Dve decenije Partizana u Evroligi FOTO

Izvor: B92, 15.Jul.2020, 18:05

Dve decenije Partizana u Evroligi FOTO

Košarkaški klub Partizan već 20 sezona deo je evroligaških takmičenja.

Evroliga je podsetila na doprinos Partizana u protekle dve decenije.

"Klubovi su motori Evroliginog uspeha Evrolige, time što stvaraju mlade igrače i dovode internacionalne talente kako bi ih spojili u strastveni košarkaški brend kojem nijedan ljubitelj sporta ne može da odoli. U ovom serijalu gledamo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protagoniste i momente koji su iscrptali putanju svakog kluba u Evroligi u poslednje dve decenije", glasi najava serijala na sajtu EL.

Crno-beli su tokom protekle dve decenije 13 puta igrali Evroligu, poslednji put sezone 2013/14.

Najveći uspeh su ostvarili 2010. kada su došli do Fajnal-fora u Parizu i bili nadomak velikog finala.

Među najboljih osam uspeli su da dođu dva puta (07/08, 08/09), dok su tri puta prolazili grupu i igrali Top 16 fazu.

Evroliga je priču o Partizanu započela novim trenerom Vladom Šćepanovićem, koji je sezone 2001/02 i 2003/04 predstavljao crno-bele.

Pominje se i bivši trener ekpe Nenad Čanak, koji je za dve evroligaške sezone odigrao 28 mečeva i postigao 241 poen.

Miloš Vujanić je bio "jedan od bisera Partizanove omladinske škole", a evroligaški trag je ostavio odigravši osam sezona u tom takmičenju i osvojivši titulu sa Panatinaikosom.

Nenad Krstić je debitovao 2001. u crno-belom dresu i odigrao tri sezone, a zatim je imao uspešnu NBA karijeru, kao i u dresu CSKA i Efesa.

Đuro Ostojić je takođe nezaobilazni deo beogradskog kluba, s obzirom da je odigrao 40 EL mečeva od 2001. do 2004. i zabeležio 382 poena i 239 skokova.

Luka Bogdanović i Kosta Perović jednu su od igrača koji su se kao veoma mladi oprobali u Evroligi u crno-belom dresu.

Neizbrisiv trag ostavio je i Dejan Milojević, trenutno trener u usponu, koji je dominirao pod reketom tokom dve EL sezone. Tokom prve je imao 20,8 poena i 11,3 skoka po utakmici.

Fenomenalnu statistiku imao je i Predrag Drobnjak, koji je tokom jedne sezone (2006/07) došao do 15,7 poena na 20 odigranih utakmica.

Čak četiri od šest evroligaških sezona u Partizanu je proveo Nikola Peković. Tokom sezone 2007/09 nešto kasnije centar Minesota Timbervulvsa imao je 16,4 poena u proseku.

Iako deluje neverovatno, Novica Veličković je evroligašku karijeru počeo 2005. u Partizanu i igrao sve do 2009. Tokom četvrte sezone u ligi bio je Zvezda u usponu, kao i MVP meseca.

Evroliga takođe navodi i igrače kao što su Milenko Tepić, Slavko Vranješ, Milt Palasio, Jan Veseli, Dušan Kecman, Džejms Gist, Milan Mačvan, Dragan Milosavljević, Terens Kinsi...
Pogledaj vesti o: Evroliga,   Košarka

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.