionu Srbije, kao i dragocene bodove za nacionalni koeficijent u trci na UEFA tabeli u kojoj se superligaši nadaju da bi za dve sezone mogli da imaju pet mesta na međunarodnoj sceni, od kojih dva u Ligi šampiona.

Uprkos činjenici da je Partizan favorit, da posao nije završen, kao i u kojoj meri je opasno unapred upisati bodove, na najbolji način oslikano je u primeru iz Talina gde su estonci uspeli da prirede veliko iznenađenje i dođu do celog plena (1:0), međutim uz kvalitet koji je nedvosmisleno na strani Stanojevićevog tima, adut srpskog predstavnika je i tradicija.

(1,50) Partizan (4,30) Anortozis (7,75)

Susret u Nikoziji odigran 16. septembra i pobeda (2:0) pogocima Meniga i Rikarda potvrdili su razliku u kvalitetu dve ekipe i doneli Partizanu idealan početak grupne faze. Istovremeno crno-beli su održali stoprocentan učinak u susretima sa Anortozisom protiv kojeg su prethodno odmerili snage u sezoni 1963/64 u šesnaestini finala Lige šampiona. Kiparski predstavnik tada je u Beogradu stekao tri gola prednosti pogocima Kovačevića i Galića, a rutinski plasman u narednu fazu pomenuti dvojac je zajedno sa Bajićem potvrdio i u Famagusti.

Između dva dvomeča sa Anortozisom Partizan je još dva puta imao priliku da odmeri snage sa kiparskim predstavnicima, oba puta u okviru kvalifikacija za Ligu šampiona i u oba slučaja izlazio je pognute glave.

U sezoni 2009/10 kao nepremostiva prepreka za crno-bele ispostavio se APOEL kojem je pobeda 2:0 u prvom susretu odigranom u Nikoziji bila dovoljna da se plasira u plej-of za Ligu šampiona. Pogoci Mirosavljevića i Zevlakova doneli su dovoljnu zalihu gostima u Humskoj koji su uprkos ranom golu Moreire u revanšu uspeli da odole u ostatku susreta i izbegnu eventualne produžetke.

Kiprani su grugi put kobni po Partizan bili u sezoni 2012/13 kada su se putevi tadašnjeg šampiona Srbije ukrstili sa AEL-om, takođe u 3. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Na minimalni poraz crno-belih u Larnaki (0:1) nadovezao se trijumf AEL-a istim rezultatom i u Beogradu, te je tim iz Limasola nastavio takmičenje na elitnoj sceni, dok su izabranici Vladimira Vermezovića nastavili evropski put kroz Ligu Evrope, preko norveškog Tromsea. Kuriozitet je da je deo tadašnjeg tima crno-belih bio i aktuelni kapiten Lazar Marković koji je u prvom susretu dobio šansu u završnici meča, dok je u revanšu odigrao ceo susret.

Uprkos činjenici da je teško praviti konkretnu paralelu i sa utakmicom odigranom u septembru na ostrvu u Sredozemlju, iz tradicije je jasno da crno-beli znaju recept za Anortozis, dok preostali susreti sa kipranima, kao i poraz od Flore pozivaju na oprez i potvrđuju da je posao ipak daleko od gotovog.

UČINAK PARTIZANA PROTIV KIPARSKIH KLUBOVA

1963/64 Kup evropskih šampiona, šesnaestina finala

Partizan - Anortozis 3:0 (0:0)

/Kovačević 50, 65, Galić 88/

Anortozis - Partizan 1:3 (1:1)

/Kokinis 16 - Galić 25, Bajić 53, Kovačević 85p/

2009/10 Liga šampiona, 3. kolo kvalifikacija

APOEL - Partizan 2:0

/Mirosavljević 49, Zevlakov 85/

Partizan - APOEL 1:0

/Moreira 3/

2012/13 Liga šampiona, 3. kolo kvalifikacija

AEL - Partizan 1:0

/Vouo 13/

Partizan - AEL 0:1

/Dosa Žunior 23/

2021/22 Liga konferencije, grupna faza

Anortozis - Partizan 0:2

/Menig 42, Rikardo 68/

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Nastavak na MozzartSport.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.