Izvor: RTS, 27.Okt.2020, 11:33

Đorđević: Nedopustivo kršenje prava deteta u slučaju porodice Borjan

Ministarstvo za socijalna pitanja oštro je osudilo postupak potpredsednika FK Partizan koji je na "Tviter" okačio montiranu fotografiju deteta Snežane i Milana Borjana, fudbalera Crvene zvezde.
Fotografija na kojoj je na lice sina Snežane i Milana Borjana nalepljeno lice Ljubiše Tumbakovića predstavlja zloupotrebu, jer je lice deteta i prikazano u podrugljivom i uvredljivom kontekstu, ističe se u saopštenju.
Ministarstvo ocenjuje da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zvaničnici FK Partizan na grub način narušavaju i ugrožavaju prava maloletnog deteta supružnika Borjan.
"Ministarstvo osuđuje ovako flagrantno kršenje prava deteta i apeluje da se prekine sa ovakvom komunikacijom i odmah povuče sa društvenih mreža fotografija kojom se narušava privatnost i integritet maloletnog deteta", navodi se u saopštenju.
Kako se dodaje, takav čin može naneti štetu detetovom nesmetanom rastu i razvoju, kao i određene psihološke posledice u kasnijem uzrastu, kada dete shvati da su on i njegov roditelj osramoćeni.
Ministarstvo takođe podseća da svaka zloupotreba ili izvršeno nasilje nad decom podleže svakoj vrsti krivične i građanskopravne odgovornosti i moralne osude počinioca.
Ministarstvo je svoju ocenu iznelo na osnovu definicije digitalnog nasilja nad decom, koje podrazumeva svaki oblik nasilja koje nastaje upotrebom digitalnih tehnologija, a može se odvijati na društvenim mrežama, aplikacijama za razmenu poruka, gejming platformama i mobilnim telefonima.
Ministar Zoran Đorđević apelovao je na Zaštitnika građana da reaguje povodom ovog postupka.
On je istakao da će Zaštitnik deteta po usvajanju Zakona o zaštiti deteta i zaštitniku deteta podići nivo zaštite i bezbednosti deteta u Srbiji.
"Ovakvo ponašanje je nedopustivo, a posebno od profesora Pravnog fakulteta, koji treba da se stidi. Nema tu ničeg sportskog. Moramo zaustaviti kršenje prava deteta i preduzeti sve korake u cilju njegove zaštite", poručio je Đorđević.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministarstvo: Narušavaju se prava deteta Milana Borjana

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Okt.2020

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna prava ocenilo je danas da u neprimerenoj komunikaciji zvaničnika fudbalskih klubova Partizan i Crvena zvezda na društvenoj mreži Tviter, crno-beli ugrožavaju i narušavaju prava maloletnog deteta golmana crveno-belih Milana Borjana, i navelo...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.