Ima li Partizan tim za F4? Barsa i Oli daju odgovor!

Izvor: Piplmetar.rs, 19.Okt.2023, 03:30

Ima li Partizan tim za F4? Barsa i Oli daju odgovor!

Pred početak ove sezone iz Partizana su se mogle čuti najave da će cilj u Evroligi biti plasman na završni turnir, što bi bio korak napred u odnosu na prethodnu, u kojoj su crno-beli po opštoj oceni zaslužili da se nađu među četiri najbolje ekipe u Evropi, ali su sticajem nesrećnih okolnosti ostali “pred vratima“ fajnal-fora.
Tokom leta crno-beli nisu uspeli da u potpunosti ostvare plan za formiranje još jačeg tima, a tu pre svega mislimo na nerealizovan transfer Nikole Mirotoića, >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << kao i neočekivani odlazak Jama Madara u Fenerbahče. Zbog toga se još uvek spekuliše na temu da li će Partizan tokom jeseni angažovati još jedno ili dva pojačanja, a trener Željko Obradović uporno ponavlja da ne želi nikoga da dovodi po svaku cenu, niti da nepotrebno nagomilava igrački kadar.
“Ako se na tržištu pojavi igrač za koga mi mislimo da može da pomogne timu i donese mu kvalitet, mi ćemo reagovati. Ja insistiram da u ovom timu ima kvaliteta, ali sve je to stvar glave i da se to prikaže na terenu“, poručio je Obradović pre nekoliko dana.
Dakle, baš kao i prošle godine, kada je u prvom delu sezone bilo mnogo sumnji u mogućnosti ekipe Partizana, Obradović ponovo naglašava da veruje u kvalitet tima kojim raspolaže, pa nam ostaje da i ovoga puta verujemo u njegovu procenu.
Sličnih sumnji je bilo i posle loše igre i startnog poraza od Makabija u Tel Avivu, ali je u drugom kolu usledila žestoka reakcija u Lionu, gde su crno-beli savladali Asvel sa 26 poena razlike, što je najubedljivija pobeda Partizana koju je ikada ostvario na gostujućim terenima u Evroligi.
Ipak, tek će narednih par dana i “duplo kolo“ koje je na programu tokom ove sedmice, dati mnogo jasniju sliku o tome na kom je nivou igra ekipe Partizana, koliko je daleko od onoga što je potrebno za plasman na fajnal-for i koliko je bolja ili lošija u odnosu na završnicu prošle sezone kada je Obradovićev tim pružao najbolje partije.
Moglo bi se reći da će se Partizan od utorka do četvrtka osećati kao da je već na fajnal-foru. 
Najpre će u utorak od 18.30h dočekati Barselonu u “Štark Areni“, a dva dana kasnije će na jedno od najtežih gostovanja u sezoni, na megdan Olimpijakosu u Pirej. To su dva protivnika koji su na kraju prošle sezone igrali na završnom turniru Evrolige u Kaunasu, pa dueli sa njima u razmaku od samo 48 sati predstavljaju idealan test za procenu ostvarenja Partizanovih najavljenih ambicija. Barsa je na fajnal-foru zaustavljena u polufinalu od Reala, a Olimpijskos je u poslednjim sekundama ostao bez titule prvaka Evrope, zahvaljujući antologijskom pogotku Serhija Ljulja koji je Madriđane doveo na evropski tron.

Barselona i Olimpijakos su za Partizan tradicionalno neugodni protivnici, a zanimljivo je da su i tokom proleća crno-beli igrali jednu za drugom utakmice protiv istih rivala, s tim da su oba meča tada igrana u Beogradu. Crno-beli su tada ostvarili polovičan učinak, prvo su savladali crveno-bele iz Pireja sa 90:75, a od Barselone su poraženi sa 89:80.
Najzaslužniji za tu pobedu Barselone u “Štark Areni“ bio je argentinski reprezentativac Nikolas Laprovitola koji je tada upisao 25 poena i 7 asistencija, uz odličan šut za tri poena – pogodio je četiri puta iz pet pokušaja. Veliki doprinos je dao i Nikola Mirotić, koji više nije član Barselone i koji je posle neuspelih pregovora sa Partizanom završio u Armaniju iz Milana. Ali, tu su i dalje naš Nikola Kalinić, pa Jan Veseli, Tomaš Satoranski, Aleks Abrines, Rokas Jokubaitis… Svi oni su od početka ove sezone u odličnoj formi, a ako im dodamo i najveće letnje pojačanje, Vilija Ernangomeza, jasno je da je Barselona bez obzira na smanjenje budžeta ovog leta ponovo uspela da formira vrhunski tim koji sada sa klupe umesto Šarunasa Jasikevičijusa predvodi 45-godišnji Rođer Grimau.

