Zagreb: Aktivisti protiv Europskih igara u Bakuu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Jun.2015, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagreb: Aktivisti protiv Europskih igara u Bakuu

Aktivisti za ljudska prava prosvjedovali su pred Hrvatskim olimpijskim odborom u Zagrebu zbog toga što svojim sudjelovanjem na Prvim europskim sportskim igrama u Azerbejdžanu gazi temeljne vrijednosti olimpizma. Azerbejdžanske vlasti progone aktiviste i političke protivnike, i stotinjak ih je već zatvoreno, ali to očito nije smetalo Hrvatski olimpijski odbor.

Kuće ljudskih prava od Londona preko Zagreba do Moskve, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << zajedno sa niz drugih udruga za ljudska prava prosvjeduju zbog toga što su danas u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana, gdje autoritarne vlasti progone aktiviste, njihove odvjetnike i nezavisne novinare svečano otvorene Prve europske sportske igre - neki ih zovu i prvim europskim olimpijskim igrama.

„Ukupno smo nabrojali čak 98 osoba koje ili su već osuđene, ili tek čekaju suđenje. Na sreću neke su u bijegu, ali se moraju skrivati jer su osuđene i na 11 godina zatvora, jer se u Azerbejdžanu apsolutno guši svaka sloboda i svaka kritika predsjednika Ilhama Alijeva, jednog od najkorumpiranijih političara uopće. Nas posebno brine što se u ove igre aktivno uključio i Hrvatski olimpijski odbor", komentira Sanja Sarnavka iz zagrebačke Kuće ljudskih prava.

Naime, na igrama u Bakuu u organizaciji Hrvatskog olimpijskog odbora sudjeluje 107 hrvatskih sportaša u 18 disciplina, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša član je i Organizacijskog odbora Prvih europskih igara u Bakuu, i aktivisti pitaju – a gdje su tu temeljne vrijednosti olimpizma?

„Ako ništa drugo, na web stranicama Hrvatskog olimpijskog odbora može se pročitati koje su osnovne postavke i vrijednosti na kojima počiva olimpizam. A među ostalim to je i čuvanje dostojanstva čovjeka i stvaranje svijeta u kome svatko živi slobodno i u miru. Znači, zbog toga što azerbejdžanska vlada daje jako puno novaca i potkupljuje i nudi svima novac, zaboravilo se na te temeljne principei pristalo se da se jedna od najplemenitijih aktivnosti - sport – događa u režimu koji guši sve slobode.“

Aktivisti danas imaju i potporu oporbene parlamentarne stranke zelene ljevice Orah.

„Došli smo danas pružiti potporu ovoj inicijativi udruga civilnog društva zbog toga što smatramo da je prilično nelogično da zemlje Europske unije i njihove politike šalju vojnike i ratuju za demokraciju i zaštitu ljudskih prava širom svijeta, a sa druge strane podržavaju jedan prilično autoritaran režim koji zatvara ljude samo zato što različito misle i imaju različite stavove o društvenom razvoju, kritiziraju politiku, financije, korupciju, stanje ljudskih prava i sve ostalo", konstatira član Središnjeg programskog foruma Oraha Zvonko Mahečić.

Među stotinjak osoba koje je azerbejdžanski režim zatvorio je i istraživačka novinarka i suradnica azerbejdžanskog servisa našeg radija Kadija Ismailova, koja je već preko šest mjeseci u zatvoru čekajući suđenje, što je svojevrsna osveta režima zbog pisanja o korupcijskim poslovima vezanim za režim azerbejdžanskog predsjednika Ilhama Alijeva.

U pismu što ga je dana objavio New York Times ona apelira na međunarodnu zajednicuda napravi pritisak na Alijeva kako bi ovaj oslobodio sve političke zatvorenike i upozorava da se azerbejžanskim vlastima ne smije dopustiti da zbivanjima na Prvim europskim igrama odvrate pozornost svijeta od ozbiljnih kršenja ljudskih prava u toj zemlji.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.