Istorijski okršaj za pariski tron i svetski Broj 1: Đoković - Nadal 6:3, 5:7, 2:5 (uživo)

Izvor: Vesti-online.com, 08.Jun.2014, 18:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istorijski okršaj za pariski tron i svetski "Broj 1": Đoković - Nadal 6:3, 5:7, 2:5 (uživo)

Srpski teniser ima priliku da postane tek osmi teniser koji je osvojio sva četiri gren slem turnira u karijeri, a ujedno i da se od sutra vrati na prvo mesto ATP liste.

 Rafael Nadal i Novak Đoković  

Počeo je sudar titana na pariskoj šljaci, duel dva najbolja tenisera sveta u ovom trenutku - Srbina Novaka Đokovića i Španca >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Rafaela Nadala, u finalu Rolan Garosa.

 

Posle šest sigurnih gemova, prvi je problem na svoj servis imao Novak, ali je vezao dva poena posle izjednačenja (40:40) i poveo sa 4:3. A, već u sledećem gemu je stigao do dve vezane brejk lopte. Nije ih iskoristio, ali jeste treću - 5:3! Uzvratio je Nadal već u sledećem gemu, pošto je sada Španac stigao do dve vezane brejk lopte koje, takođe, nije iskoristio. Novak je vezao četiri poena i iskoristio prvu set loptu - 6:3.

 

Drugi set je proticao mirno sve do šestog gema, kada je Nadal dva puta stizao do brejk lopte - i drugu je iskoristio za 2:4. Ali, već u sledećem gemu je Đoković došao do dve brejk lopte, i to vezane. Realizovao je drugu za 3:4. Igra nerava je nastavljena i u sledećem gemu, pošto je sada ponovo Rafa imao brejk loptu. Na kraju, gem je pripao Đokoviću - 4:4. Posle kraćeg predaha, drama je usledila u 12. gemu, kada je Đoković servirao za taj brek, ali je Nadal iskoristio prvu od dve vezane set lopte - 7:5.

 

Španac je bolje počeo treći set i u drugom gemu je iskoristio prvu brejk loptu - 2:0. U petom gemu Novak nije iskoristio priliku da oduzme servis Nadalu, koji je poveo sa 4:1. Takođe, imao je priliku i na njegov sledeći servis, u najdužem gemu do tada, ali nije uspeo - 5:2 za Španca. 

 

 

O značaju eventualne Novakove pobede dovoljno govori to da su u eri teniskih profesionalaca, od 1968. godine do danas, do gren slema u karijeri stigla samo trojica tenisera - Amerikanac Andre Agasi, Švajcarac Rodžer Federer i Nadal. Pre Open ere je to pošlo za rukom Britancu Fredu Periju, Amerikancu Donu Badžu i Australijancima Rodu Lejveru i Roju Emersonu. Takođe, ne treba zaboraviti da je Španac, neprikosnoveni "kralj šljake", samo jednom poražen u Parizu od 2005. do danas (u osmini finala 2009. godine od Šveđanina Robina Soderlinga).

 

U fantastičnoj 2011. godini, kada je osvojio tri od četiri gren slem turnira, baš u Parizu se Đokoviću isprečio Federer, u antologijskom meču u polufinalu. Sledeće godine ga je u finalu Rolan Garosa zaustavio Nadal. Tada je osvojio jedan set, a u 2013, u polufinalu istog takmičenja i protiv istog protivnika, uzeo je dva, u meču koji je rešen u petom setu rezultatom 9:7! Da li je sada red na sva tri seta?

 

 

Rivalstvo Rafe i Novaka je legendarno jer niko drugi u Open eri nije odmerio snage čak 41 put. Nadal vodi sa 22:19 u pobedama, ali je poslednja četiri duela dobio Đoković. I to sva četiri u finalima, od kojih je poslednje bilo na šljaci u Rimu.

 

Inače, na ovoj podlozi Rafa vodi sa 13:4, a sve četiri pobede je Novak ostvario u poslednjih osam međusobnih duela. I to sve četiri u finalima, gde su na ovoj podlozi igrali devet puta (među tim pobedama Đokovića su poslednja dva finala na šljaci). Od 13 trijumfa, Nadal je do pet stigao na Rolan Garosu (jednom u finalu, tri puta u polufinalu i jednom u četvrtfinalu).

 

A, ukupno u finalima turnira su se sastali 21 put i Đoković u tom segmentu vodi sa 12:9. Čak je dobio pet od poslednjih šest okršaja u finalima. Kada je reč o gren slem turnirima, ukupno su se sastali 11 puta i Rafa vodi sa 8:3. U finalima tih turnira je nerešeno 3:3. 

 

Inače, akteri borbe na terenu "Filip Šatrije" su u prethodnih po šest mečeva na Rolan Garosu izgubili ukupno tri seta (Đoković dva, Nadal jedan).

 

 
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.