Insajderi iz Podgorice: Najčudniji šampion Evrope - nova uprava, budžet kao Leonardova plata, trener promenio formaciju i Đalović

Izvor: MozzartSport.com, 19.Jun.2017, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Insajderi iz Podgorice: Najčudniji šampion Evrope - nova uprava, budžet kao Leonardova plata, trener promenio formaciju i Đalović

Sve o Budućnosti: nedefinisan igrački kadar, podsećanja na „gaženje“ Genka i nesretne penale, navijačima zabranjen ulaz na stadion 12 utakmica

Regionalni derbi. Makar na papiru. Uz dvomeč Zrinjski (BiH) - Maribor (Slovenija - mada ruku na srce, nije toliko atraktivan - ovog leta najviše će se pričati o duelu Partizana i Budućnosti. Emocije su se probudile, strasti uzburkale, fudbal će ponovo biti u centru pažnje. Kao nekad.

A prošlo je 11 godina >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << od poslednjeg duela crno-belih i Podgoričana. Vremena su se promenila, s njim i fudbalske prilike. Dok se o Parnom valjku (skoro) sve zna, plavo-beli su za mnoge navijače u Srbiji nepoznanica. Kako zbog kvaliteta tima, načina igre, novca koji se vrti u klubu, kadrovskoj slici, rokadama trenera.

Sve te detalje za čitaoce MOZZART Sporta osvetlili su Uroš Radulović i Bojan Topalović, novinari Dnevnih novina, dobro upućeni u zbivanja na Stadionu pod Goricom.

Budućnost je, garantujem, najčudniji šampion u Evropi. Od trećeg kola je bila na prvom mestu, ali je u prolećnom delu prvenstva osvojila samo 15 od mogućih 48 bodova. Znači, tri remija i četiri pobede. To nema nigde na svetu. Na kraju sezone su Budućnost, Zeta i Mladost imali po 57 bodova. Titula je proslavljena, jer je Budućnost imala perfektnu jesen, pobegla je pratiocima na 11 i 20 bodova, a na kraju je Zeta kažnjena oduzimanjem šest bodova, zbog toga što je Radojica Rajo Božović „posetio“ svlačionicu sudija na dve utakmice, koje je njegova ekipa dobila. Nije imao nikakav razlog. Raju je zabranjeno bitisanje u crnogorskom fudbalu od, a kod nas vlada mišljenje da je Zeta moralni šampion Crne Gore“, referiše Topalović, posle žreba drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

Partizan ulazi u Ligu šampiona - kvota 7,00!

Ovo je treća titula za Budućnost od osamostaljenja. Prva posle pet godina pauze. I taman kad se očekivalo da klub na osnovama tog vanrednog rezultata napravi pomak upao je u probleme slilčne onima koji su zadesili Partizan, posle ostavke Marka Nikolića.

Na kraju sezone trener Miodrag Vukotić je otišao. U nedavnom saopštenju je naveo da ne zna zbog čega je smenjen. Na njegovo mesto je postavljen Dragan Kažić, rođeni 55-godišnji Podgoričanin, praktično nepoznat našoj fudbalskoj javnosti, jer je dugo radio u Srbiji i na Islandu. Dolaskom Kažića promijenjen je i kompletan stručni štab, a trener je na prozivci izjavio kako mu je želja da u kvalifikacijama za LŠ izvuče Partizan. Ostvarila mu se...“, podseća Radulović.

Budućnost lako „troši“ trenere, Vukotić je čak 16. smenjeni kormilar od 2006. Kažića je došao na nagovor Miloljuba Ostojića, od pre pola godine angažovanog na funkciji sportskog direktora. Zajedno su radili u Hajduku iz Kule i Železniku.

„Kako je Budućnost promenila trenera, menja se i sistem igre. Vukotić je forsirao formaciju 4-4-2, dok Kažić preferira 4-3-3. Takve i igrače dovodi. Budućnost su napustili iskusni napadač Goran Vujović (kao najbolji strijelac ekipe potpisao za Skenderbeg), iskusni štoper Nikola Vukčević (bio stub odbrane, prešao iz Budućosti u Mladost, što je nekada bila misaona imenica), mladi Milan Vušurović (danas bi trebalo da potpiše za letonsku Rigu), a ugovore još nisu produžili Deni Hoćko, Milivoje Raičević (u prvom delu bio ubedljivo najbolji igrač, ali je pretrpeo tešku povredu kolena), reprezentativac Risto Radunović...“, prenose nam kolege iz Podgorice.

