Jovanović nije imao pravo da se meša, to je direktno kršenje pravila

Izvor: B92, 25.Feb.2024, 16:51

"Jovanović nije imao pravo da se meša, to je direktno kršenje pravila"

Odluka Srđana Jovanovića iz VAR osobe, na utakmici Radnika iz Surdulice i Partizana, i dalje je tema u fudbalskim krugovima.

Crvena zvezda izdala je saopštenje u subotu zbog odluke Jovanovića koji je iz VAR sobe zvao glavnog arbitra da Miloša Jovanovića, nakon čega je poništen ranije dosuđeni penal za Radnik.

Zvezda se oglasila saopštenjem u kom je oštro kritikovala odluku Jovanovića, a dan kasnije, s obzirom da je bilo još reakcija iz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sveta srpskog fudbala, iz Zvezde nam je dostavljen, kao reakcija na saopštenje, kratak komentar uz video u kom stručnjak za VAR Kristina Unkel objašnjava Džejmiju Karageru zašto je PSV-u dosuđen penal protiv Dortmunda.

"VAR ne treba da sudi, samo da gleda je li namerna i očigledna greška, kao na primer ima li kontakta ili ne. Srđan Jovanović nije imao prava da se meša uopšte, VAR se aktivira samo kad sudija nešto ne vidi ili napravi očiglednu grešku. To je direktno kršenje pravila igre i suđenja", dostavljeno nam je iz Zvezde.

Uz to dostavljen je i video u kom Džejmi Karager, bivši fudbaler, a sada stručni konsultant CBS-a, pita Kristinu Unkel ko odlučuje kada se VAR meša.

"Da, Džejmi, bila sam deo grupe sudija koji su prvi obučeni da rade u VAR sobama. (VAR) Ne treba da sudi utakmicu. To nije svrha VAR-a. On je tu da spasi od očiglednih početničkih grešaka, kao što je recimo u ovom slučaju, ovaj sudija tvrdi da igrač nije dotakao loptu, a mi jasno vidimo da jeste, zar ne? Tada možemo preporučiti da je to propušteni incident. Dakle, u početku, prema IFAB protokolu, cilj je bio držati tu letvicu veoma visoko. Bundesliga je veoma dobro održavala tu letvicu tokom prvih nekoliko godina, ponekad čak i suviše visoko. I bez uvrede Premijer ligi, ali njihova letvica je bila suviše niska. To je stvorilo mnogo zabune u smislu ko zaista sudi ovu utakmicu", rekla je Kristina Unkel.

Podsećamo, Humels je prvo dotakao loptu, pa oborio Tilmana, a Srđan Jovanović, koji je sudio tu utakmicu, pokazao je na penal. VAR soba je proveravala, nakon čega Jovanović nije bio pozvan da ode do ekrana i ponovo pogleda, što znači da je odluka ostala i PSV je izjednačio iz jedanaesterca.

Na utakmici Radnika i Partizana, u duela Markovića i Zajmovića, igrač Radnika je pao i arbitar je pokazao na belu tačku. Ipak, VAR soba mu je sugerisala da je pogrešio i Milanović je poništio odluku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.