Kecman doneo trofej Partizanu u NLB ligi

Izvor: Politika, 25.Apr.2010, 21:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kecman doneo trofej Partizanu u NLB ligi

Od izvšetača „Žurnala”

Zagreb, 25.aprila – Ovo se nikada ne viđa! Ono što je Dušan Kecman uradio, to je neponovljivo. Verovatno jednom u milion takvih situacija. Ma, ni tada. Partizan je šampion Jadranske lige četvrti put uzastopno - i to je to!

Mladi Bojan Bogdanović je Ciboni podario pobedu, neopisivu radost za 16.000 ljudi. Velimir Perasović je utrčao na parket da proslavi veliku >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pobedu njegovih dečaka... Međutim, ostalo je 0,6 sekundi, da Partizan proba nešto što se nikada ne desi – pogodi sa preko pola terena. Dušan Kecman je bacio loptu, verovatno pola ljudi nije ni gledalo gde će da završi, a ona je prvo pogodila tablu, pa prošla kroz obruč. Minut kasnije, arbitri su pokazali tri prsta kojima je obeležena velika pobeda Partizana, jedna od najvećih – 75:74 (14:15, 17:16, 13:13, 16:16, 14:15, 6:7).

A šta se sve dešavalo u prethodnih 44:59,4... I to je za prepričavanje. Drama kakva se retko viđa. Partizan je bio bliži pobedi u regularnom delu, daleko bliži u produžetku, ali je sudbina htela da finalni meč u Zagrebu na spektakluaran način zevrši Kecman. Meč,koji su obeležili stalni prigovori sudijama, prekid zbog uletanja navijača, Tomas i Gordon koji su ubacili 62 od 74 poena Cibone, Robertsovo igranje sa ulogama junaka i tragičara, Bogdanovićev trenutak slave koji je trajao bukvalno trenutak. Svaka čast Partizanu, najboljoj ekipi u regionu.

Ponovo je sve krenulo od Robertsa, kao i protiv Hemofarma, ali tek posle tri minuta posta. Sa druge strane, Gordon i Tomas su najavili ono što se posle samo potvrdilo - da su njih dvojica sve što Cibona ima u napadu. Prvo poluvreme dalo je nekoliko neverovatnih podataka vezano za taj tandem. Prvo, od 31 poena postigli su 29 (?!), a Cibona posle 20 minuta nije imala nijednu asistenciju!

Opet, pravili su dovoljno velike probleme inače izvanrednoj odbrani Partizana, prvo Tomas pa Gordon, da na poluvreme rivali odu egal. Međutim, mnogo toga ide i na dušu igrača Partizana. Igrali su odličnu defanzivu, često išli u polukontre, ali su ih samo jednom realizovali. Plus, da je i Aleks Marić, kao ostali njegovi saigrači, bio daleko bolji sa linije penala (6-1) u odnosu na prvi meč, razlika šampiona bi bila možda čak i dvocifrena.

Posebno jer je Partizan do 14. minuta igrao dobro, jako, onako kako se treba da bi se osvojio trofej. Vodio je 24:17, a onda stao pred zonskim presingom cibosa koji je malo prelazio u „čoveka“, malo u zonu. Do 19. minuta i trojke Rašića crno-beli nisu uspeli da probace loptu kroz koš, dok je Gordon na drugoj strani vezao devet poena, većinu sa penala.

Ništa se nije promenilo i u nastavku. Zaista neverovatno, ali samo Tomas i Gordon su postigli sve koševe za Cibonu i u trećoj četvrtini. Naravno, na igrače Partizana je u 23. minutu u mnogome uticao i incident. Sigurno im nije bilo prijatno kada divljaci jurišaju ka njima. Ipak, u vidno nervoznoj i manje kvalitetnoj igri na obe strane, i treći period je bio egal.

Samo, Partizan je bivao u sve težoj situaciji, Mekejleb je već u 23. minutu sakupio četiri faula, dok mu se Marić pridružio četiri minuta kasnije. Bez dvojice ponajboljih igrača Partizan je bio bezopasniji.

A onda je, „ostatak Cibone“ postigao i peti poen! Samo Udrih je pogodio trojku za 47:44 u 32. minutu. Sada već nacionalistički nastrojena dvorana je „poludela“, a Vujošević je zatražio tajm-aut. U pravi čas.

