Mladi poljoprivrednici najzainteresovaniji za subvencije

Izvor: RTS, 30.Sep.2019, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladi poljoprivrednici najzainteresovaniji za subvencije

Više od 300 poljoprivrdnika iz Niša dobilo je finansijsku pomoć, nakon što su se prijavili na konkursa grada Niša. Dodeljeno je 40 miliona dinara, a konkrs još uvek traje jer je ostalo još novca.
Nikola Kapišić je diplomirani ekonomista koji je egzistenciju pronašao u pčelarstvu. Uz subvencije grada od 80 odsto ovaj mladi poljoprivrednik kupio je kontejner za selidbu košnica i opremu za vrcanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << meda.

"Ovaj kontejner je značajan jer ne bih mogao sam da selim te pčele, i nikako ne bih mogao sam da izdvojim sredstva za kupovinu ove opreme. Očekujem i povećanje prinosa jer mogu da prisustvujem na više pčelinjih paša u toku jedne godine", naglašava Nikola Kapišić iz sela Malča kod Niša.
Upravo je program za mlade poljoprivrednike na ovogodišnjem konkursu bio i najtraženiji. Atraktivan je i posticaj osiguranja, koje grad subvencioniše sa 80 odsto vrednosti polise.
"Najveće interesovanje ove godine bilo je za ulaganje u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, najveći broj košnica se tražio ove godine zbog razvoja pčelarstva i zbog nove fabrike koja omogućava plasman siguran što se tiče prčelarskih proizvoda. Takođe je veoma bitno i ulaganje u sadnice", kaže sekretar Sekretarijata za poljoprivredu grada Niša Saša Stojiljković.
Stanojevići iz Lalinca, koji imaju dvadesetak krava i bave se savremenom proizvodnjom mleka, ove godine su uz subvencije kupili dve steone junice, a podsticaje grada i ranije su koristili.
"Svako uvećanje broja grla faktički znači i povećanje proizvodnje na jednom ozbiljnom nivou, tako da je i veća litraža mleka, bolja cena" ističe Milan Stnojević.
Grad je za subvencije izdvojio 60 miliona dinara, što je 20 odsto više nego prošle godine. Do sada su podeljeni podsticaji u ukupnom iznosu oko 40 miliona dinara.
Kako je ostalo još neiskorišćeih sredstava, konkurs je otvoren i dalje i sada su aktuelni programi za jesenju sadnju. A iako je prema ugovoru rok za isplatu novca četiri meseca, poljoprivrednicima se uplaćuje u roku od 10 dana.
Grad je izdvojio i pet miliona dinara za učešće od 90 odsto u sanaciji plastenika oštećenih u nevremenu početkom avgusta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.