JSD Partizan i FK Partizan slave 78. rođendan

Izvor: B92, 04.Okt.2023, 09:30

JSD Partizan i FK Partizan slave 78. rođendan

Jugoslovensko sportsko društvo Partizan i fudbalski klub Partizan slave 78 godina od osnivanja.

Fudbalski klub, koji je bio pokretač JSD, osnovan je kao Fiskulturno društvo Centralnog doma Jugoslovenske armije. Istovremeno osnovane su i sekcije za košarku, atletiku, šah i odbojku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << .

Tokom skoro osam decenija postojanja "crno-beli" su ostvarili dobre rezultate, vaterpolisti su sedam puta bili prvaci Evrope, košarkaši jednom, dok su članovi Partizana osvojili brojne medalje na najvećim svetskim takmičenjima.

FK Partizan je osvojio 27 šampionskih titula, a trijumfovao je u Kupu 16 puta.

"Crno-beli" su 1966. godine bili vicešampioni Evrope, a 1978. godine osvojili su Srednjeevropski kup.

Partizan je odigrao prvi meč protiv Sportinga u istoriji Kupa šampiona, kada je najprestižnije takmičenje tek osnovano 1955. godine.

Saša Ilić je rekorder Partizana po broju nastupa u crno-belom dresu - odigrao je 873 utakmice, a rekorder u broju postignutih golova je Stjepan Bobek sa 425 pogodaka JSD Partizan spada u red najvećih sportskih društava u svetu.

"Crno-beli" su po rezultatima, ostvarenjima i broju vrhunskih sportista iz 27 sekcija, jedno i od najuspešnijih u svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Partizan,   Košarka

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.