ABA: I Solnok uzeo skalp Partizanu!

Izvor: Mondo, 16.Dec.2012, 20:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ABA: I Solnok uzeo "skalp" Partizanu!

Partizan poražen od poslednjeplasirane ekipe ABA lige. Solnok vodio +18, Partizan stigao prednost na krilima fenomenalnog Drua Gordona, ali ponovo poražen u dramatičnoj završnici.

Upozoravao je Duško Vujošević pre gostovanja u Mađarskoj da Solnok nije naivna ekipa i da poslednje mesto u ABA ligi nije prava slika vrednosti te ekipe.

Bio >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je više nego u pravu. Partizan je izgubio u Mađarskoj od "fenjeraša" regionalne lige!

Solnok - Partizan mt:s 70:68 (26:17, 21:18, 7:17, 16:16) u 13. kolu ABA lige. Ovo je bila prva pobeda Solnoka posle serije od šest poraza (tek treća ukupno) i svakako najveći "skalp" koji je skinuo u regionalnoj ligi.

Srpski šampion je definitivno u krizi. Pre svega, rezultatskoj, jer je dobio samo jedan od poslednjih pet mečeva, uključujući Evroligu. Partizan je dobio samo skopski MZT u Beogradu.

Ovaj poraz komplikuje poziciju crno-belih u borbi za osvajanje regionalnog takmičenja, koje vodi direktno u Evroligu, jer su sada u zaostatku dve pobede za Igokeom i imaju samo jednu pobedu više od Crvene zvezde Beograd Diva.

Fenomenalni Dru Gordon, koji je imao "dabl-dabl" učinak (20 poena, uključujući jednu trojku, i 13 skokova, uz dve blokade!), kao i solidni Davis Bertans sa 12 poena (dve trojke), bili su premalo da bi Partizan mogao nečemu da se nada u Mađarskoj. Centri su bili potpuno van utakmice: Milutinov, Gagić i Musli su zajedno dali devet poena i ukupno imali osam uhaćenih lopti!

Zamislite: Vladimir Lučić je postigao samo dva poena (oba sa penala), a jedan jedini šut iz igre uputio je u 21. minutu (dakle, u prvom minutu drugog poluvremena)! Danila Anđušića i Marka Čakarevića ponovo nije bilo u ekipi...

I pored toga što je u prvom poluvremenu bio u zaostaku 18 poena, a u trećoj četvrtini 15, Partizan je uspeo da stigne domaćina, povremeno bude i u vođstvu, ali je ponovo loše odigrao u ključnim trenucima.

Davis Bertans je na nešto više od minut pre kraja pogodio svoju drugu trojku i doveo Partizan u vođstvo 68:66. Potom je Marton Bader na drugoj strani pogodio za dva uz faul, ali je promašio slobodno bacanje. Do kraja igre ostao je još jedan minut.

Nemanja Gordić je trebalo da iskreira napad Partizana, ali se odlučio na šut, koji je bio neprecizan, ali se Dragan Milosavljević dočepao lopte i izborio novi napad, koji su crno-beli ponovo loše organizovali. Ostalo im je četiri sekunde da ubace loptu iz auta, a Bertans se odlučio za najlošiju varijantu - lob do Gordona!?

Igrači Solnoka su prozreli tu nameru i krenuli u napad. Bader je, možda, napravio i korake, možda je bilo i faula nad igračima Partizana pod njihovim košem...Bilo kako bilo, Kalve je uspeo da iz drugog pokušaja ubaci loptu u koš za 70:68.

Partizan je imao devet sekundi da nešto proba da uradi, ali ulaz Lea Vestermana se nije isplatio.

Poraz crno-belih, koji bi mogao skupo da ih košta. Pogotovo što ih u narednih sedam dana očekuju još dva teška gostovanja - najpre u Zadru, potom i Krki u Novom Mestu.

Opet se ponovilo da Partizan vrlo loše počne utakmicu. Solnok je serijom od 8-0 stekao solidnu prednost (10:3), a do kraja prve četvrtine je uvećao. Pogađali su iz daljine Bader, Nemet dva puta, Fodor...

U Partizanu je najborbeniji i najmotivisaniji Dru Gordon, koji je sprečio realizaciju dve kontre domaćina spektakularnim "rampama".

Nastavio je Solnok da "sipa" iz daljine i u drugoj četvrtini. U prvih 20 minuta mađarski tim je ubacio sedam trojki iz devet pokušaja! Sa druge strane, Partizan nijednu iz šest pokušaja!

Naravno, nije to jedini uzrok ovolike razlike. Nije dobro Partizan zatvarao reket, nije pogađao sa distance, promašivao je sa distance i stara boljka - izzgubljene lopte.

Dru Gordon je obeležio i kraj prvog poluvremena, novim sjajnim potezom - zakucavanjem preko ruke protivničkog igrača. Gordon je prvi deo završio sa devet poena, pet skokova i dve blokade. Jedini minus su mu tri promašena bacanja.

Partizan je u trećoj četvrtini bio bez poena gotovo tri minuta, ali je Davis Bertans konačno postigao prvu trojku za crno-bele. Potom je odlični Dru Gordon vezao četiri poena, i crno-beli su počeli da spuštaju razliku.

Igrači Solnoka su pravili raznorazne gluposti u napadu, prodavali lopte, a što je najvažnije stao ih je šut. Samo sedam poena postigao je mađarski tim u trećem delu igre.

Agresivnom odbranom Partizan je uspevao da stigne i prestigne razliku i posle vođstva od 1:0 na početku meča, prvi put je ponovo imao prednost 56:55. Međutim, nije imao ko da povede crno-beli u prelomnim trenucima meča.

Solnok je u drugom poluvremenu pogodio samo dve trojke (Brendan Gej i Horvat), ali je ta druga trojka - Horvata - uz zvuk sirene, preko ruke za 66:65 možda bila i jedan od odlučujućih trenutaka utakmice. Jeste Partizan uzvratio trojkom Bertansa, ali nije tu bilo razigranih akcija, niti osmišljenih napada...

REZULTATI 13. KOLA:

Split - Zadar 75:78

Crvena zvezda Diva - Radnički 87:73

MZT Skoplje - Krka 92:88

Igokea - Cibona 94:88

U nedelju:

Solnok - Partizan 70:68

U ponedeljak:

Cedevita - Široki 18.30

Olimpija - Budućnost 20.30

TABELA: Igokea 11-2, Partizan mt:s 9-4, Crvena zvezda Diva 8-5, Budućnost 7-5, Cedevita 7-5, Radnički 7-6, MZT Skoplje 7-6, Olimpija 6-6, Cibona 5-8, Krka 5-8, Split 5-8, Zadar 5-8, Široki 4-8, Solnok 3-10.

(MONDO)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Solnok iznenadio Partizan

Izvor: Akter, 16.Dec.2012

Košarkaši Partizana poraženi su na gostovanju u Mađarskoj od Solnoka sa 70:68 (26:17, 21:18, 7:17, 16:16), u 13. kolu regionalne Jadranske lige

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.