Zajednički olimpijski tim dve Koreje

Izvor: Radio 021, 17.Jan.2018, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zajednički olimpijski tim dve Koreje

Južna i Severna Koreja dogovorile su se da formiraju prvi zajednički olimpijski tim i da sportisti dve zemlje zajedno marširaju pod jednom zastavom na ceremoniji otvaranja predstojećih Zimskih olimpijskih igara, saopštio je danas Seul.

Južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje saopštilo je da su dve Koreje postigle dogovor na današnjim pregovorima u pograničnom selu Panmundžom.

Dogovor predvidja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << zajednički marš sportista dve zemlje, pod "zastavom ujedinjenja" koja oslikava Korejsko poluostrvo, na otvaranju ZOI u južnokorejskom Pjongčangu, kao i formiranje jedinstvenog tima ženske reprezentacije u hokeju na ledu.

Dogovor mora da potvrdi Medjunarodni olimpijski komitet (MOK), a južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje navodi da će dve zemlje razgovarati s MOK tokom vikenda.

Do otopljavanja odnosa dve zemlje došlo je pošto je lider Severne Koreje Kim Džong Un najavio 1. januara, u novogodišnjem obraćanju, mogućnost učešća severnokorejskih sportista na Zimskim olimpijskim igrama (ZOI) u Južnoj Koreji. Seul je sledećeg dana odgovorio predlogom da 9. januara budu nastavljeni zvanični pregovori prekinuti pre dve godine.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.