Velika iskušenja pred mladim plivačima Srbije (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Avg.2018, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velika iskušenja pred mladim plivačima Srbije (AUDIO)

Naši najbolji plivači i plivačice nisu doneli medalje sa nedavno završenog Evropskog prvenstva u Glazgovu, a povodom postignutih rezultata na tom takmičenju predsednik Plivačkog saveza Vojvodine Aleksandar Rosić objašnjava koliko srpsko plivanje može da ide u korak sa vrhunskim evropskim rezultatima.

Spuštena je zavesa na letnju plivačku sezonu, kao i na Evropsko prvenstvo u Glazgovu, gde >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je najbolji plasman među našim reprezentativcima ostvario je Čaba Silađi petim mestom u trci 50 metara prsnim stilom, a bilo je još nekoliko finala i polufinala u jakoj evropskoj konkurenciji.

"Peto mesto, puno finala i polufinala, a naša štafeta 4x100 metara slobodnim stilom se borila protiv evropskih plivačkih velesila, što je veliki uspeh", kaže Rosić.

On zatim izdvaja prvi nastup Anje Crevar u seniorskoj konkurenciji, koja je ostvarila plasman u finale Evropskog prvenstva uz novi nacionalni rekord, kao i dobar rezultat Tamaša Farkaša u plivanju na pet kilometara na otvorenim vodama.

"Jeste da smo u prošlosti osvajali medalje na evropskim prvenstvima, ali treba imati na umu da su ove godine nastupali mladi plivači uz podršku iskusnijih, te stoga mislim da će proteklo prvenstvo biti upamćeno po dobrim rezultatima", kaže Rosić.

On je dodao da je reprezentacija proteklih mesec dana imala na raspolaganju samo jedno osposobljeno plivalište za pripremu vrhunskih plivača, te je stoga bilo teško uklopiti pripreme pred takmičenje.

Kada je reč o mlađim kategorijama plivača, Rosić ističe da se juniorska evropska prvenstva održavaju za takmičare u rasponu od četiri godišta, te da najbolje plasmane ostvaruju najmlađa godišta, što je ohrabrujuće s obzirom na to da ta deca imaju još tri godine da napreduju u okviru iste starosne kategorije.

"Boris Laćanski ima izuzetne nastupe u disciplinama na 800 i 1.500 metara, a njegovi rezultati obećavaju da će već za nekoliko godina uspeti da parira vrhunskim plivačima u tim disciplinama", kaže Rosić.

On ističe da veliki broj zemalja osvoja medalje na juniorskim i seniorskim prvenstvima, te da je to znak da samo sistematski i mukotrpni rad u vrhunskim uslovima donosi rezultate.

"U prošlosti je kvalitet bio skoncentrisan u zemljama poput Mađarske, Rusije, Engleske, a sada je mnogo zemalja u konkurenciji pa je stoga veoma težak izazov samo plasirati se u finale", kaže Rosić i dodaje da je najbolji primer Čaba Silađi od koga se očekivala medalja, ali da je uveren da će on na prvom narednom velikom takmičenju to i ostvariti.

Kada je reč o budućim planovima, on ističe da Plivački savez Vojvodine planira odlazak na Svetsko prvenstvo u malim bazenima, koje će biti velika proba jer već naredne godine počinje trka za učeće na Olimpijskim igrama u Tokiju.

On podseća da naše plivače dogodine očekuju veoma visoke norme koje je potrebno ostvariti da bi se probili među vrhunske takmičare, te da je cilj saveza da što više naših plivača te norme ispuni kako bi naša zemlja ušla u red plivačkih nacija.
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.