Probudila se duša Partizana – Petar Božić. Kapiten je na jednoj strani terena „usporio“ prvo Gordona pa Tomasa, a na drugoj pogodio dve vezane trojke i za tren preokrenuo stvari na vodenicu Parnog valjka (47:52).

Ipak, ko drugi nego Tomas i Gordon za čas su vratili dramu u meč – 54:54 u 36. minutu. Partizan je u tim trenucima zaigrao svoju igru, preko Mekejleba, Robertsa i Marića. Ali, da se stvari promene pobrinuo se neko od dvojca Javor – Mekejleb. Da li je „ozloglašeni“ slovenački sudija dočekao da dodeli peti faul Amerikancu, ili je omaleni plej zaista napravio ličnu grešku u napadu u 38. minutu, različita su viđenja. Ali, ono što je sigurno je da Veseli nije napravio faul 80 sekundi pre kraja, a Javor ga je dosudio. U svakom slučaju, Bogdanović je pogodio oba penala za 59:60.

Dvadesetdve sekunde pre kraja Kecman je iz nemoguće pozicije promašio trojku, Marić došao do lopte, pogodio, ali je vreme za napad isteklo. Ostalo je okruglo 20 sekundi za napad Cibone. Tomas je driblao, ušao pod koš kada mu je lopta izbijena. Tada je ostalo 2,7 sekundi pre poslednjeg zvuka sirene. Tomas je iz ćoška probao, pogodio obruč i ušlo se u produžetak.

Marić je otvorio na najbolji mogući način, košem uz faul, ali je dva minuta kasnije morao napolje zbog pet ličnih, kao i Božić pre njega. Partizan je ekstra period igrao na svoje najjače oružje - skok u napadu. Pritom, zadrhtala je ruka i Marku Tomasu, oba puta sa penala, ali su crno-beli početničkim greškama pružali šansu domaćinu. Naravno, preko Gordona koji je 100 sekundi pre kraja doveo Cibonu do plus jedan – 66:65.

Hrabri Rašić je opalio pravu bombu u narednom napadu koja je utišala sve glasniju Arenu, ali je Tomas u poslednji minut domaćina uveo sa istim brojem koševa – 68:68. Vraneš je stao na liniju penala 52 sekunde pre kraja i promašio oba puta, ali je i Bogdanović na drugoj strani bio neprecizan.

Onda se desilo nešto najbolje za Partizan. Roberts je pogodio prvi penal, drugi promašio, ali je Veseli došao do lopte. Amerikanac je ponovo stao na liniju za slobodna bacanja, ali ovoga puta bio nepogrešiv. Gordon je u narednom napadu opalio, Roberts ponovo bio najbolji u skoku i momentalno bio fauliran. Jedno bacanje je ušlo za 68:72, ali je Tomas iz pada, 8,8 sekundi do kraja, pogodio trojku.

Sudbina je htela da Roberts ponovo ode na liniju penala. Oba puta je promašio, a onda Bogdanović, 0,6 sekundi pre kraja, pogodio trojku za – činilo se pobedu. Ostalo je da Kecman šutne preko tri četvrtine terena i – pogodi!!!

Areni je možda trebalo još manje vremena da se isprazni. Partizan je šampion.

Dvorana: Zagrebačka Arena. Gledalaca: 16.200. Sudije: Pukl, Boltauzer i Javor (Slovenija).

CIBONA: GORDON 31 (3 trojke), BOGDANOVIĆ 5 (1), TOMAS 31 (4), VUKUŠIĆ, BAGARIĆ, Radošević, Andrić 2, Udrih 5 (1). Nisu igrali: Vrbanc, Brnas, Troha, Zubčić.

PARTIZAN: MEKEJLEB 7 (1-1, 4 sk), KECMAN 10 (2), VESELI 8 (1), ROBERTS 13, VRANEŠ 4, Rašić 8 (2), Mitrović, Milošević, Božić 11 (3), Marić 14, Đekić. Nije igrao: Sinovec.

M. Nešović

----------------------------------------------

Saveti predsednika

Retki su slučajevi da je Predrag Danilović, predsednik Partizana, na klupi sa igračima i stručnim štabom. Ovoga puta, legendarni as ne samo da je sedeo na kraju klupe, već je tokom tajm-auta prilazio, slušao, čak i davao savete Mariću.

