Kapiten Zvezde ponikao u filijali Partizana

Izvor: Politika, 02.Apr.2010, 23:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kapiten Zvezde ponikao u filijali Partizana

Od 33 izabranika Radomira Antića više od trećine rođeno u Beogradu. – Marko Pantelić više od decenije „putovao” Evropom i čekao da obuče dres prvog tima matičnog kluba

U kvalifikacijama za Svetsko fudbalsko prvenstvo u Južnoj Africi dres reprezentacije Srbije nosila su 33 igrača, od kojih su 28 igrali, dok su petorica sedeli na klupi za rezerve. Više od trećine izabranika selektora Radomira Antića – njih 12 rođeno je u Beogradu, devetorica na >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << teritoriji „uže Srbije”, šestorica Vojvodine, dvojica Bosne i Hercegovine, a po jedan: Kosova i Metohije, Crne Gore, Hrvatske i Švajcarske.

Od onih koji su rođeni u prestonici (računajući i njeno šire područje) čak petorica su prve fudbalske korake napravili u Crvenoj zvezdi. To su: Vladimir Dišljenković, Bojan Isailović, Boško Janković, Aleksandar Kolarov i Marko Pantelić. Međutim, mada su prošli obuku, za Isailovića i Kolarova dres prvog tima „crveno-belih” ostao je samo dečački san. Pantelić je do njega stigao zaobilaznim putem i to tek s 25 leta, pošto je 11 godina igrao u: Grčkoj, Francuskoj, Švajcarskoj, Španiji, Austriji, a zatim Obiliću i Smederevu. I Dišljenković, od 2. marta državljanin Ukrajine, i Janković morali su na „kaljenje” u Hajduk s Liona i Jedinstvo iz Uba, tako da se ni oni ne mogu podičiti da su pravo iz nekada čuvene škole postali miljenici Zvezdinog „severa”.

Kapiten nacionalnog tima Dejan Stanković, rođeni Zemunac, prve korake napravio je u Teleoptiku, današnjoj filijali Partizana, ali je ubrzo stigao na naš najveći stadion na kom je stekao slavu i s manje od 20 godina započeo reprezentativnu karijeru. Nenad Milijaš je prošao kompletnu školu i bio prva violina Zemuna.

Miralem Sulejmani je počeo u BSK-u iz Batajnice, a nije imao ni 12 godina kada je došao u Partizan. Njegov vršnjak, rođen u Obrenovcu, Ivan Obradović je još jedan izdanak „crno-bele” škole, a u Humsku je stigao kao otkriće Dušana Trbojevića. Antonio Rukavina je fudbal učio u Bežaniji.

Miloš Ninković je prve korake načinio u Rušnju, a zatim se preselio na Banovo brdo u Čukarički Stankom, dok je Marko Milinković – sin nekadašnjeg tobdžije Borca i Rada Dušana „Sulje” Milinkovića, fudbalom počeo da se bavi u dresu čačanskih „zebri”.

Jedan od ponajboljih štopera sveta Užičanin Nemanja Vidić fudbalsku loptu prvi put je šutnuo u lokalnom Jedinstvu, a preko Slobode stigao je u Crvenu zvezdu. Prvi čuvar mreže najbolje državne selekcije Vladimir Stojković je rođen u Loznici, gde je i započeo karijeru u istoimenom bivšem prvoligašu.

Iskusni Ivica Dragutinović je najlepšom sporednom stvari na svetu počeo da se bavi u Polimlju iz rodnog Prijepolja, a budući član slavnog Liverpula Milan Jovanović u Kosmosu iz takođe rodne Bajine Bašte.

Kraljevčanin Aleksandar Luković izdanak je poznate škole lokalne „Bubamare”, a Kragujevčanin Danko Lazović nekadašnjeg prvoligaša Radničkog. Dete Partizana Saša Ilić rođen je u Požarevcu, a Radosav Petrović je iz Jedinstva iz rodnog Uba, preko Radničkog iz Obrenovca stigao među „crno-bele”. Šapčanin Nemanja Matić je razvojni put počeo u Radničkom iz Obrenovca, a u mlađim kategorijama nosio je dres oba „večita rivala”, da bi se iz Kolubare otisnuo u inostranstvo.

Branislav Ivanović je rođen u Sremskoj Mitrovici, a karijeru je počeo u lokalnom Sremu, iz kojeg je kao mladi reprezentativac stigao na Karaburmu – u OFK Beograd.

Zrenjaninci i prezimenjaci Zoran i Duško Tošić nisu rođaci. Popularni „Bambi” je do Humske došao preko lokalnih klubova Radničkog i ugašenog Proletera, a zatim i Budućnosti iz Banatskog Dvora (današnjeg Banata). Stariji Duško je takođe bio član Proletera, a njegov dres zamenio je dresom „romantičara”.

Nikola Žigić je rođen u Bačkoj Topoli, a fudbal je zaigrao u lokalnoj Krivaji, a potom i AIK-u. Gojko Kačar je izdanak Vojvodine, a Igor Đurić je pre „lala” igrao za Inđiju i Srem iz Sremske Mitrovice. Oba igrača rođena su u „srpskoj Atini”.

Nova „plava čigra” Miloš Krasić je karijeru počeo u Rudaru iz rodne Kosovske Mitrovice, odakle je pre 11 godina došao u Vojvodinu.

---------------------------------------

Petorica „stranaca”

Mladen Krstajić je rođen u Zenici. Karijeru je počeo u Čeliku, a s raspadom „velike Jugoslavije” je preko Sente i Kikinde stigao u Partizan, čiji je danas kapiten. Izdanak „crno-bele” škole Stefan Babović rođen je u Ivangradu (danas Berane). Ratni vihor je Ivana Ergića iz rodnog Šibenika, pre odlaska u Australiju, doveo u fudbalske škole Sremčice, odnosno „Braća Protić”. Banjalučanin Neven Subotić zaigrao je fudbal u nemačkom Švarcenbergu. Jedini „pravi stranac” Zdravko Kuzmanović rođen je u švajcarskom Tunu. Počeo je u malenom Direnastu, a zatim bio član Jang bojsa i Bazela.

Đorđe Smiljanić

objavljeno: 03/04/2010
Pogledaj vesti o: Svetsko prvenstvo,   Radomir Antić

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Kapiten Zvezde ponikao u filijali Partizana

Izvor: Sportal.rs, 03.Apr.2010, 13:31

U kvalifikacijama za Svetsko fudbalsko prvenstvo u Južnoj Africi dres reprezentacije Srbije nosila su 33 igrača, od kojih su 28 igrali, dok su petorica sedeli na klupi za rezerve.

Nastavak na Sportal.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.