„Zlatna jesen” pobednik zlatiborskog festivala

Izvor: Politika, 03.Jul.2013, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Zlatna jesen” pobednik zlatiborskog festivala

Jedna od tri glavne nagrade pripala filmu „Životna trka” Mladena Matičevića

Zlatibor – Kad se 90-godišnji atletičari veterani s puno duha i mladalačkog entuzijazma spremaju za svoje olimpijske igre, u zlatnoj jeseni života, pa to bude pretočeno u sportski film pun emocija, onda ni nagrade takvo neobično filmsko delo ne zaobilaze.

   Upravo o tome govori nemačko-austrijski film „Zlatna jesen”, reditelja Jana Tenhavena, ovenčan oreolom pobednika >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u konkurenciji 30 filmova iz 18 država na upravo završenom drugom Međunarodnom festivalu sportskog filma „Zlatibor 2013”. Žiri tog festivala, u sastavu Nikolaj Parahovnik (Rusija), Vanja Dermendžijeva (Bugarska), Arzu Mamedova (Azerbejdžan) i Gordan Matić (Srbija), jednoglasno je proglasio „Zlatnu jesen” za najbolji film ove smotre.

   Dodeljene su ukupno tri glavne nagrade: uz pomenuti pobednički, i filmovi iz Srbije i Irana su među laureatima. Nagradu u festivalskoj kategoriji „sport i humanost” dobila je „Životna trka”, priča o maratoncima iz Etiopije koji emigriraju u Srbiju radi boljeg života, našeg reditelja Mladena Matičevića. Nagrada u kategoriji „najbolji reditelj”, koja nosi ime Dinka Tucakovića, pripala je iranskom autoru Miru Abasu Hosraviju za zanimljivo ostvarenje „Iman”.

     Dodeljeno je i pet specijalnih priznanja festivala. Azerbejdžanski film „Čovgan” reditelja Rafiga Kulijeva nagrađen je za uspešno ekranizovanje nacionalne tradicije u sportu, a slovenačko ostvarenje „Ivo Daneu” Metoda Peveca za poseban doprinos istoriji sporta. Priznanje za podsticanje životnih vrednosti kroz sport pripalo je filmu „Ja sam srećna” Vladimira Češljuka iz Belorusije, a za najbolju kameru nagrađeni su Aleksandar Martinov i Andrej Antipenko za rad na ukrajinskom filmu o braći Kličko „Biti bez mane”. Specijalna nagrada žirija dodeljena je filmu „Sunce na severu” Ane Bergsend iz Norveške, priči o entuzijazmu mladih zaljubljenika sportova na vodi u predelima večitog leda.

 – Bio je ovo festival mnoštva dobrih i interesantnih filmova – sumirao je predsednik žirija Nikolaj Parahovnik, s čime se složio i naš reditelj Puriša Đorđević, dobitnik nagrade za životno delo na ovom festivalu, čije je ostvarenje „Biciklisti” viđeno na kraju ove četvorodnevne filmske smotre.

B. Pejović

objavljeno: 03.07.2013.
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.