NVO najavljuje sudski proces zbog pogubljenja Dejvida Hejnsa

Izvor: Blic, 15.Sep.2014, 01:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NVO najavljuje sudski proces zbog pogubljenja Dejvida Hejnsa

Francuska nevladina organizacija Akted, za koju je radio Britanac Dajvid Hejns kojeg je pogubila Islamska država, najavila je danas da će pokrenuti sudski proces u Parizu za njegovo ubistvo, otmicu i držanje u zatočeništvu.

"Potrebno je da im jednog dana bude suđeno", rekao je koosnivač i direktor te humanitarne organizacije Frederik Rusel, ukazujući i da će ta tužba izgledati "simbolična", imajući u vidu situaciju na terenu.

Ta organizacija podneće >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tužbu sutra, a kako je najavila, namerava da povede borbu kako bi ubistva humanitarnih radnika, ili novinara, bila priznata kao "zločin protiv čovečnosti".

Islamska država objavila je snimak pogubljenja Dejvida Hejnsa, na kojem mu je jedan pripadnik Islamske države odrubio glavu. Video snimak je objavljen pod naslovom: "Poruka za američke saveznike".

Hejnes je bio angažovan u humanitarnim organizacijama u Siriji. Zarobljen je prošle godine.

"Dejvida smo poštovali svi, pre svega zbog njegove velikodušnosti, angažovanja i profesionalizma", dodala je ta grupa.

Akted je osnovana 1993, a aktivna je u 35 zemalja.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.