Bris nije ubijen, on je masakriran!

Izvor: Press, 18.Jun.2010, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bris nije ubijen, on je masakriran!

Alan i Suzan Taton, čiji je sin brutalno ubijen u Beogradu, zatražili najstrože kazne za optužene navijače Partizana. Oni veruju da će srpsko pravosuđe doneti pravednu odluku
Roditelji francuskog navijača Brisa Tatona (28), Alan i Suzan Taton, izjavili su u nastavku suđenja petnaestorici navijača Partizana >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << da njihov sin prošlog septembra u Beogradu nije ubijen, već masakriran! Alan i Suzan Taton su zatražili da se optuženi najstrože kazne za taj zločin i izrazili veru u srpsko pravosuđe.

Roditelji Brisa Tatona dali su iskaz u Palati pravde tačno devet meseci od dana kada je grupa navijača napala njihovog sina u centru Beograda i nanela mu smrtonosne povrede. Oni su tokom svedočenja istakli da ni danas ne mogu da se pomire s tim da im je sin umro od posledica brutalnog prebijanja. Izrazivši zahvalnost srpskim zvaničnicima i narodu na podršci koju su dobili posle tragičnog događaja, Alan i Suzan Taton pridružili su se krivičnom gonjenju optuženih i naveli da ističu imovinsko-pravni zahtev za naknadu štete zbog ubistva sina.
Suzan Taton, koja je 30. septembra prošle godine saslušana u istrazi, juče je pred sudom svedočila staloženo i strpljivo i iscrpno odgovarala na sva pitanja suda, tužilaštva i advokata odbrane. Ona je istakla da ju je susret sa optuženima za ubistvo jako potresao, naročito zbog toga što je među njima videla i veoma mlade momke.
- Bris je bio dobar dečko, dobar sin, voleo je porodicu, voleo je život. On nije ubijen, on je masakriran - rekla je njegova majka Suzan.

Ona je navela da je kobnog dana za napad na francuske navijače u Beogradu saznala u večernjim vestima francuske televizije, a da je reč o njenom sinu u pola noći ju je obavestila lokalna žandarmerija u Tuluzu.
- Rekli su nam da se sutradan javimo Ambasadi u Beogradu i tada smo saznali da mu je operisana aorta. Rekli su nam da se planira operacija mozga, pa smo suprug i ja došli u Beograd - rekla je Suzan Taton.
Šok u bolnici
Kada je 19. septembra stigla u Beograd, u bolnici Kliničko-bolničkog centra sačekali su je zvaničnici Srbije, ali nije mogla da odredi koji, jer je, kako je navela, tada bila u šoku.
- Nisam mogla da prepoznam svog sina u bolnici. To sam uspela tek posle nekoliko minuta gledanja u njegovo lice puno podliva i modrica, koje je bilo potpuno izmenjeno od batina. Gledala sam ga tako deset dana, sve dok njegovo telo nije prestalo da daje znake života... Nijednom nije otvorio oči za to vreme... U više navrata insistirali smo da ga prebacimo na lečenje u Francusku, ali to nije bilo moguće zbog težine operacije - pričala je majka ubijenog mladića.

Kada su se vratili u Francusku, Brisovi drugovi došli su kod njih i ispričali im kako su napadnuti dok su sedeli u kafiću. Suzan ih je pitala zbog čega nisu pomogli Brisu, na šta su joj oni odgovorili:
Podrška preko interneta
- To je bilo nemoguće jer smo bili opkoljeni sa svih strana, a sve se dešavalo velikom brzinom - rekla je Suzan Taton.
Alan Taton, otac na smrt pretučenog mladića, rekao je da želi da optuženi budu najstrože kažnjeni, „jer ono što su uradili ne može da se oprosti".

Inače, u sudnicu juče nisu mogli da stanu svi zainteresovani posmatrači, među kojima je bilo članova porodice optuženih i prijatelja, dok je pretres pratilo desetak francuskih novinara. Svi koji nisu ušli mogli su da gledaju suđenje preko monitora koji je za tu priliku specijalno postavljen u holu Palate pravde u prizemlju.
Podršku roditeljima Tatona juče je svojim prisustvom u sudnici dao i francuski ambasador u Srbiji Žan-Fransoa Teral. On je posle suđenja rekao novinarima da je njegova dužnost da prisustvuje suđenju, napominjući da veruje u srpski pravosudni sistem. Nakon završetka suđenja, Brisovi roditelji su novinarima ispričali da su napravili sajt na internetu, na koji im je stiglo na stotine poruka podrške od građana Srbije.
Suđenje se nastavlja danas, kada bi trebalo da svedoče drugovi Brisa Tatona, koji su 17. septembra bili sa njim na Obilićevom vencu. Nakon njihovog svedočenja, biće saslušana dva zaštićena svedoka.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.