Darko Grubor: Nikome nećemo ostati dužni

Izvor: Sportski Žurnal, 12.Jan.2013, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Darko Grubor: Nikome nećemo ostati dužni

Crno-beli stežu kaiš! Dugo najavljivan, projekat štednje u Partizanu trebalo bi da obeleži klupsko poslovanje i značajno smanji izdatke koji na godišnjem nivou dostižu čak 15 miliona evra.
Generalni sekretar Darko Grubor uverava da je završni račun srpskog prvaka za 2012. „u plusu”, te da će glavna orijentacija narednih meseci biti racionalizacija troškova. I to za trećinu godišnjeg budžeta.
- Prema projekcijama uskoro dostupnim i javnosti, minulu godinu smo >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportski Žurnal << završili u malom plusu. Treći put uzastopno. Dobar je to rezultat, imajući u vidu da nismo imali sjajne prelazne rokove – počeo je Grubor analizu finansijske situacije u Humskoj.
Šta ćete uraditi da biste sproveli u delo reči predsednika Dragana Đurića o štednji?
- Za nekoliko dana predložićemo mere i mehanizme smanjenja troškova, kako bismo poslovali efikasnije i racionalnije, saglasno realnim prilikama u državi. Na godišnjem nivou potrebno nam je do 15 miliona evra za pokriće svih troškova, ali ćemo pokušati da sumu smanjimo do deset miliona evra.
Zaposleni se žale da im kasni plata, često su nezadovoljni, prete štrajkom?
- U ovom trenutku u Partizanu ne kasni nijedna plata. Tokom 2012. isplaćene su sve prinadležnosti. A slažem se da postoji način da svako izrazi nezadovoljstvo.
Poput igrača pred meč sa Rubinom?
- Samo su tražili informaciju kad će dobiti sredstva i u međuvremenu je bilo isplata. Imajući u vidu okolnosti u kojima živimo, kašnjenja u Partizanu su normalna, Verujte, zaostaci su minimalni. Čak i u bogatijim državama tri ili četiri meseca kašnjenja nisu ništa neobično.
Postoji li opasnost da Partizan ne dobije licencu za učešće u Evropi, rok je 31. mart?
- Ne! Na tom planu imamo izuzetno dobru situaciju, na ruku nam je išao Zakon o otpisu kamate i mirovanju poreskog duga.
Koliko Partizan duguje za porez?
- Trenutno ništa, jer je 31. oktobra dug stavljen u stanje mirovanja. Dospeća pristigla u međuvremenu redovno izmirujemo, to je uslov da to mirovanje ostane i da nam se kamate otpišu.
Zašto Partizan uopšte duguje oko tri miliona evra za porez?
- Zato što smo imali najveća ulaganja i najveće premije za rezultate. Trudili smo se da oformimo što snažniji igrački kadar. Da to nismo uradili ne bi bilo duga, ali ni povoljnih rezultata.
Verovatno zato podižete kredite od banaka, ali priznaćete da bode oči saznanje da klub ima čak 12 računa u više različitih banaka?
- Nije baš tako, račun je nešto drugo… Tokom 2012. imali smo nova kredita zaduženja u tri banke, sa četvrtom obnavljamo zaduženja, uz napomenu da smo kredit koji se vukao iz 2007. vratili krajem godine.
Kolika je bila visina kredita?
- Zaduženja nisu nijednog trenutka prešla dva miliona evra. Sve smo vratili na vreme ili su zakašnjenja bila minimalna. Trenutno nemamo nijedno kreditno zaduženje koje nije pokriveno garantovanim prihodom.
Novo rukovodstvo Zvezde je objavilo da duguje 48,4 miliona evra. A Partizan?
- Nemamo tu vrstu dugovanja, već u tekućem poslovanju nam neki prihod dolazi kasnije od rashoda, pa moramo da se snalazimo. I uspevamo – zaključio je Darko Grubor, generalni sekretar crno-belih.
ZAKON REŠAVA SUKOB NAVIJAČA
Planirate li da rešite jednoipogodišnji problem navijačkih grupa Alkatraz i Zabranjeni?
- Sukob nije nastao u klubu i povodom kluba, niti je generisan u Partizanu. Mogu da ga reše samo oni koji su do njega i došli. Klub može da podstiče i apeluje ali je to problem Sportskog društva, jer se odnosi na sve klubove. Potrebna nam je saradnja sa državom i policijom, postoji Zakon o sprečavanju nasilja na tribinama, samo je potrebno da ga primenjujemo. Kad jedan navijač bude kažnjen, drugi neće ni pomisliti da pravi nevolje.
Pogledaj vesti o: Partizan

Nastavak na Sportski Žurnal...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportski Žurnal. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportski Žurnal. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.