MOZZART SPECIJAL: Srpski klubovi u evropskim kvalifikacijama

Budućnost trpi velike kadrovske promene.

Stigao je reprezentativni čuvar mreže Milan Mijatović iz Dečića. Pored njega su angažovani još bivši mladi reprezentativac Ilija Tučević iz Grblja, kao i Miljan Vlaisavljević iz Sutjeske. Očekuje se da se ozvaniči saradnja sa Ristom Ristovićem iz Zemuna i fudbalerom iz Senegala Dominikom Koreom. Očekuje se da Budućnost angažuje još nekoliko pojačanja pre nego što ode na pripreme na Zlatibor, 24. juna“.

Prva zvezda tima je Radomir Đalović, iskusni napadač i nekadašnji crnogorski reprezentativac, koji je igrao za Arminiju Bilefild, Rijeku, Sepahan, Amkar, Rapid Bukurešt...

On je jedini koji može da naudi Partizanu, jer se tim koji će izneti sledeću sezonu još nije iskristalisao. Partizan je u ogromnoj prednosti. Kvalitetniji je u svakoj liniji tima“, smatra Topalović.

--->>> Prva reakcija Miroslava Đukića: Ozbiljan rival, ali verujem u ovaj tim

--->>> Posle 11 dugih godina... Iz Podgorice poručuju: Nisu utakmice koje igra Partizan većeg intenziteta od onih u našoj ligi

--->>> Rijeki med i mleko, regionalni derbi Zrinjskog i Maribora, Vardar nadrljao

--->>> Ispunila mu se želja: Trener Budućnosti priželjkivao i dobio Partizan

S druge strane, Budućnost nije naivna. Pokazala je to  prošlog leta, kad je oduševila u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Najpre je eliminisala makedonski Rabotnički, a onda se sjajno nosila sa Genkom. Belgijanci jesu u prvom meču slavili 2:0, ali su ih Crnogorci igrački „pregazili“ u revanšu, dobili 2:0 i jedino nisu imali sreće na penalima, pa su ispali.

Podgorica je uvek bila težak teren, tako da Partizanu neće biti lako. Istorija je čudo, a ona pokazuje da su se svi timovi u bivšoj Jugoslaviji mučili pod Goricom iako su bili kvalitetniji. Stadion pod Goricom je najbolji u državi uprkos tome što ima nedostataka u poređenju sa terenima u ostalim glavnim gradovima u okruženju. Pre svega se to odnosi na prilaz stadionu, kao i na činjenicu da sa pojedinih delova juga i severa (pogotovo ako ste u vrhu, na spratu) ne možete da vidite jasno teren i igrače. Problem je i kada sedite na zapadu na samom dnu, tad vam ograda i klupe ne dozvoljavaju da na miru gledate meč“, kažu naši sagovornici.



Budućnost je zimus preuzela nova uprava, na čelu sa građevinskom firmom „Normal company“, jedne od vodećih u Crnoj Gori. Ti ljudi su ušli u klub koji je funkcionisao praktično dve godine bez „prave“ uprave. Daleko od toga da plavo-belima cvetaju ruže, ali čelnici predvođeni predsednikom Žarkom Burićem stabilizovali finansije.

Spekuliše se da je godišnji budžet pod ovim rukovodstvom 800.000 evra. Sad je dogovoreno da grad daje 400.000 evra, a „Normal company“ preostalih 400.000 eura. Samim tim, kad vidite da cela Budućnost vredi, praktično, kao Partizanov Leonardo, shvatate da plate u taboru našeg šampiona nisu velike. To je javna tajna, najskuplji igrač nema primanja veća od 2.000 do 2.500 evra“.

Kolege iz Podgorice uveravaju da se u gradu već oseća naboj kvalifikacija za Ligu šampiona. Uveravaju da će, bez obzira na ishod prvog meča, u revanšu Varvari (važe za najorganizovaniju navijačku grupu u Crnog Gori) napraviti fantastičnu atmosferu. Možda i zapaljivu.

Protiv Mladosti, u pretposljednjem kolu prošle sezone, Varvari su zapalili nekoliko stolica pri rezultatu 1:0, iz revolta što Budućnost gubi kod kuće. Utakmica je morala da se nastavi, ali su sudija i delegat povukli aktere sa terena. Zbog toga je Disciplinska komisija FS Crne Gore kaznila Budućnost zabranom prisustva navijača na čak 12 utakmica (šest kod kuće, šest na strani). Srećom, to se ne odnosi na Evropu“, kažu nam Uroš Radulović i Bojan Topalović iz Dnevnih novina.

(FOTO: MN Press, Star sport)
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.