Izvor: RTS, 11.Okt.2021, 14:44

Dan kada su Nesvrstani počeli da navijaju za Zvezdu i Partizan

Koje su dodirne tačke fudbala i diplomatije, kako su predsednici pet zemalja postali članovi vodećih timova Beograda i kako je predsednik Argentine Karlos Menem, kao član Crvene zvezde, predvideo njen najveći uspeh? Specijalno za RTS o tome je pričao Vladan Škorić, učesnik Samita Pokreta nesvrstanih koji je 1989. održan u Beogradu.
Pre 32 godine, te 1989. kada je u Beogradu održan poslednji Samit nesvrstanih, na sportskom planu održana >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je svojevrsna diplomatsko-navijačka utakmica u kojoj je specifičnu ulogu imao tadašnji mladi diplomata Vladan Škorić, kasnije osnivač Dečje fudbalske asocijacije.

Znajući da su mnogi predsednici na Samitu strastveni navijači i bivši fudbaleri, organizovao je upoznavanje sa našim vodećim klubovima, pa su čak petorica predsednika postali članovi Crvene zvezde i Partizana.
Počasni član Partizana postao je predsednik Gane, a u Crvenu zvezdu su se učlanili predsednici Ekvadora, Mozambika, Indonezije i predsednik Argentine Karlos Menem, strastveni navijač i prijatelj Dijega Maradone.
Posetivši stadion Crvene zvezde dan nakon otvaranja Samita, Menem je na poklon doneo Maradonin dres iz reprezentacije, a zvezdaši su uzvratili dresom sa brojem 10 sa njegovim imenom. Menem je bio toliko oduševljen da je potpuno izmenio predviđen protokol i u poseti ostao duže od tri sata.
Sutradan su svi svetski mediji, a posebno latinoamerički, tokom celog dana izveštavali o toj poseti, pa je to izazvalo posebnu pažnju u diplomatskim krugovima. Tadašnji savezni ministar inostranih poslova se nasekirao što nije organizovao slične posete hrvatskim klubovima Hajduku i Dinamu.
Da poseta i članstvo Karlosa Menema nisu bili samo protokolarni, potvrdila je i njegova proročka želja da crveno-beli budu prvaci Evrope, a da onda posete i Argentinu kako bi se sa njima sreo i u svojoj zemlji.
Među prvima je čestitao Zvezdi na mečevima u Bariju i Tokiju, a svoje simpatije potvrdiće i godinama kasnije - uvek je među prvima čestitao na uspesima.  
Pogledaj vesti o: Crvena Zvezda

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.