Džikić video stari Partizan u dramatičnoj pobedi

Izvor: B92, 10.Jan.2016, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džikić video 'stari' Partizan u dramatičnoj pobedi

Košarkaši Partizana NIS pobedili su u dramatičnom meču Cibonu rezultatom 85:82, u meču 19. kola regionalne ABA lige.

Na ovom susretu na klupi crno-belih debitovao je novi trener Aleksandar Džikić koji je video sve slabosti svog tima.

'Crno-beli' su sredinom treće četvrtine vodili sa 17 poena razlike, ali je usledio neshvatljivi pad i Cibona je preokrenula u finišu. Ipak, domaći tim je preživeo penal završnicu i ostvario sedmi trijumf.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Partizan je dominirao u skoku – zabeležio ih je 44, od čega čak 21 u napadu.

Najefikasniji bio je Čedomir Vitkovac sa 15 poena i 12 skokova, Kevin Džons postigao je 14, uz 11 uhvaćenih lopti, dok su po 11 poena dodali Vanja Marinković i Edo Murić.

U ekipi Cibone Marin Rozić bio je najefikasniji sa 20 poena, Ante Žižić dodao je 12, uz devet skokova, a Andrija Žižić 11 poena.

U prvom delu sezone Partizan je izgubio u Zagrebu sa šest poena razlike.

Partizan je ostvario sedmu pobedu u Jadranskoj ligi, a ima i 12 poraza, dok je Cibona prekinula niz od dve pobede i pretrpela 11 poraza.

U 20. kolu Partizan će naredne gostovati Krki, a Cibona u Zagrebu protiv MZT Skoplja.

Izjednačena igra na poečtku susreta. Cibona sa dve trojke otvara meč, na drugoj strani precizni su bili Džouns i Marinković za 7:6 crno-belih. Ekipe se smenjuju u vođstvu, a Partizan je prvi stigao do četiri poena viška (14.10). Džikić se odlučio da Đumića stavi na centra, a Džounsa na svoju prirodnu poziciju „četiri“, gde on do sada već ima pet skokova i četiri poena. Trojkom Vilsona Partizan odlazi na plus pet (17:12). Posle nekoliko neiskoriščenih napada na obe strane, Murić postiže poene za Partizan. Slovenac je brzo stigao do osmog poena novom trojkom svog tima.

Ekfikasna prva četvrtina. Džouns svojim skokovima (sedam u prvoj četvrtini) i Murić sa osam poena, predvode Partizan, dok na drugoj strani Rozić ima sedam poena – 26:23, posle prve četvrtine.

Sa nekoliko lakih poena u finišu prve i na početku druge četvrtine Cibona je vratila prednost, pa Džikić mora da traži tajm-aut. Odmah potom, Vrabac posle dva kontranapada postiže poene, još jednom bio precizan (32:29), a zatim defanzivnim skokom donosi još jedan napad Partizanu. Rozić je gotovo nepogrešiv iz igre, ali mu loše idu slobodna bacanja, ubacio je samo jedno iz četiri pokušaja.

Trojkom Vitkovca i pogotkom Marinkovića, Partizan odlazi na plus osam. Kapiten Partizana potom pravi nepotreban faul, a Krušlin sa slobodnih bacanja smanjuje zaostatak, posle serije crno-belih 11:1. Džouns i dalje loše šutira, ali skuplja većinu lopti ispod koša (39:33). Oba tima do sada po devet izgubljenih lopti. U lepoj akciji, Cvetković bez gledanja dodaje Džounsu koji je bio sam pod košem, za prvu dvocifrenu prednost Partizana (46:36), a gosti iz Zagreba novom trojkom smanjuju zaostatak. Posle prvog poluvremena Partizan vodi 48:42.

Drugo poluvreme počelo je pogocima Đumića sa linije za slobodna bacanja, a onda je Siriščević postigao trojku. Centar Partizana napravio je nesportsku ličnu grešku nad Florensom koji je nastavio seriju Cibone za 49:47.

U Pioniru je viđeno nekoliko konfuznih napada na obe strane, Edo Murić je promašio dva vezana šuta za tri poena, ali se ispravio i uspeo da položi. Andrija Žižić je lagano pogodio sa poludistance, dok je su ’crno-beli’ konstantno gurali loptu u reket jer su gosti relativno rano izašli iz bonusa.

Kada god je Cibona pripretila, domaća ekipa je uspela da odbije – ovoga puta Marinković je postigao trojku, pa su Cvetković i Vrabac iz nekoliko uzastopnih napada ubacili teške koševe. Posle nekoliko tehničkih grešaka za članove stručnog štaba Cibone, Vitkovac je iznudio nova slobodna bacanja. Pogodio je oba za najveću prednost – 64: 57.

Aco Petrović je izbačen iz hale, a u međuvremenu je serija Partizana produžena trojkom Vilsona i zakucavanjem Vrabca posle dobre kontre. Do kraja treće deonice domaći tim je povećao prednost na 73: 59.

Poslednja četvrtina počela je greškama Cvetkovića koje su Slavica i Krušlin iskoristili da smanje na -10. Partizan je veoma brzo ušao u bonus, ali je Aranitović pogodio trojku za 76:63.

Vilson je jeftino potrošio nekoliko napada želeći da poentira iz teških situacija, potom su i Murić i Džons promašili trojke, da i Žižić vratio Cibonu na dva poseda – 80:75. Centar Cibone pokrenuo je ekipu koja se potpuno vratila. Pogodio je dva bacanja, onda položio u kontri za pola koša manjka dva minuta pre kraja susreta.

Nastavili su domaći sa greškama – gubili su lopte na svakakve načine, a to je Cibona fantastično koristila. Serijom od 13:0 preokrenula je rezultat kada je Florens pogodio za 80:81. Čedomir Vitkovac je 39 sekundi pre kraja sa linije slobodnih bacanja prekinuo agoniju i vratio prednost ’crno-belima’, a onda je Vitkovac izblokirao Žižića.

Ušlo se u penal završnicu – Slavica je bio polovičan, ali je Žižić uhvatio ofanzivni skok i Vitkovac ga je faulirao. Promašio je oba, pre nego što je na drugoj strani Edo Murić postigao jedno za 85:82.

Sirišćević je imao šut za produžetak, nije bio precizan, a do kraja je i Žižić zakasnio i na kraju je Partizan teškom mukom savladao Cibonu sa 85:82.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.