Istraga o umešanosti Keke u nerede

Izvor: B92, 18.Okt.2010, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga o umešanosti Keke u nerede

Beograd -- Policija istražuje umešanost Dejana Stojanovića Keke u nerede u Đenovi i koji su sve mafijaši menadžeri fudbalera.

Kako B92 saznaje, Tomislav Karadžić, predsednik Fudbalskog saveza Srbije, u iskazu policiji označio je Dejana Stojanovića, zvanog Keka, kao finansijera nereda u Đenovi.

Stojanović je u "beloj knjizi" MUP-a označen kao vođa novobeogradskog kriminalnog klana, a njegovim poslovnim vezama sa sadašnjim golmanom Partizana i prodajom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << fudbalera još pre dve godine bavio se "Insajder".

Dejanu Stojanoviću Keki nije se dopalo to što Vladimir Stojković prelazi u Partizan, a da on za taj transfer ne dobija novac, pa je revoltiran finansirao nerede u Đenovi.

Tako je, kako saznajemo u policiji, Tomislav Karadžić objasnio svoje viđenje nereda u Đenovi kada su huligani, pre utakmice Srbija – Italija, golmanu reprezentacije i Partizana pretili i mrtvačkim sandukom.

Međutim, ministar policije Ivica Dačić o tome nije želeo da govori.

"Sigurno da ima tih problema koji proističu iz menadžerisanja i prodaje igrača, gde su neki iz kriminalnih krugova bili uključeni. Istraga se vodi o pojedinim događajima, ali ne generalno", objašnjava on.

Sam Tomislav Karadžić o razgovoru sa policijom ne želi da priča javno, već je samo na sajtu Fudbalskog saveza reagovao na tekstove u štampi koji se, kako kaže, bave insinuacijama i neproverenim i netačnim informacijama.

Odloženo izjašnjavanje huligana

Sud u Đenovi je odložio izjašnjavanje o krivici huligana iz Srbije koji se terete za nerede na utakmici Italija-Srbija, dok od srpske policije ne dobije dodatnu dokumentaciju o huliganima.

Više o tome čitajte u posebnoj vesti.

"Apelujem na predstavnike sredstava javnog informisanja da od mene ne traže izjave i komentare. Razgovor koji sam imao sa nadležnim organima je deo istražnog postupka koji je u toku i svako izjašnjavanje po tom pitanju je zabranjeno i bilo bi svakako kontraproduktivno po pitanju konačnog ishoda otvorenog procesa. Zbog toga molim novinare za razumevanje mog ćutanja", rekao je Karadžić.

Veze kriminalaca i fudbalera još pre dve godine istraživao je "Insajder". Prema saznanjima "Insajdera", mafijaši od igrača uzimaju deo novca od transfera.

Pod sumnjom da su bili "vlasništvo" Zemunskog klana, odnosno Dušana Spasojevića, u vreme akcije "Sablja", privedeni su na informativni razgovor i dvojica fudbalera Partizana: Dragoljub Jeremić i Danko Lazović.

Kao neformalni Stojkovićev menadžer pominje se Dejan Stojanović Keka.

"Pripadnici tzv. Kekine grupe, koja je kao kriminalna organizacija poznata policiji već godinama, imaju, prema nezvaničnim, ali u policiji potvrđenim informacijama, dvojicu svojih igrača i to iz Crvene zvezde. Kako ’Insajder’ saznaje, u pitanju su Vladimir Stojković i Dejan Milovanović. Sa tim igračima postoji samo privatni dogovor, koji podrazumeva da pripadnici Kekine grupe od transfera dobijaju svoj deo", navedeno je još 2008. godine u "Insajderu".

Mediji su Stojanovića dovodili u vezu i sa ubistvom vođe bežanijskog klana i predsednika Fudbalskog kluba Bežanija Gorana Mijatovića, zvanog Mita, pre četiri godine.

Razlozi za naručivanje ubistva Mijatovića, kako je istraga pokazala, bili su poslovi oko droge i fudbala.

Da kriminalci utiču na poslovanje fudbalskih klubova, zna i ministar policije Ivica Dačić.

''Šta je veća šteta, da klubove vode političari ili ljudi iz belih knjiga organizovanog kriminala?'', pita se ministar.

Dačić je dodao da je u jednom periodu bio predsednik fudbalskog kluba ''Palilulac'' i da je tada bio okružen kriminalcima.

''Je l' to normalnije, nego da na primer direktor policije bude u upravi nekog kluba ili sportske organizacije?'', dodao je on.

I Darko Šarić, osumnjičen za šverc kokaina i pranje novca, ima veze sa fudbalom. U vlasništvu njegove porodice je FK Rudar iz Pljevalja, a vlasnik Obilića bio je pokojni Željko Ražnatović Arkan.

Iako se o malverzacijama u sportu odavno govori, za sada se jedino istražuju slučajevi nezakonitih transfera igrača Obiića, za koje je osumnjičena Arkanova supruga, Svetlana Ceca Ražnjatović. Istraga je počela pre sedam godina, ali optužnice još nema.

Kako B92 saznaje, do sada je stigla dokumentacija iz čak 14 zemalja, među kojima su Turska, Rusija, Grčka, Slovenija i Bugarska.
Pogledaj vesti o: Partizan,   Insajder

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.