----------------------------------------------

Huligani krenuli na klupu Partizana

Proteklo je tri minuta i 14 sekundi od početka drugog poluvremena kada je iz hodnika koji vodi na tribine uletelo dvadesetak navijača sa kapuljačama i šalovima preko lica i potrčalo ka klupi Partizana. U poslednjem trenutku su reagovali redari, stali između crno-belih i huligana sa kojima su se sukobili. Malo kasnije uletela je i policija posle čega se, očigledno organizovana grupa, razbežala. Podršku im je pružao i ostatak dvorane.

U međuvremenu, momak koji je sedeo blizu klupe Partizana želeo je sam da se obračuna sa huliganima. Pre nego što su ga redari uhvatili, uspeo je da ih gađa plastičnom flašom. Kada su želeli da ga odvedu, reagovala je cela klupa Partizana, na čelu sa Predragom Danilovićem, Draganom Todorićem i Duškom Vujoševićem koji je čak, da bi osigurao da tog i još dvojicu navijača Partizana koji su se našli tu, sprovedu bez problema, otišao sa njim u tunel i bio propisno ispljuvan.

Posle desetak minuta pauze meč je nastavljen u, sada već, daleko vrelijoj atmosferi.

----------------------------------------------

Vujošević presrećan, Perasović se žali

ZAGREB – Trener košarkaša Partizana Duško Vujošević rekao je da je presrećan zbog osvajanja četvrte uzastopne titule prvaka Jadranske lige, pre svega zbog načina na koji je u finalu pobeđena Cibona.

„Iskreno, presrećan sam i mogu da zamislim koliko su tužni naši sportski prijatelji iz Cibone. Presrećan sam zbog načina na koji smo pobedili. U ovakvoj atmosferi, protiv ovakog protivnika, blage naklonosti domaćeg terena”, istakao je Vujošević.

„Nisam verovatno da ćemo pogoditi. Nisam imao vremena ni da tražim tajm-aut. Taj pogodak je proizvod sreće i ne bi bilo ni najmanje nezasluženo da je Kecman promašio i da je Cibona pobedila. Najlogičnije bi bilo smo pobedu obezbedili još ranije”, kazao je Vujošević.

Trener crno-belih je aludirao na nekoliko grešaka igrača Partizana u samom finišu i mnogo promašenih slobodnih bacanja zbog čega se Cibona prvo izborila za produžetke, a potom bila na korak od pobede, iako je zavisila od samo dva igrača - Džamonta Gordona i Marka Tomasa, koji su postigli po 31 poen.

„To govori nešto o našoj odbrani, kao i o tome kako su Tomas i Gordon igrali večeras. Gordon se bukvalno peo po našim centrima”, naveo je.

Vujošević se osvrnuo i na incident na tribinama početkom treće deonice, kada se grupa huligana sukobila sa redarskom službom i policijom, a domaći navijači uzvikivali „Ubij, ubij Srbina”.

„Važno je da incident nije primio veće razmere. Jadranska liga postaje vrlo kvalitetno takmičenje što sa sobom nosi određene rizike. Zato je bitno da odluka o tome ko će biti domaćin završnog turnira ne bude ničiji ćef”, naveo je Vujošević.

„Treba da se pre početka sezone kaže da najbolji tim u regularnom toku sezone dobija i organizaciju 'fajnal fora'. Ove godine bi to svejedno bila Cibona, ali bi takvo pravilo doprinelo da prvi deo sezone bude još zanimljiviji”, dodao je trener četvorostrukog uzastopnog šampiona Jadranske lige.

Trener Cibone Velimir Perasović čestitao je Partizanu na pobedi, ali je naveo i da će se Zagrepčani žaliti na sudijsku odluku da dozvoli crno-belima poslednji napad, iako su domaći slavili pobedu koju još nisu ostvarili.

„Imamo pravo na to, jer je u pitanju povreda pravila. Nije se igra mogla nastaviti dok su na terenu bili i naši igrači i navijači. U najgorem slučaju mogla je da nam bude dosuđena tehnička greška. Ne mislim da će ta žalba nešto promeniti, ali mislim da to treba reći”, kazao je Perasović.

Strateg Cibone je, ipak, priznao da je njegova ekipa igrala protiv jednog od najboljih evropskih timova i da je pokazala da može da se sa njim i nosi.

„Bilo je neizvesno, nekoliko puta smo se vraćali iz ponora i bilo bi potpuno zasluženo da smo pobedili. Kao što je potpuno zasluženo i što je Partizan pobedio”, rekao je Perasović.

Beta

[objavljeno: 25/04/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.