Hečer srušio Cibonu, Partizan na 3-0

Izvor: B92, 07.Okt.2016, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hečer srušio Cibonu, Partizan na 3-0

Košarkaši Partizana savladali su velikog rivala Cibonu 87:81 (25:21, 23:21, 22:15, 17:24) i stigli do treće uzastopne pobede u regionalnoj ABA ligi.

Crno-bele je pred oko 7.000 navijača u Pioniru predvodio Vilijem Hečer sa 25 poena i 6 asistencija, Amerikanac je blistao u šutu sa distance pogodivši šest od devet pokušaja za tri poena.

Cibona je na krilima sjajnog Žižića i trojkama Šakića držala priključak do samog kraja, ali je Hečer sa deset poena u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poslednjem periodu overio novi trijumf srpskog velikana.

Partizan se ovom pobedom izjednačio sa Crvenom zvezdom i Budućnosti na deobi prvog mesta posle prva tri kola, dok je Cibona doživela prvi poraz u sezoni.

Hečera su u timu Partizana najbolje pratili Adin Vrabac sa 11 poena (sve u drugom poluvremenu), 11 je dodao Uroš Lukić uz 6 skokova i 4 blokade, dok je 10 postigao Stefan Birčević koji je imao i 9 uhvaćenih lopti.

S druge strane, blistali su pomenuti Željko Šakić sa 28 poena (4/5 tri), 8 skokova i 3 asistencije, te nezaustavljivi mladi centar Ante Žižić sa 24 poena i 7 uhvaćenih lopti.

Cibona je na krilima Žižića povela 11:4, Partizan je trojkama (6/10) preokrenuo i prvi stigao do dvocifrene prednosti (34:23) sredinom drugog perioda, ali posle nesportskog faula Koprivice Zagrepčani prave seriju 11:2 i vraćaju se na koš zaostatka.

Ipak, crno-beli sa još nekoliko trojki (9/15 ukupno) i šutem iz igre 61% stiču šest poena prednosti na poluvremenu (48:42). U trećem periodu se u timu Partizana posebno razigrao Vrabac koji postiže sedam poena u kratkom periodu, te crno-beli vrlo lako stižu do nove dvocifrene prednosti, a potom i maksimalnih +13 u poslednjem periodu (70:57).

Nakon nekoliko gluposti i tehničkih grešaka Birčevića i Ratkovice zbog simuliranja, Cibona uspeva da uhvati priključak i koševima Žižića i Šakića priđe na samo pet poena zaostatka (84:79).

Međutim, nakon sjajne role Lukovića u odbrani i nekoliko blokada u nizu, Hečer pogađa novu trojku, a potom pogađa i sva tri penala u poslednjem minutu i overava veliki trijumf Partizana u Pioniru.

Partizan u sledećem meču gostuje poslednjeplasiranom Karpoš Sokoli, debitantu u ABA ligi iz Makedonije, gde će putovati i Cibona na megdan sa MZT-om u Skoplju.

Nakon uvodnih poena Birčevića, gosti iz Zagreba trojkom Šakića i sa tri koša mladog Žižića "vežu" sedam poena i ubrzo stižu do +7 (11:4). Seriju gostiju trojkom prekida Hečer, a potom posle dobre odbrane iz kontre polaže Robinson i Partizan se približava na koš zaostatka.

Šakić i Žižić novim poenima odbijaju ovaj napad Partizana, ali Andrić i Hečer novim trojkama donose izjednačenje (15:15). Posle tajm-auta Zagrepčana Majstorović polaže za preokret domaćina, Joksimović uzvraća trojkom, ali Marinković sjajnim zakucavanjem pokreće sjajnu seriju crno-belih koji stižu do +4 (25:21) posle prvih deset minuta.

Partizan nastavlja u sjajnom ritmu i u drugom periodu, pogađaju crno-beli još dve trojke preko Marinkovića i Vrapca, pa brzo stižu do dvocifrene prednosti (34:23). Raspucanom Vrapcu i Marinkoviću priključio se Ratkovica, koji su održavali dvocifrenu prednost domaćina protiv rivala koji je ušao u krizni period igre (38:27).

