Valijeva ostala bez medalje u pojedinačnoj konkurenciji

Izvor: VOA, 17.Feb.2022, 20:01

Valijeva ostala bez medalje u pojedinačnoj konkurenciji

Ruska klizačica Kamila Valijeva pala je nekoliko puta i završila kao četvrta u pojedinačnoj konkurenciji na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu. Petnaestogodišnja Ruskinja našla se u središtu doping skandala od kada je predvodila tim svoje zemlje do zlatne medalje u ekipnoj konkurenciji. Valijeva je bila pozitivna na zabranjeni lek za srce, još u decembru 2021, ali rezultat testa nije objavljen do prošle nedelje. Sud za sportsku arbitražu u Lozani presudio je da ona može da učestvuje u takmičenju održanom u četvrtak. Činjenica da Valijeva nije osvojila nijednu od medalja znači da će ceremonija uručenja medalja biti održana. Međunarodni olimpijski komitet saopštio je da neće biti ceremonije sve dok rezultati istrage ne budu poznati, ukoliko Valijeva završi među prve tri. Zlatnu medalju u pojedinačnom takmičenju osvojila je sunarodnica Valijeve Ana Ščerbakova sa ukupnim rezultatom 255,95. Drugo mesto takođe je pripalo Ruskinji Aleksandri Trusovoj - 251,73 dok je bronzano odličnije pripalo Japanki Kaori Sakamotokoja - 233,13. Ranije danas Kanada je pobedila SAD u finalu hokeja na ledu za žene - 3:2 i tako se revanširala rivalkama za iznenađenje pre četiri godine u Pjongčangu, u Južđnoj Koreji. Dve nacije dominiraju u ovom događaju otkad je uveden u program igara, pre 24 godine u Naganu, u Japanu. Kanada sada ima 5 zlatnih medalja, dok SAD imaju dve, aovo im je bilo četvrto srebro od 1998. Finlska je pobedila Švajcarsku dan ranije u meču za bronzu. A Amerikanka Mekejla Šifrin odlazi iz pekinga bez medalje u pojedinačnoj konkurenciji pošto nije uspela da završi slalom trku u okviru takmičenja u kombinaciji. Švajcarkinja Mišel Gizin osvojila je zlatnu medalju, njena sunarodnica Vendi Holdener srebro, a Italijanka Federika Brinjone bronzu. Dvadeset-šestogodišnja Šifrin, koju mnogi smatraju jednom od najboljih skijašica svoje generacije, nije uspela da osvoji odličje ni u jednoj od pet disciplina, a u dve nije završila trku. Poslednju priliku za medalju imaće u subotu u mešovitoj ekipnoj konkurenciji.   Neke informacije iz ovog izveštaja potiču od Asošijeted presa i Rojtersa.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Iranski skijaš izbačen sa Olimpijade, pao na doping testu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 18.Feb.2022, 14:12

Iranski skijaš izbačen je sa Olimpijskih igara u Pekingu nakon što je Sud za sportsku arbitražu (CAS) potvrdio njegov pozitivan test na anabolički steroid.  "Hossein Saveh Shemshaki je proglašen nepodobnim da se takmiči na svim takmičenjima u kojima još nije učestvovao na Zimskim olimpijskim...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.