Čapljić: Katai je srce i mozak Zvezdine igre

Izvor: Danas, 11.Sep.2015, 10:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čapljić: Katai je srce i mozak Zvezdine igre

Vlado Čapljić, štoper Partizana krajem osamdesetih i osvajač dve šampionske titule sa crno-belima u velikoj Jugoslaviji, iz ličnog iskustva zna koliko svakojakog opterećenja i tenzija nose večiti derbiji, zbog čega se ne nada naročito kvalitetnoj fudbalskoj predstavi na stadionu "Rajko Mitić".

- Ne verujem da ćemo mnogo uživati u lepoti fudbalske igre. Ne zato što nema ko da nam je demonstrira već zbog rezultatskog pritiska, kojem su igrači uvek izloženi u ovakvim >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << utakmicama. Jeste da subotnji večiti derbi ništa ne odlučuje ili rešava, ali kada preko puta imaš Zvezdu ili Partizan, uvek želiš da pobediš. Samo da pobediš. Nije bitno na koji način. Najzad, prvo ili najduže se pamte epilozi, pa tek onda golovi, asistencije, akcije, driblinzi... Ako me pitate za ime pobednika - ne znam ga, niti ima ikoga ko može sa sigurnošću predvideti ishod derbija. Samo ću reći da su im šanse podjednake.

# Na koju "kartu" bi Partizan mogao da zaigra?

- Partizanova prednost su evropske utakmice. Odigrao ih je ovog leta mnogo više od Zvezde i to sa ozbiljnim ekipama. Crno-beli su duže zajedno i uigraniji od crveno-belih. Iskustveno i psihološki su ispred rivala. Nije im novost da igraju pred punim stadionom i imaju rezultatski imperativ. U svojim redovima imaju jednog Andriju Živkovića, kojem mlade godine ne smetaju da iznese veliki teret odgovornosti. Možda nije vođa ekipe, ali je često vuče napred. Dosta očekujem i od brzine, prodornosti, pasa i šuta Oumarua Abubakara. Kamerunski napadač je bio ključna figura nekoliko poslednjih mečeva. Božinov nije, ali ko zna, možda baš sada proradi. Vidim da ga mnogi kritikuju zbog slabog učinka, verovatno ni on sam nije zadovoljan, ali ja sam mišljenja da će Bugarin proraditi. Neće biti da slučajno ima tolike velike klubove u svojoj fudbalskoj biografiji.

# Kao partizanovac od čega ili koga u Zvezdi najviše zazirete?

- Glavni utisak mi je Zvezdina igra, odnosno činjenica da je nisu još sasvim napravili. I ne čudi, s obzirom na to da je tim u talasima pojačavan. Biće zanimljivo videti kome će kolega Miodrag Božović dati prednost. Pozadi najveću pažnju privlači Luis Ibanjez. Ne toliko kvalitetom koliko ogromnom energijom i jasno izraženim pobedničkim mentalitetom. Pravi borac. U oči upada i Aleksandar Katai. Ovaj vezista je srce i mozak Zvezdine igre. Izdvojio bih još Uga Vijeru u napadu. Krenuli su ga golovi u poslednje vreme.

# Bode li vam oči prepucavanje klupskih čelnika u zagrevanju za derbi?

- Ni kao igrač nisam voleo veštačko dizanje tenzije, koje nema direktne veze sa fudbalom. I sada, kao treneru, mi je teren u prvom planu. Ali, vidim da su došla neka druga vremena. Postalo je popularno, čak poželjno, prepucavati se preko medija. Često bez mere i ukusa.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.