Amerikanci o Kaminskom: Od superzvezde do Partizana

Izvor: B92, 19.Avg.2023, 10:29

Amerikanci o Kaminskom: Od superzvezde do Partizana

Dolazak Frenka Kaminskog u Partizan odjeknuo je kako u Evropi tako i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Popularni "Frank the Tank" je svojevremeno bio centar Viskonsin Bedžersa gde je važio za jednu od najvećih zvezda NCAA košarke.

Igranje u tako uređenom sistemu donelo mu je situaciju da ga biraju sa 9. pozicije na NBA draftu kada je pao u ruke Šarlot Hornetsima.

Osim Šarlota, Kaminski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je još nosio dres Finiksa, Atlante i Hjustona, a potpisao je jednogodišnji ugovor sa Partizanom kako je objavio klub u četvrtak.

Još 2015. godine se govorilo o potencijalnom dolasku Frenka Kaminskog u reprezentaciju Srbije kada je selektor bio Saša Đorđević, ali to se nije dogodilo.

Te priče su krenule zbog toga što je Kaminski delom srpskog porekla, pošto mu je deda sa majčine strane Srbin, dok prezime Kaminski potiče iz Poljske, a interesantno je da Partizan već ima jednog Poljaka u timu – Mateuša Ponitku.

Američki mediji nisu zaboravili Frenka Kaminskog, pogotovo oni koji bliže prate NCAA košarku i čitav tekst posvetili njegovom dolasku u Partizan, a autor je Dilon Graf koji kaže da je Kaminski prošao put od NCAA superzvezde preko NBA lige do Partizana u Beogradu.

Karijera Frenka Kaminskog je veoma interesantna jer je regrutovan kao prospekt sa samo tri zvezdice i iz Ilinoisa ga je doveo Viskonsin i planirao da u Bedžersima radi sa trenerom Boom Rajanom i bude udarnički tandem sa Semom Dekerom.

To je dovelo do toga da se Bedžersi 2015. godine bore za šampionsku titulu kada su izgubili od Djuka rezultatom 68:63, a Kaminski ubacio 21 poen uz 12 uhvaćenih skokova.

"Od svih igrača u istoriji Bedžersa, niko nije ostavio veći trag od Frenka. Od 18-godišnjaka je naporno radio i postao zvezda", kaže Graf u svom tekstu.

Takođe je podsetio da su Viskonsin Bedžersi povukli iz upotrebe dres sa brojem 44 koji je nosio Frenk Kaminski.

Sledeći deo teksta je bio posvećen Partizanu kako bi se američki čitaoci upoznali sa novim klubom igrača koga su nekada mnogo voleli.

"KK Partizan je, istorijski gledano, jedan od najuspešnijih evropskih klubova i dogovorili su se sa Frenkom Kaminski za jednogodišnju saradnju od koje bi trebalo obe strane da profitiraju. Srpski klub ima bogatu tradiciju razvijanja talentovanih igrača što je sjajna destinacija za Kaminskog. Dolazak u Partizan mu donosi šansu za nova iskustva i nove izazove i potencijalno mu dati ono što je potrebno da se vrati u NBA ligu ukoliko to bude želeo. Kaminski poseduje unikatnu kombinaciju visine, šuta i kontrole lopte što će se odlično odraziti u evropskoj košarci jer ima određene sličnosti sa NCAA košarkom koja je Frenku i te kako odgovarala. Osam sezona u NBA ligi je veliki uspeh i Viskonsin je ponosan na njega. Gde god da "Frenk the Tank" ode, uz sebe će imati Bedžerse pa će tako biti i tokom njegovog putešestvija u Evropu", stoji na kraju teksta.

Njegov tadašnji kolega i čovek već spomenut u tekstu, Sem Deker, trenutno je član London Lajonsa koje sa klupe od ove sezone predvodi Petar Božić, nekadašnji kapiten i trener Partizana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.