Bez stranaca se (ne) može

Izvor: Danas, 16.Jun.2015, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez stranaca se (ne) može

Beograd - Paralelno s praksom vraćanja sopstvenih igrača iz inostranstva, u godinama kada svojom zrelošću i pređenom "kilometražom" mogu još biti od koristi mlađanim kolegama, Partizan je poslednjih dvadesetak godina dovodio fudbalere sa stranim pasošima. Pogađajući ili promašujući "metu" s njima.

Evropi poznati bugarski napadač Valerij Božinov, s dugim stažom u italijanskoj Seriji A, te epizodama u engleskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Premijer ligi i portugalskoj Primeiri, poslednji je nastavak u tom dugom serijalu u Humskoj. Pre ovog dvadesetdevetogodišnjaka prispelog iz drugoligaške Ternane mnogi su "pravi" stranci - momci sa prostora nekadašnje Jugoslavije su druga priča - hodali crno-belom stranom Topčiderskog brda i ostavljali različite tragove u novijoj istoriji aktuelnog prvaka Srbije. Površne ili duboke, lepe ili ružne.

Omaleni, ali fizički jaki, spretni ali oscilacijama i neretkim ispadima skloni špic iz komšijske reprezentacije ima na koga da se ugleda. Ako je u Beograd došao čvrsto rešen da preko naše Superlige ponovo izađe na veliku evropsku scenu, onda bi trebalo da se rukovodi primerima Tariba Vesta, Kordove Klea, Lamine Dijare, Almamija Moreire, Antonela Žuke, svog zemljaka Ivana Ivanova... Niko od njih nije otišao u neko od top pet evropskih prvenstava, ali su svi (u)radili veliki posao za Partizan. Neki više u UEFA, a neki bolje u domaćim takmičenjima. Donosili su razliku na terenu, što se od stranaca i očekuje, vraćajući (za naše prilike) visoka ulaganja u njihove ugovore. Svi odreda stekli su i naklonost navijača, toliku da su dugo posle odlazaka bili na listama želja "grobara" u prelaznim rokovima.

Neki drugi slučajevi došli su, zato, kao kec na desetku protivnicima masovnog dovođenja stranaca. Asen Nikolov, Muhamed Zabija, Dominik Adija, Eduardo Pašeko, Vitor Ugo... pa čak donekle i Mohamed Kamara više su štetili nego što su koristili. Nisu dali ono što se očekivalo, pa su brzo otišli i ostali zaboravljeni.

Istina je skoro kao i uvek negde između. U situaciji kada Srbija, a Partizan naročito, "izvozi" sve mlađe talente, nije zgoreg kvalitet i iskustvo potražiti na drugim meridijanima. Problem je što oni iznad evropskog proseka premnogo koštaju, a drugi su iz mnogo objektivnih i subjektivnih razloga, "mačka u džaku".

Smanjen poreski dug

Poreska uprava Srbije objavila je spisak najvećih poreskih dužnika na kojem su 422 aktivna preduzeća, 760 firmi koje su u stečaju i likvidaciji, 227 koje su u restrukturiranju, 423 koje su brisane iz registra, a 157 je onih kojima je oduzet poreski identifikacioni broj (PB). Na spisku zaključenom 31. marta ove godine nalazi se i FK Partizan, koji je do tog datuma bio dužan 162.297.642 dinara. Međutim, kako piše na sajtu Poreske uprave, klub iz Humske je posle uplatio 96.517.498 dinara, što znači da je njegov trenutni poreski dug crno-belih oko 66 miliona dinara (oko 550.000 evra).

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.