Izvoz srpskog oružja, kvalitetno i transparentno

Izvor: RTS, 31.Okt.2015, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvoz srpskog oružja, kvalitetno i transparentno

Promet naoružanja u svetu u poslednjih pet godina porastao je za 16 odsto. Najviše izvoze Sjedinjene Države i Rusija. Porastao je izvoz i srpske vojne industrije, kao i zemalja regiona. Srbija je treća zemlja u svetu po transparentnosti u izvozu naoružanja, posle Nemačke i Švajcarske.
Užički "Prvi partizan" prodaje municiju u 68 država. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vrednost izvoza je 80 miliona dolara godišnje. Valjevski "Krušik" je ove godine ugovorio poslove vredne 140 miliona dolara.

Generalni direktor Krušika Mladen Petković rekao je da pored ugovora u vezi sa isporukom robe fabrika ima i značajne ugovore za transfer tehnologija u iznosu od 30 miliona evra.
"Krušik je uspeo u 2014. i 2015. godini da zaposli 190 ljudi, do kraja 2015. zaposlićemo još 345 ljudi", kaže Petković.
Srbija je najveći proizvođač i trgovac vojnom opremom u regionu.
"Gledajući obim na nivou izvoznih dozvola koje smo izdali u protekle tri godine, mi možemo reći da je u Srbiji na konstantnom nivou a to je oko 750 miliona dolara. Najznačajniji partneri u izvozu su SAD ali i brojne zemlje Bliskog istoka", kaže Stevan Nikčević iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacije Srbije
Dragiša Mekić iz Ministarstvoaspoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH kaže da se izvozi u veliki broj zemalja, u zadnje vreme i u Ameriku i zemlje iz regiona, EU, kao i u Saudijsku Arabiju.
"Crna Gora ima samo dva aktivna proizvođača oružja, ali takođe se bavi i posredovanjem u prodaji i izvozom viškova naoružanja koji su ostali u vlasništvu Crne Gore, tako da u prethodnom periodu beležimo porast izvoza naoružanja i vojne opreme", kaže Goran Šćepanović iz Ministarstva ekonomije Crne Gore.
Nema zvaničnih podatke o ilegalnoj trgovini na Balkanu, a prema oceni Centra za kontrolu malog i lakog naoružanja u okviru Programa za razvoj Ujedinjenih nacija koji kontroliše izvoz naoružanja u Jugoistočnoj Evropi postoji poboljšanje sistema izdavanja, praćenja i realizacije dozvola i transparentnost izvoza.
"Sama činjenica da smo krenuli od toga da niko o tome nije pričao do sada da je Srbija treća najtransparentnija država na svetu posle Švajcarske i Nemačke, znači da ogromna količina podataka se daje na uvid javnosti", kaže Ivan Zverčhanovski iz Centra za kontrolu malog i lakog naoružanja UNDP.
Od 2007. godine zemlje Zapadnog Balkana izvezle su oružje i vojnu opremu vredniju od 1,6 milijardi dolara.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.