VLADA SRPSKE PRODAJE OLIMPIJSKI CENTAR JAHORINA Ugostiteljstvo nude privatniku, državi bi ostalo skijalište

Izvor: Blic, 17.Maj.2017, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VLADA SRPSKE PRODAJE OLIMPIJSKI CENTAR "JAHORINA" Ugostiteljstvo nude privatniku, državi bi ostalo skijalište

Trebalo je nekoliko godina lutanja, milionskih ulaganja i akumuliranih 21,1 milion KM gubitka da Vlada odluči nešto da uradi sa OC “Jahorina”.

Predviđeno je da prvo razdvoje ugostiteljstvo od vertikalnog transporta, odnosno skijališta i da se onda privatizuje sektor ugostiteljstva sa objektima i imovinom čija je vrednost procenjena na 20 do 30 miliona KM.

Skijalište bi ostalo u vlasništvu RS. Zapravo, ovaj model bi bio prepisan iz Srbije koja je ranije ovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uradila, te uspešno ubire prihode od skijališta na svojim planinama.

Ovo je odlučeno kasno preksinoć na sednici Vlade RS, a ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković je rekao da u roku od 30 dana menadžment preduzeća treba da dostavi predlog kako da se razdvoji ugostiteljstvo od skijališta. Sa predstavnicima Geodetske uprave biće održan sastanak na temu uknjižbe imovine koja pripada OC “Jahorina”, a neshvatljivo je da ovo javno preduzeće još nije uknjižilo svoju imovinu.

Posle toga bi se investitorima ponudili objekti i imovina, a dobijeni novac bi bio uložen u veštačko osnežavanje Jahorine.

Ovo je očigledno jedini način da bude rešen dug od 1,9 miliona KM Olimpijskog centra prema IRB po osnovu emitovanih obveznica, jer bi Vlada, kao najveći vlasnik OC “Jahorina”, ponudila potencijalnom kupcu preuzimanje obaveza.

Ekonomista Marko Đogo kaže da bi plan Vlade, ako bi bio sproveden, ne bi rešio sve probleme u Olimpijskom centru “Jahorina”, ali da bi gubici bili smanjeni.

– Najveći problem su obaveze Centra prema IRB koje sa zateznim kamatama iznose oko 18 miliona KM. Ako kupac prihvati da preuzme i sve obaveze, onda bi sigurno dao jednu marku – ocenjuje Đogo.

Podseća da je IRB uložila 15 miliona KM u obveznice OC “Jahorina”, a da preduzeće nije vratilo nijednu dospelu marku i da je IRB uspela samo da “izvuče” neznatan deo i to prinudnom naplatom.

Ističe da u ovom akcionarskom društvu vlada haos, te da činjenica da još nije uknjižena imovina govori da se gotovo ništa nije radilo.

Po njegovim saznanjima, OC “Jahorina” u knjigama vodi da je vrednost hotela “Bistrica” veća od deset miliona KM.

– Međutim, to je toliko staro i dotrajalo. Predstavnici jednog hotelskog lanca iz inostranstva su im rekli da bi srušili i sagradili novi jer se ne isplati renovirati postojeći – kaže Đogo.

Od 2008. do 2012. godine bilo je značajnih ulaganja u Olimpijski centar “Jahorina” koja nisu dala efekte. Vlada RS je, kao vlasnik kapitala, uložila čak 41 milion KM u modernizaciju i povećanje kapaciteta skijališta i nabavke opreme. Osim toga, emitovane su akcije od 26 miliona KM i obveznice od 15 miliona KM. Nikom nije jasno gde su završili svi ti milioni i kako su došli do više od 20 miliona KM gubitka.

Još 2013. godine je tadašnja ministarka trgovine i turizma Maida Ibrišagić – Hrstić najavila da će Vlada RS uskoro, po uzoru na Srbiju, da forimira javno preduzeće koje će da upravlja skijalištima u RS.

Postojeći model funkcionisanja skijališta u Srbiji, kako je rekla, podrazumeva da javno preduzeće isključivo upravlja sistemom vertikalnog transporta i ostalom pratećom turističkom infrastrukturom na skijalištu.

Dakle, prošlo je četiri godine, a da ništa nije urađeno.

Potroše 4,4 miliona više nego što zarade

Najveći vlasnik Olimpijskog centra “Jahorina” je država sa 86 odsto učešća. Godinama posluju negativno, a prošlu su završili sa gubitkom od 4,4 miliona KM. O preduzeću sve govore ova dva podatka: ukupni prihodi su bili 3,4 miliona KM, a rashodi 7,8 miliona KM. Imaju zaposlenih oko 160 radnika, te oko 24,5 miliona KM obaveza.
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.