KLUBOVI NEMAJU ADEKVATNE LEKARE

Izvor: Kurir, 27.Mar.2012, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KLUBOVI NEMAJU ADEKVATNE LEKARE

Moma Jakovljević: Medicinsko osoblje koje prati sportiste mora da ima mnogo iskustva. Ja sam bio na svakom treningu dok sam radio u Partizanu

Pamet u glavu!

- Poznavao sam pokojnog Vigora Bovolentu, bili smo u društvu na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996 - kaže za Kurir poznati lekar Moma Jakovljević, koji je dugo brinuo o zdravlju reprezentativaca Jugoslavije i igrača KK >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Partizan. Smrt poznatog italijanskog odbojkaša na utakmici povod je da s Jakovljevićem razgovaramo o sve većem broju tragedija na sportskim borilištima širom planete.

- Granice se pomeraju, napori su sve veći, igra se u paklenom ritmu. Tako je u fudbalu, košarci, ali i u tenisu. Neka se klubovi ne ljute, ali smatram da mnogi nemaju adekvatnu medicinsku službu, odnosno da imaju lekare koji ih samo vode kod drugih lekara - priča Jakovljević i dodaje:

- Lekar koji prati sportiste mora da bude veoma iskusan. Kada sam radio u KK Partizan, pokojni profesor Nikolić je zahtevao da budem na svakom treningu. Klub mora da ima tim koji se sastoji od hirurga, ortopeda i kardiologa, a mnogo toga bi trebalo da se promeni i u samim pregledima. Vi danas možete imati dobre rezultate na EKG, a za dva dana doživeti srčani udar.

Pomoćnik direktora KBC „Dragiša Mišović“ zalaže se za promene u pristupu kontroli zdravlja sportista i za uvođenje novih, modernijih metoda.

- Pregledi bi trebalo da se rade najmanje jednom u šest meseci, a uključivali bi ultrazvuk srca, kolor dopler krvnih sudova, kao i test opterećenja. Takođe, veoma je važna analiza hormona trampolina i CK iz krvi, što se ne radi u dovoljnoj meri. Neophodno je ispitati da li je neko sklon emboliji pluća takozvanim D-dimer metodom.

Mnogi kriju doping kao zmija noge

Kada je reč o nedozvoljenim sredstvima, bez kojih moderan sport izgleda ne može, Jakovljević smatra da ključnu ulogu ima klupski lekar.

- To je posebna tema, a mnogi je kriju kao zmija noge. Glavnu ulogu mora da ima klupski lekar. Testovi na narkotike mogu da se kupe u svakoj apoteci i, kada igrači vide da se to redovno kontroliše, sigurno drugačije razmišljaju i o dopingu. Bar sam ih ja redovno primenjivao - izjavio je Moma Jakovljević.
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.