Napade u Parizu naredio Abdelhamid Abud, koji je trenutno u Siriji

Izvor: RTS, 17.Nov.2015, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napade u Parizu naredio Abdelhamid Abud, koji je trenutno u Siriji

Abdelhamid Abud, belgijski državljanin, naredio je napade na Pariz, izjavio je izvor blizak istrazi. Francusko državno tužilaštvo saopštilo je da su identifikovana još dva napadača. Uhapšene 23 osobe, dok se 104 osobe nalaze u kućnom pritvoru.
Belgijski državljanin Abdelhamid Abud, koji se bori na strani Islamske države u Siriji, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << naredio je terorističke napade na Pariz, izjavio je izvor blizak istrazi.

"Čini se da je on 'mozak' više napada u Evropi", rekao je izvor Rojtersa dodajući da je reč o 27-godišnjkaku iz briselskog kvarta Molenbek.
Abud je, početkom godine, dao intervju magazinu Dabik, koji Islamska država izdaje u Siriji.
"Alah me izabrao da odem u Evropu i terorišem krstaše koji vode rat protiv muslimana", rekao je Abud tom magazinu.
Potraga za Abudom, Belgijancem marokanskog porekla, traje još od januara i pucnjave sa policijom na istoku Belgije u kojoj su ubijena dva pripadnika njegove ćelije. Verovalo se, u tom trenutku, da je ta grupa neutralisana, a da je Abud pobegao u Grčku, javio je, tada, Si-En-En.
Belgijski zvaničnici su tada rekli da je Abud bio veza između vrha Islamske države u Siriji i terorističe ćelije u Belgiji.
U međuvremenu, i francusko tužilaštvo navodi da je identifikovalo još dve osobe osumnjičene za napade.
Jedan od bombaša-samoubica koji su se razneli u koncertnoj dvorani "Bataklan" u Parizu je 28-godišnji Francuz Sami Amimur, koji je 2012. godine bio optužen u sklopu istrage krivičnih dela povezanih sa terorizmom, prenela je agencija AFP.
Njemu je tada sudskom odlukom određen policijski nadzor, ali je kasnije nestao sa policijskog radara. Na snazi je ipak i dalje bio međunarodni nalog za njegovo hapšenje.
Tužilaštvo navodi i da je od jutros u pritvoru troje članova Amimurove porodice.
Drugi identifikovani napadač je takođe bombaš-samoubica koji se razneo u blizini stadiona "Stad de Frans", a kod kojeg je pronađen sirijski pasoš na ime Ahmada el Muhamada, 25-godišnjaka rođenog u Idlibu.
Tužilaštvo navodi da se njegovi otisci prstiju poklapaju sa otiscima osobe koja je u oktobru registrovana u Grčkoj i koja je nastavila put dalje.
Francuske vlasti ipak navode da autentičnost tog sirijskog pasoša još treba da bude proverena.
Francuska policija izdala je i poternicu za Salahom Abdeslamom (26), francuskim državljaninom koji je rođen i živi u Belgiji, a koji je osumnjičen da je, zajedno sa svojom dvojicom braće, učestvovao u napadima u Parizu.
Turska upozorila Francusku na napadača
Turska je pre skoro godinu dana upozorila Francusku na jednog osumnjičenog militanta ID, Omara Ismaila Mostefaja, koji se razneo u krvavim napadima u Parizu, ali francuske vlasti nisu odgovorile, saopštio je visoki turski zvaničnik.

Mostefaj je identifikovan prema prstu koji je pronađen u ruševinama koncertne dvorane Bataklan, gde je nosio prsluk sa eksplozivom. Na tom mestu je ubijeno 89 ljudi.
On je rođen 21. novembra 1985. godine u siromašnom predgrađu Pariza, a kaznena evidencija pokazuje da ima osam prekršajnih presuda za sitniji kriminal između 2004. i 2010. godine, ali nikada nije bio u zatvoru.
Turski zvaničnik je potvrdio da je Mostefaj ušao u Tursku 2013. godine, iz severnozapadne provincije Edirne, na granici sa Grčkom i Bugarskom. Njegov izlazak iz zemlje nije registrovan, dodao je zvaničnik, dodajući da su Francuzi intersovanje za Mostefaja pokazali tek posle napada.
Naveo je da je 10. oktobra 2014. godine Turska, na svoj zahtev, od Francuske dobila informacije za četiri osumnjičena za terorizam, ali ne i za Mostefaja, kao potencijalno osumnjičenog za terorizam. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.