Godina tuge

Izvor: Press, 03.Sep.2010, 08:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godina tuge

Prošlo je godinu dana otkako je u Užicu u eksploziji poginulo sedam radnika „Prvog partizana". Danas će u znak sećanja biti otkrivena spomen-ploča
Danas se navršava godinu dana otkako je poginulo sedmoro radnika „Prvog partizana" u strahovitoj eksploziji u toj fabrici oružja. Svetlana Đurić (40), Jelena Lončarević (36), Jasminka Ostojić (24), Gordana Đokić (30), Biljana Luković (51), Vidojka Terzić (50) i Dragan Milovanović >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << (42), svi iz Užica, ugušili su se ugljen-monoksidom, u noći između 3. i 4. septembra.
U znak sećanja na ovu tragediju, u delu preduzeća u kom je izbila eksplozija, danas će u prisustvu porodica biti otkrivena spomen-ploča.
Nenadoknadiv gubitak
Direktor „Prvog partizana" Dobrosav Andrić rekao je da je smrt radnika nenadoknadiv gubitak za preduzeće, za njihove porodice i za ceo grad. Deci stradalih radnika preduzeće je obezbedilo stipendije do 26. godine života, članovi porodica su dobili posao i isplaćen im je novac. Od grada Užica porodice su takođe primile pomoć.
- Vlada Srbije je dala pomoć od po milion dinara po porodici. Za četvoro maloletne dece iz dve porodice ovaj novac je oročen do njihove 18. godine, a ostalim porodicama su te pare isplaćene. Grad Užice je odredio stipendiju za decu nastradalih, a za trogodišnju devojčicu koja je ostala bez majke obezbedili smo besplatan vrtić, a nakon toga će i ona imati stipendiju - rekla je Brankica Jeremić, pomoćnica gradonačelnika za socijalna pitanja.
Ali, ništa ne može da nadoknadi gubitak najmilijih. Kovina Đurić ne može da se pomiri s tim da nema njene ćerke Svetlane.
- Imam još dva sina koji imaju porodice. Svetlana je živela sa mnom i mojim suprugom. Iz dana u dan osvrćem se po kući u nadi da ću je videti. Mnogo nam nedostaje. Svaki dan izlazimo na groblje - rekla je Kovina kroz suze. Dodala je da ona i suprug nisu potpisali ono što im je „Prvi partizan" ponudio.
- Suprugu i meni ponudili su po 400.000 dinara. Zar toliko vredi život? Nje nema i to je nenadoknadiv gubitak. Pozvani smo na suđenje pet zaposlenih za koje se smatra da su odgovorni. Volela bih da se otkriju pravi krivci. Nakon završetka suđenja najverovatnije ćemo tužiti „Prvi partizan" - rekla je Kovina.
Ni suprug stradale Jasminke Ostojić, Darko, nije potpisao ugovore o poravnjanju koje je preduzeće ponudilo.
- Upravo smo izdali godišnjicu Jasminki. Gubitak je ogroman. Naša devojčica od četiri godine raste bez majke. Ne radim nigde, povremeno taksiram. Posle suđenja optuženim radnicima odlučiću da li ću tužiti preduzeće ili potpisati to što nude - rekao je Darko.

Suđenje od 8. septembra
I u porodici Luković ogromna tuga zbog gubitka supruge i majke Biljane.
- Sve nam je u haosu, ne zna se nikakav red. Stariji sin je počeo da radi u „Prvom partizanu", a mlađi studira. Ja i dalje radim u ovom preduzeću. Bolno je ići svaki dan na posao i podsećati se na tragediju - kaže Radovan, suprug stradale Biljane.
Osnovno javno tužilaštvo u Užicu je u martu podiglo optužnicu protiv pet radnika „Prvog partizana" za koje se sumnja da su izvršili teško krivično delo protiv opšte sigurnosti zbog čega su optuženi da su odgovorni za eksploziju u ovoj fabrici sa tragičnim posledicama. Na optuženičkoj klupi u Osnovom sudu u Užicu, 8. septembra, za kada je najavljen početak suđenja, naći će se Velibor Janjić (57), radnik na zasipanju baruta, Milojka Tešić (57), šefica za protivpožarnu zaštitu, Milisav Đerić (50), poslovođa, Prvoslav Đerić (44), rukovodilac pogona, i Zoran Ćirović (46), rukovodilac kontrole.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.