Barsa je u prva dva kola ostvarila dve velike pobede. Najpre je na svom terenu ubedljivo savladala turski Efes, a u drugom kolu je posle preokreta u finišu meča izborila trijumf i protiv Olimpijakosa u Pireju (77:68), uz sjajno šutersko veče Abrinesa i Laprovitole, pa je jasno da u utorak ekipu Partizana čeka veoma težak zadatak da konačno savlada Barselonu, prvi put posle sedam uzastopnih poraza u evroligaškim utakmicama.
I dalje je Partizanova poslednja pobeda nad Barselonom u Evroligi ona iz februara 2010. godine, u Top 16 fazi, kada su crno-beli pod vođstvom Duška Vujoševića posle produžetka u dramatičnoj završnici savladali Barsu sa 67:66 (61:61 u regularnom toku meča). “Pionir“ je tada bio premali da primi sve one koji su želeli da pruže podršku ekipi Partizana, pa je bila montirana i dodatna tribina od 700 mesta koja je takođe bila maksimalno popunjena.
Partizan je u finišu regularnog toka meča vodio sa 61:56, ali je Jaka Lakovič doneo Barsi produžetak, a imao je čak i šut za pobedu, koji nije bio precizan. U dodatnih pet minuta Barsa je vodila sa 66:63, ali je Partizan okrenuo poenima Aleksandra Rašića koji je sa linije penala postavio konačnih 67:66. Kulminacija drame usledila je u poslednjoj sekundi produžetka, kada je Lorens Roberts skinuo loptu sa obruča posle šuta Pita Mikela, posle čega su sudije nekoliko minuta gledale snimak kako bi proverile da li je sve regularno. Tih nekoliko minuta su izgledali kao godine za sve u dvorani, ali kada su sudije potvrdile da rezultat ostaje nepromenjen, moglo je da počne veliko slavlje u kultnoj beogradskoj dvorani. 

Partizan je u nastavku te sezone (2009/10) izborio plasman na fajnal-for, pa bi eventualni trijumf crno-belih u utorak mogao da bude nagoveštaj sličnog raspleta i na kraju ove sezone. 
Pobeda nad Barselonom je i u sezoni 1987/88 bila najava plasmana na završni turnir. U to vreme je Željko Obradović igrao za Partizan, a crno-beli su pod vođstvom tada veoma mladog trenera Duška Vujoševića oba puta savladali Barselonu u ligaškom delu sezone, 88:84 u gostima, pa 96:90 u prepunoj Hali sportova na Novom Beogradu. Oba puta su za Barsu nezadrživi bili Goran Grbović i Žarko Paspalj, a beogradskim trijumfom nad Kataloncima Partizan je osigurao plasman na fajnal-for u Ganu, gde su crno-beli kasnije zauzeli treće mesto.
Partizan – Barselona 96:90, meč kupa šampiona iz sezone 1987/88, u sjajnom ambijentu hale sportova.
Poeni naših košarkaša kojima je meč prelomljen. pic.twitter.com/d6g9N2d3Tu
— Retro Partizan (@PartizanRetro) October 15, 2023

Kad smo već pomenuli fajnal-for iz 2010. godine, prva asocijacija na taj završni turnir je Olimpijakos koji je postao bolna Partizanova rana. Grčki velikan je tada bio rival crno-belima u polufinalu završnog turnira, Partizan je jednom nogom već izborio plasman u finale, ali na kraju regularnog toka meča Teodosić promašuje čitav obrič, a loptu pod košem crno-belih hvata Džoš Čildres i pogađa za produžetak u kom je Olimpijakos na kraju trijumfovao sa 83:80.
Trinaest godina je Partizan čekao na revanš pirejskim crveno-belima i donekle je u tome uspeo pomenutom pobedom pred kraj ligaškog dela prošle sezone (90:75 u Beogradu), kojom je napravio veliki korak ka plasmanu u plej-of.
Ali, kada govorimo o Partizanovim gostovanjima u Pireju, crno-beli na trijumf pred Olimpijakosovim navijačima čekaju duže od dve decenije, još od oktobra 2002. godine, kada je beogradski klub slavio sa 80:78. Miloš Vujanić je tada briljirao sa 25 poena, ali je odlučujući koš za pobedu dve sekunde pre kraja utakmice postigao tadašnji kapiten Partizana Nenad Čanak.
2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Od tada je Partizan još četiri puta gostovao u Pireju u evroligaškim utakmicama i sva četiri puta je poražen, od toga tri puta ubedljivo, između 20 i 30 poena razlike. Najubedljiviji je bio poraz iz novembra prošle godine, kada je Olimpijakos slavio sa 87:58, ali je Partizan u tom meču nastupio značajno oslabljen, bez Egzuma, Avramovića, Smailagića, Trifunovića, Anđušića, Koprivice, što zbog povreda, što zbog obaveza u reprezentaciji, pa taj rezultat nije pokazao realan odnos snaga ove dve ekipe.
Ne sumnjamo da će u četvrtak Partizan pružiti mnogo jači otpor grčkom velikanu, koji je već upao u određene kadrovske probleme zbog serije veoma teških mečeva od samog starta sezone. Trener Olimpijakosa Jorgos Barcokas se krajem prošle nedelje, posle poraza od Barselone, javno požalio na nehuman evroligaški raspored koji tek sada dolazi do punog izražaja, jer njegov tim od prošlog petka igra utakmice na svaka dva dana, što u šampionatu Grčke, što u Evroligi. Nije ni Partizanu mnogo lakše, ali se nadamo da će crno-beli u četvrtak prekinuti i tu neugodnu tradiciju u Pireju.
Jedan trijumf iz ovog “duplog kola“ bio bi sasvim zadovolj

Opširnije
Izvor: Sportske NET

Nastavak na Piplmetar.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.