ZOI: Rusi odbacili optužbu za zaveru sa Amerikancima

Izvor: Sportski Žurnal, 09.Feb.2014, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZOI: Rusi odbacili optužbu za zaveru sa Amerikancima

Ruski zvaničnici odbacili su kao glupost optužbu neimenovanog izvora iznetu u „L’Ekipu” za zaveru sa Amerikancima, kako bi jedni drugima pomogli u osvajanju zlatnih medalja u konkurenciji plesnih i sportskih parova na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju.
(FOTO: AP)
Kako je francuskom sportskom dnevniku izneo neimenovani ruski sudija, dogovoreno je da Rusi pomognu Amerikancima da njihov plesni par Meril Dejvis i Čarli Vajt osvoji zlato, a za uzvrat će dobiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportski Žurnal << podršku za osvajanje titule u konkurenciji parova.
Kako je „L’Ekip” naveo, deblji kraj bi u tom navodnom „dilu” izvukli aktuelni olimpijski sampioni iz Vankuvera Kanađani Tesa Virtju i Skot Moir.
To je potpuna besmislica – navodi ruska sportska agencija R Sport reči generalnog sekretara Ruske klizačke federacije Valentina Pisajeva.
On je dodao da svaka optužba mora da bude potkrepljena dokazima.
Ukoliko imaju dokaz, neka ga pokažu, a ne samo da pričaju. Kroz sve to smo već prošli tokom Igara u Solt Lejk Sitiju 2002. Ukoliko neko želi da osvoji medalju drugačijim sredstvima osim klizanjem, neka zna da se to neće dogoditi – rekao je Pisajev.
Ministar sporta Rusije Vitalij Mutko je dodao da nema svrhe komentarisati takvu notornu glupost.
Međunarodna klizačka unija je u saopštenju navela da „ne reaguje na optužbe i glasine bez dokaza”.
Američka klizačka federacija je ranije takođe odbacile optužbe za zaveru.
Skandal sa suđenjem obeležio je Zimske olimpijske igre u Solt Lejk Sitiju 2002, kada je došlo do deobe zlatne medalje između Kanađana Džejmi Sejl i Davida Peletijea i Rusa Jelene Berežnaje i Antona Sikarulidzea.
Tada je sudija Francuskinja Mari Ren La Gunj suspendovana pošto je priznala da je na nju vršen pritisak da podrži Ruse u dilu koji je doveo do toga da su Francuzi Marina Anisina i Gvendal Pajzera osvojili titulu.
Skandal je doveo do promene u bodovanju u klizačkim takmičenjima.


Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na Sportski Žurnal...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportski Žurnal. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportski Žurnal. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.