Hrvatska proglašava Dan Nikole Tesle

Izvor: RTS, 02.Apr.2014, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska proglašava Dan Nikole Tesle

Poslanici u Hrvatskom saboru složili su se danas da 10. jul treba proglasiti nacionalnim danom Nikole Tesle, a da Teslin spomenik, srušen 90-ih godina, treba vratiti u Gospić.

Saglasnost je, međutim, usledila posle žučne rasprave, međusobnih prozivki, spominjanja ustaša i partizana i rušenja Teslinog spomenika.

Inicijativu da se proglasi Nacionalni dan Nikole Tesle podnela su tri poslanika, Mirela >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Holi iz Partije održivog razvoja Hrvatske (ORAH), Davor Bernardić iz vladajuće Socijaldemokratske partije (SDP) i nezavisni poslanik Damir Kajin.

Njihov predlog podržala je i Vlada Hrvatske, ali uz dopunu da bi Teslin dan trebalo da bude Nacionalni praznik - Dan nauke, tehnologije i inovacije.

Tokom rasprave Darko Milinović iz opozicione Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), "u ime Ličana" osudio je vandalski čin miniranja i rušenja spomenika Nikoli Tesli, i "s gnušanjem odbio insinuacije da Ličani i Gospićani ne žele natrag Teslin spomenik".

"Hoće i ponosni su na hrvatskog naučnika, genija Teslu", rekao je Milinović, odgovarajući na prozivke SDP-ovca Nenada Stazića, koji tvrdi da o povratku Teslinog spomenika ne treba pitati premijera nego lokalnu vlast, i uticajne poslanike u Lici, među kojima je i Milinović.

Damir Kajin je pitao da li je neko odgovarao za rušenje Teslinog spomenika 1992, a takvu sudbinu je doživeo, kako je ocenio, jer nije bio dovoljno hrvatski.

"Tako se rušilo i tri hiljade partizanskih spomenika, pa gospodu iz HDZ-a ne čudi da je srušen i Teslin", kazao je Kajin, dok je laburista Branko Vukšić ocenio da "spomenik Nikoli Tesli nisu srušili hrvatski rodoljubi, a oni koji su ga srušili, osramotili su Hrvatsku".

Goran Marić iz HDZ-a tezu da je spomenik srušen samo zato što je Tesla Srbin odbacuje kao pojednostavljenu.

"Nema dileme da je rušenje vandalski čin, ali su uzroci malo složeniji", ocenio je Marić, koji smatra da je rušenju doprinelo stvaranje SAO Krajine i, kako je kazao, "srpsko-četnički napad na Hrvatsku".

Pošto su "uspeli" od Tesle da dođu do ustaša i partizana, poslanik Jasen Mesić podsetio je da je "vlada HDZ-a 2005. mnogo uložila u novi muzejski centar u Smiljanu, uredila Teslinu kuću, napravila odlivak spomenika...".

U ime Samostalne demokratske srpske stranke, Milorad Pupovac je pohvalio "hrabru politiku jedne vlade kojoj je bilo stalo do sređivanja međuetničkih odnosa", poručivši da Tesla nije značajno ime ni hrvatske, ni srpske, već ljudske istorije.

Ta stranka će, kazao je on, podržati proglašenje nacionalnog dana kada dobije odgovor kada će se srušeni spomenik u Gospiću vratiti tamo gde je bio.

"Ako ne, treba ga vratiti tamo gde ga niko neće dirati i gde će biti vidljiv", rekao je Pupovac.

Nezavisna poslanica Jadranka Kosor predlaže saborsku komisiju koja bi radila na tome da se spomenik Tesli što pre vrati na mesto gde pripada.

U raspravi se iz HDZ-a čulo i da je diskusija o Tesli "šaka jada, nula kuna", da su Kajin i Pupovac "obični raspirivači mržnje", a da se Tesla, koji je ne vlasništvo nego blagodet čovečanstva, "verovatno okreće u grobu kad čuje šta o njemu govore".

Poslanik iz HDZ-a je optužio kolege za "manipulaciju pameću", jer je, kako je kazao, "po Gospiću palo hiljade granata, ginula su deca, a oni se čude što je neko srušio neki spomenik".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Burna rasprava o "rušenjuTesle" u Saboru

Izvor: Mondo, 02.Apr.2014

Poslanici u hrvatskom Saboru složili su se, nakon burne rasprave, da 10. jul treba proglasiti nacionalnim "danom..

Nastavak na Mondo...

Rasprava o Tesli u Hrvatskom saboru

Izvor: Danas, 02.Apr.2014

Deseti jul u Hrvatskoj treba proglasiti nacionalnim danom Nikole Tesle, a Teslin spomenik, srušen devedesetih godina, treba vratiti u Gospić, saglasili su se juče poslanici Sabora nakon žučne rasprave i međusobnih prozivki, izvestili su hrvatski mediji.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.