Usledio je slab period igre Partizana, sve je pokrenuo nesportski faul Koprivice u reketu, Džikić nije uspeo da održi visok ritam igre serijom izmena, što Cibona koristi te poenima Žižića i Joksimovića stiže na tri poena zaostatka (40:37). Ipak, nove trojke Partizana, opet Hečera i Andrića zaustavljaju nalet gostiju, a Marinković polaže za +6 posle prvog poluvremena (48:42).

Na startu drugog poluvremena razigrao se Luković i uz podršku Birčevića vratio Partizan na dvocifrenu razliku (53:42). Usledila je serija promašaja oba tima, ali Partizan novim poenima svog centra i sjajnog Andrića održava solidnu prednost uz sjajnu podršku sa tribina sredinom trećeg perioda (57:45).

Šakić serijom poena sa linije za slobodna bacanja smanjuje zaostatak gostiju na sedam poena, ali Birčević i Hečer novom trojkom odbijaju napad Zagrepčana i ostavljaju Partizan na u drugom poluvremenu standardnoj razlici od oko deset poena (65:54).

Uprkos tehničkoj greški Birčevića, Cibona ne uspeva da smanji zaostatak u finišu perioda. Sulejmanović se ispromašivao sa "penala", dok s druge strane Hečer postiže petu trojku, pa Partizan pred poslednji period stiže do maksimalnih 13 poena prednosti (70:57).

Partizan nastavlja da "maltretira" rivala šutem sa distance, nakon što je Šakić pogodio sa 6,75m, odmah uzvraća Vrabac, ali Cibona ulazi u dobar ritam nakon nove nesportske greške crno-belih. Ovaj put je Ratkovica napravio glupost simulacijom faula, posle čega Žižić smanjuje na 73:63, a Džikić traži tajm-aut posle dva propuštena napada njegovog tima.

Crno-beli ulaze u probleme sredinom poslednjeg perioda, nisu uspevali da pogode iz igre, što Cibona koristi te preko Žižića i Šakića stiže na svega četiri poena zaostatka (73:69). Raspoložena rola Lukovića u odbrani je spasila Partizan potpunog preokreta, a nalet rivala Džikić pokušava da zaustavi tajm-autom.

Seriju Partizana bez poena konačno okončava Hečer, nakon koga poentira i Luković i odvode domaćina na +8, četiri minuta pre kraja. Žižić održava Cibonu u igri, ali s druge strane Hečer pogađa šestu trojku i diže Pionir na noge (82:73), dva minuta pre kraja.

Nakon greške Birčevića Partizan uspeva da se odbrani i poentira preko Lukovića, ali Šakić koristi brz protok lopte Cibone i trojkom iz ugla smanjuje na -5. Crno-bele iz problema opet "čupa" Hečer koji pogađa sva tri slobodna bacanja nakon faula Šiška, za nedostižnih 87:79, 40 sekundi pre kraja.

Žižić novim košem smanjuje na -6, posle promašaja Hečera iz desetog pokušaja za tri poena ne pogađa Džonson, pa Partizan beleži pobedu na premijeri pred svojim navijačima u novoj sezoni (87:81).

Nastavak na B92...






Povezane vesti

LETI, LETI VANJA: Marinkovićevo brutalno zakucavanje (VIDEO)

Izvor: HotSport.rs, 07.Okt.2016

Košarkaši Partizana igraju svoj susret trećeg kola ABA lige protiv Cibone u Pioniru, a Vanja Marinković je istakao kandidaturu za najlepši potez.. Mladi košarkaš Partizana je, dva minuta pre kraja prve četvrtine, na savršen način završio akciju svog tima kojom su crno-beli prešli u vođstvo.. (Youtube/ABA...

Nastavak na HotSport.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.